Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soru başka bir soruya yönlendirilmiştir: Florür kullanımı zararlı mıdır? Neden?
Deli Bilge
Üye
3

florür zararlı mı. faydalı mı?

bir arkadaşım flörürün zararlı olduğunu söyledi biraz araştırdım fakat net makalelere ulaşamadım ulaştıklarımdan bazıları da ileri seviye ingilizce istiyor wikipediada da zararlı olduğuna dair açıklama ve bir makale kaynakçası var fakat sizden net bir açıklama alabileceğime inanıyorum.
9,028 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Zibagozel Annayeva
lise ogrencisiyim

Florür diş ve kemik oluşumunda gerekli olan bir iyondur. Ortalama olarak yetişkin bir kişinin günlük 2 veya 3 miligram flor ihtiyacı bulunur. İnsanlar flor ihtiyaçlarını bazı bitkilerden ve balıklardan karşılar. Peki florür yararlı mı zararlı mı? Özellikle çocukların kullandığı diş macunlarında yer alan florürün çocukların sağlığını olumsuz etkilediği ile ilgili bazı söylentiler var.

Çoğumuz florürün diş çürümesine engellediğini biliriz. Peki nasıl? Yemek sonrası diş üzerinde yemek parçaları birikir ve bu parçalar diş plaklarını oluşturur. Diş plaklarının temizlenmemesi durumunda diş çürükleri meydana gelir. Florür tükürük ile karışarak diş yüzeyine yerleşir ve dişin korunmasını sağlar. Böylece çürük oluşumunu da engeller. Ağızda bulunan bakterilerin yok olması için az miktarda diş macunu yeterlidir. Diş fırçanıza bezelye büyüklüğünde diş macunu sürüp dişlerinizi bu şekilde fırçalayabilirsiniz.

Florür, vücuda yüksek miktarda alındığında zararlıdır. 5 gram sodyum florür ölümcül etkiye sahiptir. Bu yüzden diş macunu dikkatli kullanılmalıdır. Özellikle çocukların diş macunu yutmamasına dikkat edilmelidir. Yine de florürün neden olduğu ölümler yok denecek kadar azdır. Florürün yüksek miktarda alınması beyni olumsuz yönde etkiler. Ezber, hafıza, düşünme gibi becerileri azaltır. Florürün bir diğer zararı ise hormonal dengeyi bozmasıdır. Örneğin Testosteron seviyesinin azaltıcı etkisi olabilir. Florür kolayca vücuttan atılamaz. Tiroid bezlerinde depolanır. Tiroit bezleri tiroid hormonu üretirler. Bu da tiroid hormonunun olumsuz yönde etkileneceği anlamına gelir. Ağız ve diş sağlığı ilk muayene sırasında hekiminizden size uygun bir diş macunu tavsiyesi alabilirsiniz. Aşırı miktarda florür içeren bir diş macunu sizin için gerekli olmayabilir. Diş macununuzun doğru seçimi için yaşınız, diş minenizin durumu, tükürüğünüzün kalitesi ve genel diş sağlığınız değerlendirilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

638 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan. (Chemistry of the Elements (2nd ed.). Oxford: Butterworth-Heinemann., 2022). Florür.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İbrahim Paçalı
Diş Hekimi

Florür doğada çeşitli çözeltiler içerisinde yaygın bulunan bir iyondur. Yediğimiz gıdaların bir çoğunda hatta içtiğimiz sularda bile bir miktar florür iyonu bulunur. Normal bir insan normal bir diyet ile vücuduna günlük ortalama 0.5 mg florür iyonu almaktadır. Florürün vücudumuzdaki doğal depo merkezi dişler ve kemiklerdir. Florürün vücudumuzdaki görevi ise dişlerin ve kemiklerin sağlamlığını artırmaktır. Diyetlerinde florür eksikliği olan bireylerin dişleri çürüğe daha yatkındır. Gel gelelim florürün zararlarına. Vücuda alınan her şeyde olduğu gibi florürün de fazlası toksik etki gösterir ancak bu toksisite sınırı 5 mg/kg dır. Yani ortalama ağırlığa sahip bir insanın florür zehirlenmesi geçirmesi için vücuduna yaklaşık 350 mg florür alması gerekir ki bu da yaklaşık 3 tüp diş macununu tek seferde yutmasına denktir. Diş macununun 1 ml'sinde yaklaşık olarak 1 mg florür bulunmaktadır. Bir seferlik diş fırçalamada kullanılan diş macunu ise aşağı yukarı bu kadar florür içermektedir. Elbette bu macun yutulmadan tükürülür ve diş macunu dişlerin minesine çökelen florür iyonlarıyla fonksiyon gösterir. Diş minesine çökelen florür de sistemik dolaşıma geçerek epifiz bezine filan ulaşmaz. Yani günde 3 kez dişlerinizi fırçalasanız dahi vücudunuza giren florür miktarı günlük yediğiniz gıdalarla vücudunuza giren florür miktarından çok daha azdır. Özet olarak florür diğer tüm ilaçlar ve mineraller gibi kararında kullandığında bir ilaç, kullanımında aşırıya kaçıldığında bir zehirdir. Farmakolojinin temel ilkesinde olduğu gibi ilaç ile zehiri ayıran şey dozudur.

611 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Ertuğrul SABAH. İnsanda Flor Toksikolojisi. (28 Ocak 2001). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2022. Alındığı Yer: A Ü Diş Hek Fak Derg | Arşiv Bağlantısı
7
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close