Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Farklı Canlılar Farklı Gezegenlerde Var Mıdır Bizi Tanıyorlar Mı?

195 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
146K UP
Araştırmacı, Okur, Yazar

Merhaba,

Sorunuzu cevaplamak için öncelikle Fermi Paradoksu olarak bilinen bir hipotezden bahsedeyim. Bu paradoks, gözlenebilir evren içinde 7,5-10 trilyon galaksinin bulunduğunu, canlılık için gerekli şartların öyle ya da böyle bir yerlerde bulunması gerektiğini, hatta insan türünden bile daha çok gelişmiş belki de yüz binlerce türün olması gerektiğini, fakat çevremize baktığımızda bizden gelişmiş olması bir yana, çok basit bir canlıyla bile karşılaşmadığımızı ifade eder. Anlatılanlara göre Enrico Fermi, arkadaşlarıyla yemek yerken "Nerede herkes?" diye sormuştur ve paradoks bu şekilde ortaya çıkmıştır.[1]

Fermi Paradoksunun aslında Enrico Fermi'ye ait olmayabileceğinden bahseden ve paradoksu(?) oldukça detaylıca inceleyen bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

Tüm Reklamları Kapat

Devam edelim.

Fermi Paradoksu'nun birkaç tane olası çözümü bulunmaktadır. Konuyu dağıtmamak için bunlara değinmiyorum, merak ediyorsanız buraya tıklayarak Çağrı Mert Bakırcı'dan okuyabilirsiniz.

Diğer Gezegenlerde Canlılık Var Mı?

Elimizde, başka bir gezegende canlılık bulunduğuna dair kesin hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Örneğin Mars'ta bulunan Hellas Krateri'nde ortam sıcaklığı 20 derecelere kadar ulaşabilmektedir. Böyle bölgeler, yaşam barındırma ihtimali en yüksek yerlerdir.

Dediğim gibi, canlılığın oluşabilmesi için daha olası koşullara sahip bölgeler bulunsa da kesin canlılık vardır diyebileceğimiz hiçbir gezegene veya kanıta sahip değiliz.

Tüm Reklamları Kapat

Diyelim Ki Varlar, Bizi Tanıyorlar Mıdır?

Ay'a gitmek için milyarlarca dolar para harcadık, Mars'a gitmek için ne kadar harcayacağız? Daha uzak gezegenler için ne kadar kaynak ayırmamız lazım? Sadece parasal kaynakları da düşünmeyin, bir de zaman sıkıntısı var. Başka gezegenlere gitmek çok maliyetli bir faaliyet. Bernard Oliver, kitabında böylesi bir teknolojiyi geliştirmenin bir medeniyet kurmak için ihtiyaç duyulan teknolojiden çok daha maliyetli olacağını söylemiştir.

Nasa çalışanı Geoffrey Alan Landis ise yıldızlararası yolculuğun mümkün fakat zor olduğunu, bir gezegen kolonizeleştirilse bile o gezegenin kendi özgürlüğünü eline alacağını, bundan dolayı uygarlıkların içinde akıllı yaşam olan gezegenleri kolonizeleştirmek istemeyeceğini varsayar.

Bunlar dışında (bizim varlığımızdan haberdar uygarlıklar varsa onlar);

  • Bizimle iletişim kurmakla ilgilenmiyor olabilirler.
  • Bizimle iletişim kurmaktan korkuyor olabilirler.
  • Bizimle iletişim kurmak için yola çıkmış olabilirler. Uzak mesafelerden dünyada canlılığın olduğunu gören bir uygarlığın buraya gelmesi mesafeye bağlı olarak çok uzun sürebilir.
  • Bizimle iletişim kurmak için sinyal göndermiş olabilirler fakat biz bu sinyalleri yorumlayamamış olabiliriz.

Bunlar ve benzeri iddialar veya spekülasyonlar mevcuttur ve dahası ortaya atılabilir. İşin aslı, Dünya'dakinden başka canlılık var mı, gelişmiş canlılık var mı, varsa bizimle hâlâ neden iletişim kurmadılar sorularının cevaplarını bilmiyoruz.

Belki bir gün bunları öğreniriz.

Hoşça kalın.

Kaynaklar

  1. Shodan. Fermi Paradoksu Nedir? Dünya Dışı Varlıklar Nerede?. (26 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 3 Ocak 2024. Alındığı Yer: FRPNET | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close