Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeynep Atalay
Zeynep Atalay
53K UP
Üye 20 Ağustos 2 Cevap
7

Evren genişlerken aynı zamanda bizimle genişleyen başka bir evrenle çarpışırsak ne olur?

440 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 21 Ağustos

Evrenimiz başka bir genişleyen evrenle çarpışırsa çarpışmanın etkisi muhtemelen felaket olacaktır ve sonuçları her iki evrenin tamamen yok olmasından yeni, birleşmiş bir evrenin yaratılmasına kadar uzanabilir. Çarpışma etkilenen bölgelerdeki fiziksel yasaları potansiyel olarak değiştirerek muazzam miktarda enerji açığa çıkarabilir. Bazı senaryolarda çarpışma evrenimizin kozmik mikrodalga arka planında gözlemlenebilir izler bırakabilir ve bu da geçmiş çarpışmaları gösterebilir. Ancak kesin sonuç çarpışan evrenlerin özgül fiziksel özelliklerine örneğin enerji yoğunluklarına ve fiziksel yasalarının doğasına büyük ölçüde bağlıdır.[1][2][3][4] Ancak tabii bu bir hipotezdir biraz da benim görüşümdür. Birisi kalkıp iki evrende de kar yağmaya başlar dese bile haklı olabilir kim bilir :) Mantıksal açıdan yaklaştığımızda felaket olması gerekiyor ancak başka bir evrenin olup olmadığını bile bilemezken, bu evrenlerin farklı fizik kanunlarına sahip olup olmadıklarını bilemezken, kaldı ki bunların çarpışmaları ve sonuçlarını kestirebilmek biraz hayal gücümüze bağlıdır.

Kaynaklar

  1. Quanta Magazine. Physicists Study How Universes Might Bubble Up And Collide. (25 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Quanta Magazine | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Nadis. When Universes Collide. (25 Ekim 2012). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Discover Magazine | Arşiv Bağlantısı
  3. J. Trosper. When Universes Collide. (8 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Futurism | Arşiv Bağlantısı
  4. Z. Merali. Will Our Universe Collide With A Neighboring One?. (20 Nisan 2009). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Discover Magazine | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 21 Ağustos

Hiçbir şey olmaz, en azından bizler için. Konuyu anlayabilmek için öncelikle galaksi çarpışmalarına bir göz atalım. Galaksi çarpışmalarının pek çok aşaması muhteşem uzay teleskoplarımız sayesinde gözlemlenebiliyor ve galaksi elemanlarının arasında bulunan devasa boşluklar nedeniyle her ne kadar galaksilerin spiral kollarının dönüşünde sapmalar olsa da dikkate değer yıldız, gezegen, karadelik çarpışmalarına tanıklık etmiyoruz. Genelde iki galaksinin çarpışmasında elemanlar fazla zarar görmeden daha büyük bir galaksi boyutuna geçiyorlar.

İş evren boyutuna gelince olaylar iyice tuhaflaşır. Galaksi ve galaksi kümeleri arasındaki boşluklar galaksi elemanları arasındaki boşluklara göre kıyaslanamayacak kadar büyüktür. Hadi diyelim başka bir evren ile çarpışıyoruz; evrenimizdeki bazı galaksi kümelerinin, yabancı evrenin galaksi kümelerinin etkisine girerek yörünge sapmalarına neden olabilir. Tıpkı galaksi çarpışmalarında olduğu gibi nesnelerin çarpışmaları çok nadir gerçekleşen olaylardan olurdu.

Dünya'yı referans olarak alırsak; gözlenebilir evrenin yarı çapı yaklaşık 43 milyar ışık yılı ve bu bölgede anormal durumlar gözlenmiyor. Karanlık enerjinin etkilerini tüm bölgelerde ölçebiliyoruz. Tüm galaksi kümeleri bizim içinde bulunduğumuz kümeden uzaklaşırken, içlerinden biri veya bir kaçı bize doğru yol almıyor. Hadi diyelim bu gözlenebilir sınırda bazı tuhaflıklar yaşanmaya başladı ve belli bir bölgede galaksi kümelerinin bize doğru yol aldığını gözlemledik, hayır böyle bir şey mümkün değil. Bu sınırın olduğu bölgelerdeki karanlık enerji etkisi, yani uzayın esnemesi o kadar büyük ki nesneler bizden ışık hızından daha hızlı uzaklaşıyor. Bu durumda çarpışma ile bize yaklaşan galaksi kümesinin yaklaşabilmesi için ışık hızından çok ama çok daha hızlı hareket etmesi gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu soru aslında pek çok bilinmezliği de içeriyor, kısaca sayalım: Başka evrenler var mı bilmiyoruz, evrenin bir sınırı var mı emin değiliz, evrenin bir sınır var ise ötesinde ne var bilmiyoruz. "Uzay" vardır dersek yanılırız, kozmolojik görüşümüze göre uzay-zaman da büyük patlama ile oluştu.[1]

119 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. S. T. Telli. Karanlık Enerji Nedir? Karanlık Enerjinin Ne Olduğunu Neden Hala Bilmiyoruz? - Evrim Ağacı. (3 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close