Sadece sorduğunuz ana soruyla ilgili cevap verebilirim: Hayır, evrimle ilgili hiçbir mantık hatası bulunmuyor, bunu kesin olarak söyleyebilirim. Çünkü bir teoride mantık hatası olması, o teorinin içsel bir çelişkiye sahip olmasını gerektirirdi ve böylesine temel bir hata, deneylerin tutarsız sonuçlar vermesine sebep olurdu. Halbuki 1859'dan beri evrimle ilgili yaptığımız deneylerin (örneğin paleontolojik bulguları önceden kestirip sonra bulabilme veya laboratuvarda yapılan evrim deneyleri) istisnasız olarak hepsi, evrimin öngörüleriyle %99 değil, %100 örtüşüyor.
Sanırım sormak istediğiniz asıl şey, "Evrim Teorisi'nde herhangi bir hata var mı?" sorusu. Elbette var! Evrimde bilmediğimiz (ve dolayısıyla şu anda yanlış bildiğimiz) yığınla şey var. Bilimin her alanında bu böyle. Ama bu bilgisizliğimiz, bildiğimiz/incelediğimiz türlerin tamamının evrimleşerek var olduğu konusunda değil, örneğin insanın hayvanlardan evrimleşerek var olduğu konusunda değil, evrimin gerçek bir doğa yasası olduğu konusunda değil, fosillerin evrimi göstermeye yetmeyeceği konusunda falan filan değil. Spesifik bir türün şu türden mi yoksa bu türden mi evrimleştiği konusunda, bir türün bir kuzeninden şu kadar yıl önce mi bu kadar yıl önce mi ayrıştığı konusunda, şu şartlar altında şu evrim mekanizmasının mı yoksa bu evrim mekanizmasının mı daha baskın olduğu konusunda...
Anlayacağınız, ortalama bir vatandaşın önemseyeceği (veya evrim karşıtlarının sandığı/umduğu) hiçbir konuda evrimin ve Evrim Teorisi'nin gerçekliği konusunda en ufak bir şüphe yok. Elbette ideolojik nedenlerle ayak direyen bir azınlık var; ancak bu her zaman, her bilim dalında olacaktır. Kütleçekimine de fizik camiası %100 inanmıyor, kuantuma da, göreliliğe de...
Zaten sorun da bu: Evrimle ilgili görüş birliği, kütleçekimiyle ilgili görüş birliğinden daha zayıf değil. Ama halk arasında belli gruplar, tamamen ideolojik nedenlerle spesifik olarak evrimi cımbızlayıp ona saldırıyorlar. Eğer kütleçekimini, yıldız astrofiziğini, tektoniği, akustiği falan "bilimsel gerçek" olarak kabul ediyorsanız, evrimi de bilimsel gerçek olarak kabul etmek zorundasınız. Çünkü bunların hepsi aynı yüksek standartlara tabi tutularak keşfedilen ve geliştirilen olgular ve bunlardan sadece birine ayak diremek, rasyonel bir argüman peşinde olunmadığını, ideolojik bir savaş peşinde olduğunu gösteriyor. Ya bilimi tamamen reddedeceksiniz, ya da evrimin bilimselliğini kabul edeceksiniz. Ya da evrimin bugüne kadar izah edebildiği şeylere karşı bilimsel kanıt getireceksiniz - ki 1859'dan beri kimse bunu yapamadı.
İnançlarınızla ilgiliyse bir şey söyleyemem. Tek diyebileceğim şey, Nobel ödüllü bilim insanları gibi "elit bilim insanlarının" %2 kadarının, evrimsel biyologların %30 civarının, bilim insanlarının %49 kadarının inançlı olduğu... Demek ki bir yandan bilimin alanında olmayan şeylere inanıp, diğer yandan bilimsel gerçekleri kabul etmek imkansız değil. :)
106 görüntülenme