Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Felsefenin en temel sorusu nedir?

723 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ata Ege Asiltürk
felsefe okuru

Felsefe'nin İyonya'da ve varlıkla ilgili sorularla ortaya çıkmıştır. Felsefe'nin öncüsünün Thales olduğunu biliyoruz. Bu yüzden felsefenin en temel sorusu "Varlık var mıdır?" ve "Varlık nedir?" olarak kabul edebiliriz.

125 görüntülenme
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hepimiz Sanalız
Hepimiz Sanalız
2,489 UP
Felsefe Öğretmeniyim

Felsefe genel olarak varlığın ne olduğunu sorar. Varlığın nedir sorusu tarihsel olarak temel soru olsa da bu soru sonralarını önemini yitirmiştir. Zamanla bilgi, tanrı ve insanının (özne) ne olduğu konu edinilmiştir. Bana göre günümüz şartlarında temel felsefe sorusu, insanın dünyadaki konumu ve rolü sorunudur. Dünya ve insan arasındaki ilişki çok karmaşık ve çeşitlidir. Ancak dünya ve insan ilişkisindeki temel sorun, insanın dünyadaki konumu ve rolü sorunudur.

Artık yapay zeka ile entegre hayatlar yaşıyoruz. Tek bir temel soru olduğundan emin olamayız. Sorular genellikle zamansal olarak entegre düşünülmeli. Bu daha geniş bağlam göz önüne alındığında, işte beş önemli milyar dolarlık soru:

Tüm Reklamları Kapat

Neden hiçbir şey değil de bir şey var?

Varlığın amacı nedir?

Tüm Reklamları Kapat

Tanrı var mı?

Yaşamak manevi midir?

Birbirimizi nasıl daha çok sevebiliriz? Hayatımızda sevişmeyi nasıl alışkanlık haline getirebiliriz?

Yukarıdaki soruların tümü aslında milyar dolarlık temel sorulardır. Tartışmasız sonsuz derecede önemlidir ve birinden diğerine gitmek pekala mümkündür. Ne kadar anlamlı veya önemli olduklarını ölçmek neredeyse imkansız.

Bence bazıları ilk üçünün en önemli olduğunu iddia edebilir veya tartışabilir. Ancak, üzerinde çalışılması zor bir konu olabileceği düşünüldüğünde, diğerleri daha fazla netlik sağlayabilir ve belki de bu konularda ilerlemek (veya daha eksiksiz bir resim) için bir olanak sağlayabilir.

Biraz daha matematiksel alana çekilmiş felsefe de "gerçeklik" sorusu gündeme gelir. İronik, değil mi? Ama karşılıksız değil. Gerçek bir şaka gibi ya kafamızı karıştırabilir ya da biz onu komik bulabiliriz. Bir şakadan hoşlandığımızda ona katılırız.

Epistemoloji, felsefenin zorunlu olarak en temel alanıdır. Gerçeğin doğasını ve işlevlerini anlamadan hiçbir bilgiye sahip olamayız ve dolayısıyla hiçbir soru ya da cevaba sahip olamayız.

Herhangi bir şey sormak veya ifade etmek için Gerekçelendirilmiş Doğru İnanç gibi bir şeye sahip olmalıyız. Bilginin Analizi, anlayışın temelidir - kesinlik duygumuzun odağına bağlam verilmesi. Descartes'ın "cogito ergo sum" sonucunun gücü, onu ürettiği süreci detaylandırırken gösterdiği özenden gelir - kelimenin tam anlamıyla Metod Üzerine Söylem.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla birlikte, böyle bir analize giriştikçe, gerçeğin metafizik bir kavram olması gerektiği açıkça ortaya çıkıyor. Geçerliliği incelerken ve sağlamlık gibi kavramları göz önünde bulundurarak etkilerine yaklaşabiliriz, ancak mantığın mantıksal prosedürlerle açıklanamayacağı gibi, epistemoloji de gerçeğin kendisini değil, o olmayan her şeyi ortaya çıkarır.

Böylece, iyi felsefe, gerçeklik için apofatik[1][2] bir mimariyi etkili bir şekilde bir araya getirir - özellikleri (yansıma üzerine) ilişkileri ortaya çıkaran, ancak özünü ortaya koymayan bir ayna görüntüsü.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Apofatik - Vikipedi. (23 Mayıs 2020). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. A. C. Ewing. (2013). The Fundamental Questions Of Philosophy (Routledge Revivals). ISBN: 9781136208720. Yayınevi: Routledge.
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mekalid Menar
Mekalid Menar
15K UP
Physician

Felsefenin insan için en temel ve cevaplamakta da zorlandığı bazen çaresiz kaldığı dört sorusu şudur;

1-Neciyim?

Tüm Reklamları Kapat

2-Nereden geldim?

3-Nereye gidiyorum?

Tüm Reklamları Kapat

4-Bu dünyadaki işim,vazifem nedir?

Sorularının cevabını bulmaya çalışır.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dünyada Yaşam Var mı?
Dünyada Yaşam Var mı?
Gözler Neden Hep Islak? Gözyaşları, Ağlamak Dışında Ne İşe Yarıyor?
Gözler Neden Hep Islak? Gözyaşları, Ağlamak Dışında Ne İşe Yarıyor?
İyot, İnsanları Radyasyondan Nasıl Koruyor?
İyot, İnsanları Radyasyondan Nasıl Koruyor?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
"Marslı" Filmindeki Gerçek Gözyaşları!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close