Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Atahan Bekleviç
Atahan Bekleviç
2,182 UP
Üye
0

Evrimi hayatın her alanına uygulayabiliyorsak bunu medeniyetin gelişmesi sırasında neden erkeklerin öne çıktığı sorusunun cevabı da olmaz mı?

Lütfen yargılamayın ancak basit mantıkta memeli canlılarda üreme için 2 cinsiyet gerekli, seçilim baskısı sonucu bir oluşum hayatta kalma şansını arttırma ve diğerlerine üstünlük sağlamaya çalışır. eski medeniyetleri bir yaşam forku olarak kabul edersek, medeniyet geliştikçe kadının arka plana itildiğini görürüz. Bu evrim değilmidir?
109 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Burada sıklıkla bahsedildiği gibi insanlar yerleşik yaşama geçmekle birlikte evrim kurallarının dışına çıkmıştır. Bunu Evrim'in boş hipotezi Hardy- Weinberg dengesi ile de ortaya koymaktayız. Şöyle ki:

Canlı popülasyonunun evrimi; zeka-boy vb. özellikleri meydana getiren gen alellerinin popülasyon içindeki dağılımının nesiller boyunca değişmesidir. Eğer bir popülasyonun yıllar içinde ortaya çıkan yeni nesillerindeki gen dağılımlarının istatistiğini tutarsanız, önceki nesillere göre sonraki nesillerdeki gen frekanslarının değişimi evrime işaret eder. Eğer bir popülasyonun nesillerindeki gen frekansları yıllar boyunca hiç değişmeseydi, Hardy-Weinberg dengesi söz konusu olurdu (evrimin sıfır hipotezi). Yani, evrim yasası işlemezdi. Bunu gözleyerek doğrulayabilir veya yanlışlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, popülasyondan seçeceğiniz gen dizilimlerini (ki bu genler davranışlara veya özelliklere etki etmelidir) nesiller boyunca değişip değişmediğini gözlemektir. Neden Hardy-Weinberg dengesi ihlal oluyor, nedenlerine bakalım:

Tüm Reklamları Kapat

1) Eşeyli üreyen canlılar rastgele birleşmezler (rastgele birleşseydi H-W dengesinin korunmasına katkı yapardı). Tam aksine, partnerler kendi kriterlerine göre seçim yaparlar. Bu seçimler yeni nesillerin gen frekanslarını etkiler.

2) Popülasyonun büyüklüğü oranında genetik sürüklenme yani popülasyon içinden göç eden veya popülasyona katılan canlılar, popülasyondaki gen frekanslarını değiştirir. Eğer popülasyon çok çok büyükse bu etki azalır, H-W dengesine katkı yapar.

Tüm Reklamları Kapat

3) Genlerde mutasyonlar olur. Mutasyon sadece dış etkenlerden kaynaklanmaz; hücre bölünmeleri sırasında tranzpozon, kromozomal yer değiştirme, silinme, ters dönme türünden olaylar da gerçekleşir. Bu mutasyonlar da gen frekanslarını etkiler. Hiç mutasyon olmasaydı (hücreler mükemmel çalışsalardı) H-W dengesine katkı yapardı.

4) Popülasyondaki bireyler eşit şartlarda yaşayıp ölmezler. Çevrenin, iklimin, coğrafyanın, av-avcı ilişkilerinin, gıda kaynaklarının bireylere farklı yansıması ve bireylerin genlerinin yaşamsal mücadeleye katkısı popülasyonun dengesini değiştirir, bu da popülasyondaki gen frekanslarını etkiler. Ne durumda olursa olsunlar, bir popülasyondaki tüm canlılar yaşayabilselerdi, H-W dengesine katkı yapardı.

Şimdi doğadaki canlıları bir kenara koyup biz insanlarda H-W dengesi var mı diye bakalım:

1) İnsanlar rastgele eşleşip çocuk yapmazlar. Eğer dünyadaki tüm insanlar her gün rastgele bir sistemle eşleştirilselerdi (örneğin Amerika'daki bir erkek Asya'daki bir kadın ile) H-W dengesine yaklaşırdı.

2) İnsan popülasyonu çok çok büyüktür. Üstelik genetik sürüklenmeler coğrafi gerçekleşir, tüm insanlar bazında bakarsak göç bulunmaz. H-W dengesine katkı yapar.

3) Mutasyon her zaman gerçekleşir. Bu değişim gen frekanslarına etki eder. Ama bu etki, popülasyon büyüklüğü nedeniyle çok çok azdır. H-W dengesine katkı yapar.

4) Stephen Hawking örneğini hatırlarsak, insanlar her şart altında yaşarlar. Bu durum H-W dengesine katkı yapar.

Yani insanlar evrim yasalarına uygun yaşamazlar.

Tüm Reklamları Kapat

Gelelim kültürel evrime. Kültürel evrimin de biyolojik evrim yasalarına göre hareket ettiğini söyleyemeyiz. Kültürel evrim yapay bir evrimdir ve insan yaşamının doğa içindeki izole yaşam şekilleri içerisinde gelişmektedir.

Şimdi bu yapay evrim içerisinde değişen şey cinsiyet midir yoksa cinsiyet rolleri veya kültürel cinsiyet mi? Çünkü evrim kurallarına göre bir biyolojik çeşitlilik diğer biyolojik çeşitlilik üzerinde üstünlük kuruyorsa üstünlük kuranın hükmüyle diğerinin ortadan kalkması gerekirdi. Fakat kadın nüfusu ortadan kalkıp erkek nüfusu baskın hale gelmiyor. Aksine Dünya kadın nüfusu muhtemelen daha fazla.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close