Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kubilay Bayraktar
Üye
4

Evrim devam ediyor ise geçiş sürecinde binlerce canlı olmalı, fiziksel uzvu geçiş aşamasında ve işlevsiz hangi canlılar var?

Evrim hala devam ediyor olduğuna göre, daha önce milyarca canlı evrildiğine göre ve ilerleyen süreçte belkide milyarca canlıya evrileceğine göre, mesela arka ayakların kuyruğa dönüşmesi vb 10.000 yıl önce işlevselliğini kaybetmiş ve 10.000 yıl sonra tamamen değişecek/kaybolacak canlı örnekleri nelerdir? Şuan tam organ gibi olmayan uzuvları olmalı
315 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru

Evrim bir süreçtir; ara tür, geçiş formu gibi tanımlamalar, bizlerin konuyu daha iyi anlayabilmemiz için uydurulmuş kelimelerden ibarettir. Her canlı içinde bulunduğu ortama uyum sağlar ve değişen şartlara göre evrim mekanizmalarının yönlendirmesi ile şekillenir.

Evrim sürecinde canlıların değişen şartlara göre ne şekilde evrimleşeceğini kestirmek zordur. Şu an herhangi bir hayvanın kullandığı bir uzvunun, değişen şartlara göre neye dönüşeceğini bilemezsiniz. Ama on binlerce yıl sonra araştırma yapan paleontolog bu gözlemi yapabilir.

Şu an hangi canlıyı gözlemlerseniz gözlemleyin, işlevsiz bir uzvunun olmasını bekleyemezsiniz. Eğer şartlar gerektiği şekilde değişir ve canlı bu şartlara uyum sağlayabilirse kullandığı uzuvlar gelecekte ya körelecektir veya başka işlere yarayan uzuvlara dönüşecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim gözlemlenmesi çok yavaş bir süreç olmasına rağmen bir kaç örnek verebiliriz. Dişsiz Filler; Dişleri yüzünden avlanan filler üzerinde oluşan aşırı seçilim baskısı, dişsiz fil mutasyonu olan türün aşırı çoğalmasına neden olmuştur. Bazı popülasyonlarda dişsiz fil sürülerinin oranı %60'lara kadar çıkmıştır.

Körelen uzuvlara örnek; köstebekler ve bazı karides türlerinin gözleri vardır, ama neredeyse tamamı kördür, yani gözler işlevini kaybetmiştir. Beyinlerinde bulunan görme işlevini yöneten kısım küçülürken, koku ve titreşim alanlarını kontrol eden kısım aşırı büyümüştür.

Değişen çevre ve kertenkeleler; Florida'da yaşayan yeşil kertenkeleler istilacı kahverengi kertenkele akrabalarının baskısı yüzünden beslenme zorluğu yaşıyorlar. Ağaçların pürüzsüz üst dallarına çıkmak zorunda kalıyorlar ve ayakları 20 nesil içinde büyüyor, üstelik tutunabilmek için yapışkanımsı bir jel geliştiriyorlar.

Zehirlere bağışıklık geliştiren fareler, antibiyotiklere bağışıklık geliştiren bakteri ve virüsler. özellikle son 100 yılda gözle görülür evrim geçiren besi hayvanları ( tavuklar, büyük ve küçükbaş hayvanlar, atlar). Türleşme mekanizması sayesinde, insan etkisi ile ortaya çıkan, köpek ve kedi türleri. Yeni nesillerde nadir görülmeye başlayan 20 yaş dişleri.

Bu konu hakkında pek çok örnek verilebilir, ekli kaynaklardan sizlerde takip edebilirsiniz.[1][2][3][4][5]

Kaynaklar

  1. Anonim. 8 Animals That Are Evolving Quickly. Alındığı Tarih: 21 Eylül 2023. Alındığı Yer: Treehugger | Arşiv Bağlantısı
  2. E. Brodwin. Examples Of Evolution Happening Right Now. (10 Mart 2015). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2023. Alındığı Yer: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
  3. Ç. M. Bakırcı. Tavuk Evrimi: Dinozorların Torunları Tavuklar, Gözlerimizin Önünde Evrimleşmeye Devam Ediyorlar!. (5 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  4. Ç. M. Bakırcı. Evrim Mekanizmaları - 1: Evrimi Tetikleyen Mekanizmalar Nelerdir?. (29 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  5. Ç. M. Bakırcı, et al. Fillerin Modern Evrimi: Filler 80 Yıldır, Giderek Dişsiz Olacak Şekilde Evrimleşiyorlar!. (27 Temmuz 2011). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlkay Bektaş
Konu hakkında bilgi sahibiyim

Evrimin ne yönde gelişeceğini tahmin etmek imkansızdır.

Ortada çok fazla etken var soluduğun havadaki moleküllerin miktarı bile geçirdiğin adaptasyona yön verebilir. Sorunu ise tam anlayamadım.

Evrim, canlıların yaşadıkları ortama, fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişimler geçirerek uyum sağlamasıdır. Örneğin insan ve şempanzelerin ataları aynıdır. Ortak atalarımızın bir kısmı farklı bölgelere diğer kısmı ise farklı bölgelere göç etmiş ve böylece aynı canlı türü çok farklı koşullara uyum sağlamak zorunda kalmış ve yavaş yavaş değişip farklılaşarak insan ve şempanze isminde artık aynı sınıfta tanımlanamayacak 2 farklı türe evrilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu süreç milyonlarca yıllık bir süreç olduğundan bahsettiğin gibi bir örnek vermek pek mümkün olmayabilir.

Kaynaklar

  1. S. Almécija, et al. (2015). The Evolution Of Human And Ape Hand Proportions. Nature Communications, sf: 1-11. doi: 10.1038/ncomms8717. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close