Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Fear of missing out kuramının Türkçesi fırsat kaçırma korkusu mu?

Türkçe literatürde bu kavram eksik kalma korkusu olarak geçiyor. Fırsat kaçırma korkusu dendiğinde fırsat maliyeti kavramıyla karışma tehlikesi yaşayabilir
411 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak Albayrak
Burak Albayrak

Merhaba, çeviri olarak "fırsatı kaçırma korkusu" hatalı değil. Yazıda belirtildiği gibi, insanlar birçok çeşitli durumda FOMO yaşayabilirler ve çeviri olarak "eksik kalma korkusu" bu durumların tümünü ifade etmede yetersiz kalacaktır.

Kavram olarak da karıştırılması zor, çünkü FOMO, bireyin çoğu durumda kendi kendine yarattığı bir endişeyken, ekonomi ve finans alanında kullanılan "fırsat maliyeti" kavramı, bireyin bir şeyi seçtiğinde, kaçırdığı diğer en iyi alternatifi tanımasını ifade eder. İlkinde kişi, kendi kontrolünde olmadığı için bir şeyi kaçıracağı endişesindedir, ikincisinde ise kişi, tercih etmeyerek kaçırdığı şeyin değerini/kendisine maliyetini analiz eder.

Türkçe literatür ile kastettiğiniz veri tabanı/yer neresi bilmiyorum fakat, Google Scholar ve ResearchGate üzerinden, göz ucuyla "fırsatı kaçırma korkusu", "kaçırma korkusu" gibi kelimeleri arattığımda sayısız makaleye ulaşabiliyorum. Literatüre İngilizce olarak girmiş bir kavram Türkçe literatüre genelde çeviri yoluyla kazandırılır, bu yüzden bu gibi durumlarda, yani iki farklı dildeki literatürü karşılaştırırken, çeviri olanı referans almayın.

Tüm Reklamları Kapat

Ek olarak “FOMO” terimini ilk kez 2004’te Harvard Business School dergisinin bir köşe yazısında kullanan Patrick McGinnis de terimi “bir fırsatı kaçırmak” anlamında kullanmış. Hatta “The Fomo Sapiens Handbook” adında bir kitap da yazmış, kitabın tanıtımında ise şöyle yazıyor, “Hayatta gerçekten ne istediğinizi seçme gücünü ve gerisini kaçırma cesaretini nasıl bulabilirsiniz?

101 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Gupta, et al. (2021). Fear Of Missing Out: A Brief Overview Of Origin, Theoretical Underpinnings And Relationship With Mental Health. World Journal of Clinical Cases, sf: 4881-4889. doi: 10.12998/wjcc.v9.i19.4881. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close