Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye 10 Aralık 2022 1 Cevap
4

Evrimsel açıdan çocukların ölümüne neden üzülürüz?

Bu soruyu evrimsel açıdan soruyorum. Neden çoçukların ölümüne 20-30 yaş aralığındaki genç ve üremeye hazır neslin ölümünden daha çok üzülürüz? Bunun evrimsel izahını düşündüm ancak aklıma bir şey gelmedi.
281 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 23 Aralık 2022

Çocuk Gelecektir!

20-30 yaş aralığındaki genç ve üremeye hazır neslin ölümü de çok elem vericidir. Fakat neslin devamı açısından üremeye hazır olmasına rağmen; hem bunu öncelemeyişi hem de çocuklara kıyasla dünyanın “zevklerinden” nispeten payına düşeni almış var sayılışı, aksine çocukların bundan ağırlıklı ölçüde mahrum kalışı üzüntüyü ve onların adına kat kat arttırmaktadır.

Çocuklara yönelik hassasiyet kanımca evrensel bir hassasiyettir. Dünyada bir canlı yoktur ki bebesi şirin olmasın, yılanın bile.

Tüm Reklamları Kapat

Acizliği, başkalarına muhtaç oluşu ve tırnak içinde; bencillik, çıkar, zarar verme eğilimi (istisnaları var), ortaklaşmadan kaçınma, benmerkezcilik (istisnaları var), kin gütme, iradilik, kimlik ve kişilik vb. yetilere ve bunlara dönük tercihlerde bulunma iradesine henüz sahip olamayışından kaynaklı hiçbir şeyden sorumlu tutulamayacağı temeli üzerinden çocuklar "cennet kuşu" var sayılır.

Onlara yönelik temel yaklaşımımız da bu ölçütler üzerinden olunca ve empatik duygumuz, ağırlıklı olarak kadınların analık duygusu üzerinden ağır basınca, ölümün çocuklar için adil olmadığı ve asla olmayacağı kanaat hakim olur. Bu kanaat bu durumun (ölümün) gerçekleşmesi durumunda adalet duygumuza (vicdanımıza) çok ağır bir darbe indirir. Bu durumda en inançlımız bile “tanrısına” isyan eder.

Çocukların, geleceğin kendisi olması açısından üzüntümüzün derinliği soyun devamına yönelik biyolojik evrimsel bir temele oturtulabilir. Fakat geriye kalanı kanımca kültürel evrimimizin bir neticesinden ibarettir.

Bu cevabın evrimsel açıdan açıklayıcı olmadığını kabul etmem lazım. Ancak bu durumun psikolojik ve sosyolojik dayanaklarına yönelik merak uandırabilmişsem ne mutlu.

Kaynaklar

  1. Doğan Cüceloğlu. (1996). İnsan Ve Davranışı Psikolojinin Temel Kavramları. Yayınevi: Remzi Kitap Evi. sf: 591.
  2. Doğan Cüceloğlu. (2019). Savaşçı. Yayınevi: Remzi Kitap Evi. sf: 400.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close