Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Doğa Darin
Doğa Darin
43K UP
Üye 2 gün önce 2 Cevap
5

Ödüllü Soru Evrenin doğası, fiziksel yasalarla mı belirleniyor yoksa bilinçli gözlemcilerin algısıyla mı şekilleniyor? Yani, gerçeklik var mıdır yoksa gözlemle mi ortaya çıkar?

183 görüntülenme
Cevap Ver 2,500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 4 saat önce

Kılavuza bağlı!

Kılavuzumuz bilim ise; bilim der ki evrenin doğası fizik temellidir. Bu temelin tüm (evrene içkin ve evrenin kendisinin dahi tabi olduğu) dinamiklerinin ( zerre ölçeğinde biz dahil) karşılıklı etkileşiminin adı devinimdir. Temelinde hareket yatar.

Gerek bu hareketin yarattığı devinim gerekse bu devinimin karşılıklı etki-tepkisinin tarafımızca izahının adı yasadır. Hareketin ve bağlı olduğu devinimin tarafımızca gözlemlenmesi neticesinde evren ile ilgili daha isabetli öngörülerde bulunabilmek için ve evreni anlama kılavuzu olarak araçsallaştırdığımız yasaların isim babası olmamız, onları salt gözlem ile bizim belirlediğimiz anlamına gelmez.

Tüm Reklamları Kapat

Tıpkı yağmurun neden, hangi koşullarda ve nasıl yağabileceğini bilmemizin, yağmuru yağdırmanın ön koşulu olamayacağı, bu bilgiye vakıf olmadan, hatta türümüz, hatta canlılık var olmadan çok daha önceleri de yağmurun yağdığı, sonrasında da yağacağı gibi.

Yok kılavuzumuz bilim değil ise, önümüz alabildiğince açık. Toslayıp kafamızı şişirsek de ağaca, o aslında orada değildi ve gerçekte de yok, hepsini biz kurguluyoruz ve duyumsayabildiğimiz zaman var, duyumsayamadığımız zaman yok ( bebeklerin ce-ee oyunu misali) diyecek kadar…

Gerçekliğin gözlem ile ortaya çıkabileceği savı üzerine kısaca şu soruyu sormakta fayda görürüm: Bir şeyi gözlemleyebilmek için önce bir şeyin var olabilmesi zorunlu değil mi?

Evrenin doğasına gelince; devinen bir evrenin devinmek dışında bir doğası olmaz, olamaz. Gerek evreni anlama kılavuzu olarak ve evrenden kaynaklı oluşturduğumuz yasalar, gerekse bu yasaları sınayıp geliştirme çabamız, evrenin bizce ve görece bir kesitinin ve bir zaman dilimi içindeki diyalektik-materyalist yorumlanışından başka bir şey değildir.

Ki bilimi bilim yapan ve ona neden güvenmemiz gerektiğinin en somut kanıtı bu: Kuşku ve mutlaklığın reddi. Sevgiyle…

Kaynaklar

  1. Henri Lefebvre. (2021). Diyalektik Materyalizm. Yayınevi: Sel yayıncılık. sf: 116.
  2. Friedrich Engels. (2016). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Yason Yayınları. sf: 356.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet B B
Öğrenci 7 saat önce

İnsanların en temel içgüdülerinden biri olan merak ve öğrenme içgüdüsü bizi etrafımızdakilerin ne olduğunu ve neden olduğunu anlamaya itmiştir binlerce yıldır her yerde ve herhangi bir şekilde yapılan en temel aktivetelerden biride düşünmedir ve bazı sorulara cevap aramak ve ya bu gibi varlıksal fiziksel sorular sormak için yaptığımız düşüncelere felsefi düşünceler diyebiliriz

Ve insanlar çok eski zamanlardan beri evrenin doğası ve ya etrafındaki olaylara bazı cevaplar bulmak için düsünmüşler ve bu düsünceleri paylaşıp tartışarak felsefenin temellerini atmışlardır çeşitli dönemlerde çeşitli bölgelerde etkili olan ve zamanla teknolojinin ve evrensel bir bilgi birikimi oluşturulması için bir bilim dili geliştirilmiş ve bu bilgi birikimi insanlar arasında aktarılmıştır tabi bu dönem çok uzun ve kapsamlı bir dönemdir ( bugünden tutup rönesansa avrupanın karanlık dönemine abbasilerden antik yunan ve mısır dönemine uzanan binlerce yıllık bir süreç ) bazen bu düşünürler aylarca yıllarca bir düşünce üstünde çalışıp bir sonuca varmış bazende bu düsünürler günlük hayatta karşılaştıkları bir olaydan ilham alarak calışmalarına devam etmişler ( örnek olarak newtonun yerçekimini kafasına elma düştüğünde bulması veya arşimetin suyu kaldırma kuvvetini hamamdayken fark etmesi verilebilir ) tabi bu yetenekli gözlemciler doğayı kendi gözlemlerini bilimsel bir dile çevirip yayınlamışlar ve dönemin bilim insanları tarafından onaylanıp aksi ispatlanana kadar fiziksel bir yasa haline getirdiler tabi bu yasalar zamanla çürütülebilir ve ya bazı sıra dışı yeni bulgular tarafından düzenlenebilir bu yüzden evet bir gerçek var ama yapılan yeni gözlemler ve bulgular bu gerçekliği anlamamıza ve yaşadığımız bu dünya hayat hakkında bize yeni bilgiler vermeye devam ediyor bilim dünyası her geçen gün gelişmeye ve geliştikçe daha çok soru sorup öğrenmeye aç hale geliyor o yüzden her gün sorup sorgulamaya ve yeni bilgiler öğrenmeye koşma dileğiyle iyi günler

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Meb, et al. 10. Sınıf Felsefe. Yayınevi: MEB Yayınları.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close