Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali İhsan Akalın
Üye
2

Evren ışık hızından hızlıysa nasıl oluyor da evrenin büyüklüğüne dair birşeyler söyleyebiliyoruz veya nasıl 13.6 milyar yıl diyebiliyoruz?

Gözlemleyemeyeceğimiz kadar uzaktaki bir akıllı yaşam formu mesela evren 20 milyar yıl önce oluştu diyebilir mi veya bu nasıl bulunuyor mesela bize ulaşan fotonlar belki çok daha fazla yol aldı bize ulaştı ışık hızının %99.9999 hızında bizden uzaklaşan bir galaksinin ışınının bize gelmesi septilyonlarca yıl sürmüş olabilir bunu nasıl ölçebiliriz ?
418 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Sürekli insanların kafasını karıştıran olgu bir çok metinde evren dendiğinde 'gözlemlenebilir evrenin' kast edildiği genellikle belirtilmez ve bu da yanlış anlamalara neden olur. Evrenin çapı veya yaşı denildiğinde de aynı durum geçerli olabilir. Yani bahsettiğiniz yaş gözlemlenebilir evrene dair bir hesaplama olabilecektir. Çünkü Gözlemlenebilir evrenin ötesine dair hiç bir şey bilemiyoruz. Yani gözlemlenebilir evrenin ötesinde mega evren ne kadardır bunun yaşı nedir bilmemiz mümkün değil gibi görünüyor çünkü o bölge ile hiç bir bağlantımız yok. O bölgeler bizden 'kopuk' evrenler bile sayılabiliyor. Çünkü bizden ışıktan hızlı uzaklaşıp bütün bizimle etkileşimleri sona ermiş durumda. O bölgelerden çıkan ışığın bize bu nedenle ulaşması da hiç bir şekilde artık mümkün değil . Bu nedenle bizler sadece gözlemlenebilir evrene 'bakabiliyoruz' ve buna dair tespitler hesaplamalar yapabiliyoruz. Gördüğümüz kendi lokal gözlemlenebilir evrenimizin bu nedenle yaşını hesaplandığımızı düşünüyorum. Çünkü bugün evrenin yaşı gözlemlenebilir en uzak galaksi ile bizim aramızdaki mesafeye ve genişleme hızı gözetilerek geçmişe doğru o galaksi ile bizim galaksimizin birleştiği noktaya göre yapılan bir hesaplama olarak ifade ediliyor. Bu nedenle en uzak galaksi evrenin ilk galaksilerinden ise bu hesaplama bigbanga yaklaşır eğer bu en uzak galaksiler bigbangdan çok daha sonra oluşan galaksiler ise bu hesaplamanın eksik olacağı aşikar gibi durmakta. Ancak bu konuda yine de emin değilim. Yani evrenin 13.8 milyar olarak bugün hesaplanan yaşı gözlemlenebilir evrene dair mi yoksa mega evrene dair mi buna dair net bir bilgi bulamadım. Ancak 13.8 milyar yılda gözlemlenebilir evrenimizin çapının 93 milyar ışık yılına erişmiş olduğu söyleniyor ve şu kesindir ki 93 milyar ışık yılı çap büyüklük sadece gözlemlenebilir evrenimizin kozmik ufkunun sınırıdır ve ötesindeki evrenin büyüklüğü tam olarak nedir buna dair tahminler veya hipotezler dışında bir bilgi yoktur. Dolayısıyla buradan ben 13,8 milyar yıl olarak yapılan hesabın da bu nedenle gözlemlenebilir evrenimizin yaşını ifade edebileceği anlamını çıkarıyorum.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close