Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yıldız Tozu
Yıldız Tozu
2,053 UP
Üye
5

Evren'in düz olması ne demektir?

505 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD | Rasyonalist

Evrenin düz olması, birbirine paralel olarak çıkan iki ışın demetinin evrendeki yolu boyunca birbirine paralel kalacağını ima eder. Kapalı bir geometride bu ki ışın birbirine yakınsarken, açık bir geometride bu iki ışın birbirinden uzaklaşır. Keza kapalı bir geometride yeterince ileriye bakarsanız, kendi arkanızı görmeniz mümkündür (eğer görüş sınırlarımızı hesaba katmazsak, yani prensipte).

Plank uydusunun elde ettiği son sonuçlara göre evren düz bir geometriye sahip gibi görünüyor ya da en azından oldukça düz. Hesaplarımızda (her hesaplarda olduğu üzere) bir miktar hata payı olduğu için tam olarak düz mü yoksa hafif bir eğrilik var mı bilmiyoruz. Düz olması ihtimali, "düzlük problemi" adını verdiğimiz hem felsefi olarak hem de bilimsel olarak çok tartışılan bir konu.

Kaynaklara evrenin geometrisi hakkındaki detaylı yazıyı ekliyorum.[1]

Tüm Reklamları Kapat

184 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. Kayalı. Kozmoloji – 5: Evrenin Geometrisi. Alındığı Tarih: 30 Nisan 2022. Alındığı Yer: Rasyonalist | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Şişen bir nokta hiç bir zaman düz olamaz. Bu yüzden evren düz değildir. Sadece çok büyüdüğü zaman görece (lokal) bir düzlükten bahsedebiliriz. Mega boyutta ise evren çok büyük olasılıkla küresel olmak durumunda. Düzlükten kasıt da işte bu şekilde çok aşırı bir büyüme sonucu lokal olarak evrenin görece düz bir yapıya erişmesi kast edilir. Zaten evrenin düzlüğünden bahsedenler tüm evreni değil gözlemlenebilir evreni kast ederler. Mega evren çok çok yüksek olasılıkla küresel bir yapıdadır. Başka türlüsünü düşünmek zor. İnsanlar çoğu zaman gözlemlenebilir evrenle mega evreni karıştırırlar. Gözlemlenebilir evrenden bahsedenler bundan kısaca evren diye bahsettikleri için kavram karmaşası doğar. Gözlemlenebilir bilir evrenin yüksek olasılıkla düze yakın olduğu tahmin edilmekte. Aksi halde zaten ışık fark edilebilir seviye de (merçeklenme etkisindeki gibi) eğri bir yol izlerdi. Ancak şuan da gözlemlenebilir evren düze yakin olduğu için biz ışıkta bir eğri rota izleme durumu fark edemiyoruz. (ancak gözlemlenebilir evren de tam düz olamaz. Az da olsa eğrilik içermek zorunda. Çünkü mega evren küresel ise mutlaka eğrilik vardır ancak fark edilemez düzeydedir. Küresel bir yapıda eğrilik mega boyutta hiç bir zaman sıfırlanamaz. Çünkü mega boyutta küresel olan bir yapının mutlaka eğrilik içereceği de kesindir. Üç boyutlu küresel bir yapının içinde başladığınız noktaya donebilmeniz için mutlaka eğrilik olması gerek. Bu eğrilik mega boyutta ve yeterince uzun mesafe giderseniz eninde sonunda başladığınız noktaya dönmenizle sonuçlanır.)[1]

Kaynaklar

  1. B. Greene. (2010). Evrenin Dokusu. ISBN: 9789754035476. Yayınevi: TÜBİTAK.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close