Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Evrenin yasaları nasıl ortaya çıktı?

İnsan bu soruları sorunca ister istemez aklına bir üst bilinç (Yaratıcı) kavramı geliyor. Bu soru benim aklımı kurcalayan sorulardan biri.
726 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Bu sorunun daha yüklü bir versiyonu burada sorulmuştu, öncelikle ona bakmak isteyebilirsiniz.

Doğa yasaları dediğimizde iki tür doğa yasası olduğunu bilmemiz gerek. Biri ifadesel, diğeri fiziksel. İfadesel doğa yasaları doğada gördüğümüz bazı örüntülere bizim verdiğimiz isimlerdir. Örneğin kütlesi olan cisimlerin kütlesi büyük olan cisimlere doğru hareket etme eğilimini gözlediğimizde bu olguyu ifade etmek için kullandığımız matematiksel ifadeler ya da isimlerdir.

Ama bu örüntüler bizim isim vermemizden önce de vardı. Bu yüzden fiziksel doğa yasalarına geliyoruz. Örneğin kütleçekim diye isimlendirdiğimiz olgu, uzay-zaman dokusunun bükülmesi ile ilgili fiziksel bir durum. "Neden soruları silsilesinde" geriye giderek bir sorgulama yaptığımızda Büyük Patlama'ya kadar geliyoruz. Yani anlayabildiğimiz kadarı ile Büyük Patlama sırasında olan şartlardan ötürü evrenin dokusu buna sebep oluyor. Ama bu, doğa yasalarının bir başlangıcı olup olmadığı konusunda bize bir bilgi veremiyor. Büyük Patlama bunun başlangıcı mı, Büyük Patlama neden böyle oldu? Bilmiyoruz. Siz de bilmiyorsunuz.

Tüm Reklamları Kapat

Belki Patlama'yı bir Tanrı gibi bir "tasarımcı" süper güç yaptı, belki de Büyük Patlama'nın atasal bir versiyonunda bir maddesel form vardı ve o ebedi maddesel formun doğası buydu. Daha burada giremeyeceğimiz sonsuz olasılık var. Hatta bu doğa yasalarını sorgulamamız ve isimlendirmemiz, düşünmemiz; doğa yasalarının nasıl ortaya çıktığı konusunda akıl yürütmemiz de bizzat doğa yasalarına tabidir. Bizim sorgulayan beynimiz (aklımız, bilincimiz vs.), evrim yasası ve onun temelindeki diğer doğa yasaları sayesinde evrimleşen bir yapıdır. Bu yüzden bu durum, sanki "doğal"ın dışına çıkmış izlenimi bile verebilir bize. Ama bu hataya düşmemeliyiz.

182 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bir yazılımcı bir oyun evreni oluştursa ve Bu evrenin içinde yazılım kodlarına göre herşey olup bitiyor olsa. oyun sıfırdan oluşturulmuş ve kurallar yazılmış ve kodlanmışsa Oyun evreninde oyunu oynayan karakterler oyun içindeki kuralların örneğin belli koşullarla yağmurun yağmasına neden olan fiziksel süreçlerin nasıl meydana geldiğini sebep sonuç ilişkileri içinde elbette anlayabilirler ancak söz konusu kurallar yazılım kodları olarak yazıldığı için mutlak değildir (başlangıcı vardır) ve yazılmıştır. Dolayısıyla oyun hakkında oyunun karakterleri bu durumda iki şey düşünebilirler.

Birincisi oyundaki kurallar mutlaktır ve kendi kendine (mekanik) çalışıyor. Belli koşullar bir araya gelince örneğin yağmur yağıyor. (Bu kendi içinde doğru bir çıkarsamadır. Çünkü eğer kodlar varsa mekanik sonuçlar (öngörülebilir sonuçlar) yaratabiliyorlar. Yani belli şartlar (sebepler) belli sonuçları doğurabiliyor.

İkincisi oyundaki kurallar kendi kendine işler gibi (mekanik) dursa da bu kuralların başlangıcı varsa bunların da varlığı mutlak değil ve biz eğer oyunun yazılımını ve kodlarını tam olarak çözebilirsek bu kurallar nasıl ortaya çıktı anlarız ve böylece kuralların kaynağını ve nasıl ortaya çıktığını anlamamız mümkün olabilir. (Burada oyuncuların bazılarının oyunu oynamayı (yaşamayı) bırakıp oyunun kendisine yönelip ve onu sorgulamaya başlayıp adeta 'oyun dışı' hareket etmeye başladıklarını da gözden kaçırmamak gerek. Bu durumda oyunun (varsa) kodlayıcısı oyunculara bu potansiyeli (akıl) vermiş olmalı ki oyuncular bunu yapabilsin. Aksi halde onlar asla kendi kodlarına uymamayı bırakamazlardi ve kodları ne gerektiriyorsa onu yaparlardı ve bu şekilde asla oyunun kendisine de yönelemezlerdi. Bu kısım çok önemli çünkü bizim için bütün işleri karıştıran şey (hepimizin bütün sorularını daha doğrusu oyunla ilgili soru sormamızı ortaya çıkaran şey) de burası zaten. Kodların dışına çıkabilen (oyundaki mekaniklik dışına çıkabilen) potansiyelimiz nereden geliyor. Bu potansiyelimiz olmasa soru dahi soramazdik. (Mekanik olurduk) Dolayısıyla bu potansiyelimiz var ki soruları sorabiliyoruz. O halde düşüneceğimiz ve kriter (referans) alacağımız yegane ve asıl şey (bütün soruları sormamızı bize sağlayan) bu potansiyele sahip olmamız ve bunun nereden geldiği ve kaynağı. Çünkü bu potansiyele sahip olmak için böyle bir durumda oyunun 'dışında' olan yazılımcının oyuna tabi olmamasıyla bağlantılı olan özelliklerinin de belli ölçüde oyunun karakterlerinde de ancak ortaya çıkmasıyla veya onlara bu özelliklerini vermesiyle mümkün oluyor olabilecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Şuanda kuralların başlangıcı olduğunu biliyoruz. Ancak bu kuralların arkasında bir yazılımcı var mı yok mu kesin olarak bilmiyoruz ve burası kişinin felsefi tercihlerine kalmış. Bu arada tabi eğer yazılımcı varsa onu kendi oluşturduğu oyun evreni içindekilerle hiç bir zaman yeterli şekilde tanımlayamayız. Oyunda oluşturduğu karakterler vs bize kendisiyle ilgili bilgiler verebilir ancak yazılımcı hiç bir zaman oyunun içinde ve oyuna tabi olmayacaktır. oyunu oluşturdu ise her ihtimalde Oyunun dışında veya 'üstünde' olması gerekir. Yani onu ne oyunun yazılımındaki kurallar sınırlar ne de bu kodlar onu tanımlar.

Doğa (fizik) yasaları karşısında düşünebilecegimiz iki düşünce en temel haliyle bu iki olasılıktan biridir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close