Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Beyza Yalçın
Üye
7

Geçmişe ya da geleceğe gitmek mümkün mü?

Ben olduğunu düşünüyordum ama artık düşünmüyorum. Çünkü geçmişte en ufak değişiklik bugünü yerinden oynatabilir (kelebek etkisi) ve asıl zamanda biz var olmamış bile olabiliriz. gelecek de henüz var olmamıştır bence çünkü şu an yaptığımız her şey geleceği inşa ediyor. Öte yandan paralel evrenlerin de var olduğunu düşünüyorum.
1,066 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Doğaç Çağdaş Çelebi
Fizik okumak isteyen birisi

Geçmişi değiştirebilmek mümkün mü?

Celal Şengör'ün de dediği gibi : "Işıktan hızlı gidersen dinozorları görebilirsin ama bir dinozorun elini sıkamazsın."[1]

Işık hızını da geçemeyeceğimize göre geçmişi gözlemleyemeyiz.

Geçmişe gidemeyeceğimize(gözlemleyemeyeceğimize) göre geçmişi değiştirmek de imkansızdır.

Tüm Reklamları Kapat

Ama diyelim ki bir şekilde başardık ve gittik bu sefer de karşımıza senin de dediğin gibi "Büyükbaba Paradoksu" çıkıyor.

Büyükbaba paradoksu[2] nedir?

Zaman yolculuğu yapan birinin geçmişe gidip dedesi babaannesiyle tanışmadan (ya da zaman yolculuğu yapan kişinin babası henüz doğmadan) önce dedesinin ölümüne sebep olduğu düşünüldüğünde zaman yolcusunun doğumu mümkün olmayacaktır.

Çünkü eğer büyükbabanı öldürürsen gelecekte baban dünyaya gelmeyecektir. Baban dünyaya gelmediği için sen de dünyaya gelmemiş olacaksın, sen dünyaya gelmediğin için de zaman makinesi icat edip geçmişe gitmemiş olacaksın, geçmişe gitmediğin için de büyükbabanı öldürmedin.

Bu paradoks ve bu tarzdaki diğer paradokslar da geçmişi değiştirmenin mümkün olmadığını gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Geleceğe gitmek mümkün mü?

İzafiyet Teorisi[3][4]'ne göre ışık hızına yaklaştıkça zaman yavaşlar.

Nedeni ise "E=mc2" [5]

  • ışık hızı maddenin enerjiye dönüştüğü sınırdır. (geri dönüşü olmayan) kütlemiz yok olamayacağına göre o denli hızlara çıktıkça (limite yaklaştıkça) bir şeylerden feragat etmek gerekiyor. İşte ilk feragat edilen şey "zaman"
  • Zaman ışık hızına yaklaşan kişi için yavaşladığı için bi' nevi geleceğe gitmiş oluyor.
  • Bu zaman yavaşlaması sadece hızlanınca değil uzay zaman bükülürse de gerçekleşebilir.
  • Örneğin bir kişiyi uzaya gönderelim ve bu kişinin Dünya'da kalan bir de ikiz kardeşi olsun. eğer uzaya gönderdiğimiz kardeşi yoğun kütleli, çekim kuvveti yüksek olan bir cismin(karadelik, nötron yıldızları gibi) yakınına gönderecek olursak tekrar dünyaya geldiğinde ikiz kardeşinden genç olacaktır.
  • Hız için örnek vermek gerekirse:

Yine aynı ikiz kardeşler olsun bunlardan birisi bu sefer yoğun kütleli bir cismin yanına değil de çok hızlı bir şekilde (ışık hızında) uzak bir yerlere gitsin. Mesela bize en yakın yıldıza (Proxima Centauri)

Bu sefer de Yıldıza seyahat eden kardeş ışık hızında olduğu için zaman artık onun için durmuştur.

Onun için 1 saniye bile geçmeyecek ama Dünya'da kalan kardeşi için 8 yıl geçmiş olacak.

Yani pratik olarak seyahat eden kişi 1 saniye dâhi yaşlanmadan 8 yıl ileriye gelmiş olacak.

  • Yani sonuç olarak geleceğe gidebiliriz ama geçmişe gidemeyiz.[6]

Detaylar için kaynaklara göz atabilirsin.

Umarım anlatabilmişimdir.

Kaynaklar

  1. A. M. Celal Şengör. Celal Şengör '' Dinazorları Görebilirsin Ama Bir Dinazorun Elini Sıkamazsın''. Alındığı Tarih: 6 Kasım 2022. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  2. Nilgün Böyükulusoy. Büyükbaba Paradoksu. Alındığı Tarih: 6 Kasım 2022. Alındığı Yer: Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimleri Kulubü | Arşiv Bağlantısı
  3. Burak. İzafiyet Teorisi. Alındığı Tarih: 6 Kasım 2022. Alındığı Yer: Tübitak Bilim Teknik | Arşiv Bağlantısı
  4. Emre Kuvan. Genel Görelilik Teorisi Nedir? Modern Fizikte Kütleçekimi, Neden Newton'un Teorisi Ile Değil De İzafiyet Teorisi Ile Açıklanır?. (10 Mart 2019). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  5. Evrim ağacı üyeleri. E=Mc² Denklemi Nedir?. Alındığı Tarih: 6 Kasım 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  6. Soner Albayrak. Zaman Yolculuğu: Zamanda Yolculuk Yapmak Mümkün Mü?. (22 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İdil Yıldız
Fiziksever

Evet mümkün olduğunu düşünüyorum

Örn: ikizler deneyi *paradoks*

30 yaşındaki iki kardeşten biri ışık hızının %999,997'sine ulaşabilen bir araçla uzaya gidiyor ancak geri döndüğünde *30 sene sonra* kardeşi 70 yaşında kendisi hala 30 yaşında yani biz ışık hızına ulaşabilirsek geleceğe gideriz [3]

Tüm Reklamları Kapat

Bunun yanı sıra n Warp Motoru var saniyede 500.000 km

[4]

Bunlar geleceğe gitmek için yeterli ancak geçmişe gitmenin mümkünatı için şuanlık yeterli hipotezim yok* geleceğe gittikten sonra şimdiki zamana gelmeyi saymassak*

Kaynaklar

  1. Ö. Tosun. (2019). Isik Hizi Engeli Ötesinde. ISBN: 9786056978197.
  2. K. S. Thorne. (2015). Yıldızlararası Bilimi. ISBN: 9786051710181.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close