Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fesrahani Suran
Üye 11 Aralık 2022 3 Cevap
11

Evrimin gerçekliği ile alakalı ufacık bir mantık hatası var mı?

Cemaat yurtlarında büyüdüm. Asla bana dini sorgulamayın dendi ne dedilerse yaptım lakin 1 senedir araştırıyorum. Evrime inanıyorum ama ya gerçekten Müslümanlık varsa diye de korkuyorum. İslam da sürekli kafama yatmayan şeylerde oluyor. Sadece görüşlerinizi merak ediyorum bu konu hakkında...
1,611 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Mühendisim aynı zamanda Felsefe okuyorum. 12 Aralık 2022

Bir müslüman olarak görüşlerim şöyledir umarım yardımcı olabilirim;

Bir şeyleri sorgulamak her zaman iyidir, ezberlerimizi bozar, zihnimizi diri tutar, bu konuda kendinizi kötü hissetmeyin. Bunlar çok normal.

Cemaat yutlarında büyümeniz ve dini sorgulamanızın engellenmesi kötü olmuş. Bu kişi ve dini arasındaki samimiyeti bozar. Benim şansım hiç böyle ortamlarda bulunmamamdır. Bu şekilde hep özgür düşündüm, şu an dinimi yaşarken de kendi seçimim olduğunu bildiğim için huzurluyum.

Tüm Reklamları Kapat

Çok atlanan bir nokta şudur: Evrim bilimsel bir çalışma sürecidir, dinle bir ilgisi yoktur. Allah insanı evrimsiz "ol" demesiyle de yaratabilir evrimle de yaratabilir. Şahsen evrim benim kafama tam yatmasa da, ispatlanıp ispatlanmaması beni ilgilendiren bir konu değildir. Evrimle bile olsa bir insan meydana gelmesi binlerde mucize barındırmaktadır. Yani bir müslüman evrime inanabilir mi? Açıkça evet !

Benim tavsiyem evrim ilgi alanınız ise bu konuyu araştırmaya devam ediniz ama bunu dini inançlarınızı red ederek yapmayın. Allah inancı, "evrim varsa Allah yoktur" veya "İslam'da anlayamadığım yerler var o zaman Allah yok" denecek basitlikte bir şey değildir. Caner Taslaman'ın Evrim ile ilgili kitabı var tavsiye ederim okuyun.

https://www.canertaslaman.com/2019/09/11/bir-musluman-evrimci-olabilir-mi/

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 12 Aralık 2022

Sadece sorduğunuz ana soruyla ilgili cevap verebilirim: Hayır, evrimle ilgili hiçbir mantık hatası bulunmuyor, bunu kesin olarak söyleyebilirim. Çünkü bir teoride mantık hatası olması, o teorinin içsel bir çelişkiye sahip olmasını gerektirirdi ve böylesine temel bir hata, deneylerin tutarsız sonuçlar vermesine sebep olurdu. Halbuki 1859'dan beri evrimle ilgili yaptığımız deneylerin (örneğin paleontolojik bulguları önceden kestirip sonra bulabilme veya laboratuvarda yapılan evrim deneyleri) istisnasız olarak hepsi, evrimin öngörüleriyle %99 değil, %100 örtüşüyor.

Sanırım sormak istediğiniz asıl şey, "Evrim Teorisi'nde herhangi bir hata var mı?" sorusu. Elbette var! Evrimde bilmediğimiz (ve dolayısıyla şu anda yanlış bildiğimiz) yığınla şey var. Bilimin her alanında bu böyle. Ama bu bilgisizliğimiz, bildiğimiz/incelediğimiz türlerin tamamının evrimleşerek var olduğu konusunda değil, örneğin insanın hayvanlardan evrimleşerek var olduğu konusunda değil, evrimin gerçek bir doğa yasası olduğu konusunda değil, fosillerin evrimi göstermeye yetmeyeceği konusunda falan filan değil. Spesifik bir türün şu türden mi yoksa bu türden mi evrimleştiği konusunda, bir türün bir kuzeninden şu kadar yıl önce mi bu kadar yıl önce mi ayrıştığı konusunda, şu şartlar altında şu evrim mekanizmasının mı yoksa bu evrim mekanizmasının mı daha baskın olduğu konusunda...

Anlayacağınız, ortalama bir vatandaşın önemseyeceği (veya evrim karşıtlarının sandığı/umduğu) hiçbir konuda evrimin ve Evrim Teorisi'nin gerçekliği konusunda en ufak bir şüphe yok. Elbette ideolojik nedenlerle ayak direyen bir azınlık var; ancak bu her zaman, her bilim dalında olacaktır. Kütleçekimine de fizik camiası %100 inanmıyor, kuantuma da, göreliliğe de...

Tüm Reklamları Kapat

Zaten sorun da bu: Evrimle ilgili görüş birliği, kütleçekimiyle ilgili görüş birliğinden daha zayıf değil. Ama halk arasında belli gruplar, tamamen ideolojik nedenlerle spesifik olarak evrimi cımbızlayıp ona saldırıyorlar. Eğer kütleçekimini, yıldız astrofiziğini, tektoniği, akustiği falan "bilimsel gerçek" olarak kabul ediyorsanız, evrimi de bilimsel gerçek olarak kabul etmek zorundasınız. Çünkü bunların hepsi aynı yüksek standartlara tabi tutularak keşfedilen ve geliştirilen olgular ve bunlardan sadece birine ayak diremek, rasyonel bir argüman peşinde olunmadığını, ideolojik bir savaş peşinde olduğunu gösteriyor. Ya bilimi tamamen reddedeceksiniz, ya da evrimin bilimselliğini kabul edeceksiniz. Ya da evrimin bugüne kadar izah edebildiği şeylere karşı bilimsel kanıt getireceksiniz - ki 1859'dan beri kimse bunu yapamadı.

İnançlarınızla ilgiliyse bir şey söyleyemem. Tek diyebileceğim şey, Nobel ödüllü bilim insanları gibi "elit bilim insanlarının" %2 kadarının, evrimsel biyologların %30 civarının, bilim insanlarının %49 kadarının inançlı olduğu... Demek ki bir yandan bilimin alanında olmayan şeylere inanıp, diğer yandan bilimsel gerçekleri kabul etmek imkansız değil. :)

106 görüntülenme
48
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
206K UP
Bilim ve felsefe okuru 12 Aralık 2022

Yaradılış ile ilgili insanlar çoğu zaman çevreden ve toplumdan aldıkları klişe ve sabit fikirleri kabul etmek zorunda hissediyorlar. Örneğin yaradılış için bir süreç değil de 'hokus pokus' beklentisi gibi. Oysa evrenin süreçle ve zamana bağlı var olmasını herkes kabul ederken veya edebilirken nedense iş canlılığa gelince ayrıksı düşünmek gibi bir hataya düşüyorlar. Annenizin karnında bir damla sperm ve yumurtanın birleşmesiyle var olup dünyaya gelmek de bir süreçtir. Aklı başında hiç bir insan ben yumurta ve spermden aylar süren bir süreç sonunda oluştuysam 'hımmm' demek ki süreç var yaradılış yok' demiyorsa o zaman sizin dindarların hiç birininin bu konuda kriter alınacak bir tarafı da yok çünkü süreç bir kez öyle veya böyle var diye düşünülüyor ve kabul ediliyorsa o zaman süreç evrenin her tür durumu ve varoluş sürecine hakim olarak kabul edilmelidir. Bunun için ayrıksı bir şey düşünmek için hiç bir sebep de yoktur. Yani birisi size çıkıp 'süreç varsa yaradılış yok' veya 'yaradılış varsa süreç var olamaz' diyorsa her ikisi de aynı oranda size sınırlı bir dayatma yapıyor demektir. Üstelik yaradılış düşüncesinde evrenin zamanı da yaratılmış bir olgu olduğuna göre zamana bağlı süreci başlatan da zaten yaradılış düşüncesinde yaratıcıya atfedilmelidir. Buna göre evrende her iş ve oluş süreci de aynı ölçüde yaradılışın hakim olduğu süreçler olur.

Tüm bunlar size 'evrim varsa yaradılış olamaz' veya 'yaradılış varsa evrim olamaz' gibi kalıplaşmış ve yerleşmiş fikirleri ileri sürenlerin ve kendini bunlardan birini seçmekte mecbur hissedenlerin aynı mantıksal yanlış bir zeminde olmalarına dayanır. Evrende zaman olgusuna bağlı olarak neden sonuç süreçlerinin var olduğunu gündelik hemen her konuda düşünen insanların din konusunda ailesinden veya toplumsal çevresinden aldığı kutsal ve dokunulmaz saydığı gelenekçi atasal fikirlerle bu şekilde ayrıksı bir durumu kabul etmesinin ne kadar saçma ve mantık safsataları ile dolu olduğunu herhalde burada anlatmaya gerek yoktur. Aynı ölçüde evrim varsa yaradılış yoktur düşüncesi ve kabulünde olan kişilerin de dindarlar gibi aynı kabul biçimini kendilerine referans alarak yargıya vardıklarını da görmek gerekir. Bu gibi kişilerin de yaradılış konusunda ters yönde ayrıksı düşünceleri var demektir tıpkı dindarlar gibi. Çünkü onlar da "hokus pokus yoksa demek ki yaradılış yok' şeklinde zihninin derinlerine toplumdan ve çevreden işlenen fikirleri kabul etmiş olarak hareket ediyorlar demektir. Yani burada her iki grupta yaradılışı ayrıksı bir biçimde ele almış düşünmüş oluyor. Oysaki yaradılış için sürecin var olmasını kendisine sorun etmeyenler için ortada hiç bir ayrıksılık yoktur. Hatta bu gibi kişiler için evrim bilinen şekilde olmasa bile süreç var kabul edildiği için evrim benzeri başka bir yaradılışa dayanan sürecin canlılık için var olması yine de gerekli bile görülecektir.

Son olarak genetik metaryal (DNA vs gibi) canlılığın şifresi ve kitabındaki metinler olarak görülürse bu kitabın hangi mekanizmalar ile yazıldığının yaradılış fikrinde çok önemi olmaz. Çünkü her ihtimalde evrende canlılık ve türleşme bu şifrelerin var olması ve biyojik canlılık kitabına yazılması ile var olmuş kabul edilecektir. Bunun elenme veya mutasyon sonucu var olmasının da önemi yoktur. Çünkü yaradılış kitabı bakımından bu biyolojik kitapta nelerin var olabileceği veya ortaya çıkabileceği evrenin yapısına bağlı olarak önceden belirli metinleri içerir. Bunun evrende atomun hangi şartlarda var olabileceğinden özünde farkı yoktur. Çünkü DNA gibi genetik materyaller de aynı biçimde evrende biyolojik bir kararlılık taşır. Bu kararlılığın var olabilmesinin şartları ise önceden bellidir hatta hassas ayarlara bağlıdır. İster mutasyon ister elenme olsun canlılığın kitabında biyolojik metin haline gelemeyen herhangi bir şey biyolojik olarak canlılık da karşılık ve kararlılık bulamazdı. Burada demek odur ki değişikliklerin hangi yolla olursa olsun biyolojik yapıda kararlı bir karşılığı olmadıkça değişim veya türleşme de olamazdı demektir. Kısacası burada da bir ayrılık veya ayrıksılık durumu yoktur. Biyolojik yapıda meydana gelebilecek kararlı değişimleri bırakıp sadece mekanizmalara odaklananların da burada zihinlerinde bir ayrıksılık yarattıklarını görüyoruz. Çünkü burada iki yönlü karşılıklı birbirini tamamlayıcı nitelikte bir etkileşim var. Siz eğer bunları birleştirmeyip ayrı görürseniz yapay ve ayrılıkçı bölüp parçalayıcı bir biçimde süreçleri ele alıyorsunuz demek olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close