Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Geçmişten bu yana yavaş yavaş dahi insanların nüfusu azaldı ve şu an dahi insanların sayısı çok az bu mümkün olmuş olabilir mi?

Şöyle düşünelim aslında insanların bir çoğu geçmişte dahiydi ve popülasyon artması dolayı bazı faktörlerden dolayı dahilerin sayısı azaldı bu mümkün olmuş olabilir mi?
320 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Dinçer Arslan
Meraklı Araştırmacı

Öncelikle dâhi kelimesi üzerinde duralım. Dâhi, olağanüstü yeteneği ve yaratıcı gücü olan kimse anlamına gelmektedir. Bu niteliklere sahip bilim insanlarımız, akademisyenlerimiz, araştırmacılarımız ve kim bilir bu toplumların kenarında köşesinde insanlarımız var olabilirler. Bu tür insanlar her zaman vardı, muhtemelen toplum var oldukça, hep de var olacaklar. Fakat eskiden bilim çok gitgelli bir ilerleyişe sahipti, doğu bazen çok iyi işler çıkarıp, gerileyebiliyor. Batı bazen çok üst düzeylere yükselip, yere çakılabiliyordu. Bu da bizim bugünki ilerleyişe kıyasla daha göze çarpan, kırılmalar yaşatan insanlara odaklanmamızı sağlıyor ve ilgimizi çekiyor. Bugün de ileride bu tür insanlarımız, gelecek nesillerin gözüne çarpacaktır. Fakat eskiye kıyasla imkanlar arttı ve bilim geçmişe göre inanılmaz bir ilerleme kaydediyor. Bu durum da belli başlı insanların değil, genel bilim camiasının eseri olarak görülüyor. Elbette bugün de göze çarpan, dikkat çeken bilim insanlarımız var fakat dâhi olarak nitelendirebilecek yetkinlikte miyiz değil miyiz, buna emin olmak zor. Bunun için önce kişilerin çalışma alanlarını iyice anlamış olmak, sonra da yaptıkları inovasyonları gözden geçirmek, hayatına, kişiliğine ve katkılarına hakim olmak gerekiyor ki, bu kadar çok insana bunu uygulamak pek kolay bir iş değil. Çünkü nüfus çok hızlı yükseliyor, medya inanılmaz derece yoğun bir bilgi kirliliğine sahip, üstelik kavramları da bazen oturtamayabiliyoruz. Bu tür bir sürü faktör, belki de hayran kalacağımız tonlarca insanı gözden kaçırmamıza neden oluyor. Ancak şunu da unutmamak lazım dâhi olarak nitelendirilen insanların birçoğu kendilerini bu statüye koyamayacak bir tevazuya sahip olabiliyorlar, bu da bizim onları dâhi olarak tanımlamamızı zorlaştıracaktır ancak nitekim bu pek de gerekli bir sınıflandırma mıdır? Orası tartışılır. Çünkü çoğu insan için bu bir illüzyon yaratıp, ulaşılamaz bir düzey olarak tahayyül ediliyor. Bu pek doğru değil. İşin içerisinde kontrol edilemeyecek etmenler olsa da, bu tür bir zihin aslında çok yoğun bir çalışmanın, yetenekler üzerinde durmanın ve geliştirmenin eseridir.

Kaynaklar

  1. Britannica. Genius Definition & Meaning | Britannica Dictionary. Alındığı Tarih: 31 Ocak 2023. Alındığı Yer: britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. Dictionary Cambridge. Genius. (25 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2023. Alındığı Yer: dictionary cambridge | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close