Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Üye
3

Evrim doğadaki bir yasa ise ve daha çok biyolojiyi ilgilendiriyorsa, bilgisayarın evrimi, robotların evrimi, gibi kavramlar ne kadar doğru?

Hatta bunlara tarih biliminin evrimi, ekonominin, yönetimin/yönetişimin evrimi gibi ya da şimdi aklıma gelmeyen biyoloji dışındaki tüm kavramları katalım.
385 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Utku Derin
Okur

Evrim, biyoloji ağırlıklı çalışılan bir alan olsa da bir doğa yasası olduğu için sadece biyolojiyi ilgilendirmez. Evrimin tanımını ve doğal olarak da bu tanımın her bir basamağını karşılayan her şey evrimleşiyor demektir. Evrimin tanımını bir düşünün. Popülasyondaki kalıtsal özelliklerin nesiller geçtikçe değişmesi. Yani bir yerde birbirine benzeyen ama aynı olmayan birimler, o birimlerin bazı özelliklerinin tam da aynı olmayan bir biçimde kopyalanabilmesi yetiyor evrim için. Dolayısıyla evrim için: Popülasyon, Çeşitlilik, nesil geçişi özellikleri gerekir. Canlılık gerekmez. Detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Nasıl ki biyolojik gelişimden kastedilen tekil bir bireyin ömrü içindeki değişimi ise tekil bir telefonun, uçağın robotun değişimi de gelişimdir, evrim değil.

Tüm Reklamları Kapat

Yani evrimin tanımı doğru şekilde anlaşılırsa evrim teriminin kullanımı da doğru olur. Evet, halk arasında "birisinin çok değişmesi"ne evrim diyorlar ve bu hatalı. Ama teknolojik evrim veya robotik evrim gibi sahalardan bahsediyorsak gerçekten evrimi kullanıyoruz. Bu sahalar, gelişim anlamından çok gerçekten evrime odaklanan sahalar.

Bilgisayarın evriminden bahsederken sadece 1 bilgisayarın üretim sürecinden bahsetmiyoruz, dikkatli olun. Sadece 1 bilgisayarın üretim ve parçalarını değiştirme sürecinden bahsetseydik bu gelişim olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgisayar ya da bilgisayar benzeri aletler yapılmaya başlandığından itibaren sadece 1 tane üretilmedi. Bunlardan defalarca kez üretim yapıldı. Hepsi birbirinin aynısı da değildi. Popülasyon vardı. Yeni üreticiler, ihtiyaç ve isteklere göre bazı değişiklikler yapıyordu. Bu değişikliklerin bazı kısımları sonraki bilgisayarlarda da kendini tekrar ediyordu. Yani kalıtsallık ve nesil geçişi de vardı.

Hatta bilgisayar popülasyonunda her bir nesil geçtikçe bilgisayar üreticisinin ya da bilgisayar kullanıcılarının istek ve ihtiyaçlarına göre bazı tasarımlar tutuyor ve sonraki nesillerde daha çok görülüyor ya da başarısız bir ürün olup daha az kullanılıyor. Yani burada bir seçilim baskısı da var ve bu seçilim baskısı sayesinde tasarımlar nesiller geçtikçe çevreye daha uyumlu olacak şekilde evrimleşiyor. Teknolojinin evrimi ile ilgili daha fazla bilgiyi bu yazıdan alabilirsiniz.

Bu şekilde müzik aletlerinde bile evrimi görmek mümkün! Bu konuda Evrim Ağacının bu videosunu izlemeniz, biyolojik olmayan evrimsel süreçleri anlamanızı kolaylaştıracaktır.

Aynı şekilde, tarih biliminin evrimi, ekonominin, yönetimin/yönetişimin evriminde de gelen her yeni hükümet, devlet ya da insan nesilleri de bu şartları aynen sağlıyor.

Hatta mühendislikte doğrudan evrimsel biyoloji prensipleri kullanılarak oluşturulan evrimsel algoritmalar sayesinde robotlardan oluşan, canlı bile olmayan popülasyonlar, kodların kendini kopyalayıp nesil atlaması ama mutasyonlar gibi mekanizmalarla çeşitlilik kazandırılması gibi yöntemlerle işin içine seçilim baskısı da kattığınızda insanların akıl bile edemeyeceği işleri yapabiliyorlar.

En başta söylediğimizin üstünden tekrar geçebiliriz. Evrim, sadece biyolojiden ibaret olmayan diğer onlarca alanda da gerçekten işlediğini gördüğümüz bir doğa yasası.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Aslı Orbay
Aslı Orbay
4,090 UP
Coğrafya öğretmeniyim

Aslında bilgisayarın evrimi, otomobillerin evrimi, robotların evrimi gibi ifadelerde geçen evrim sözcüğü mecazidir, gelişim süreci anlamı taşır. Sizin de dediğiniz gibi evrim doğal bir yasa sonuçta.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close