aslında çok haklı bir soru çünkü çok hücreli büyük canlılar diye belirtmemiş. evrimsel avantaj daha iyi genleri seçebilme ve mümkün olduğunca çocuğu dünyaya getirmemizi sağlayacak özeliklere denir.
ama canlının evrimi sürecinde bazı genler değişir mutasyonlar meydana gelir bunların bazıları faydalı bazılar nötr bazıları olumsuz sonuçlar doğurabilir. bu genlerin olumsuz özelik sağlıyorsa elenecek olumlu özelikler ise popülasyonda artacaktır.
tek hücreli canlılarda strateji çok fazla ve hızlı üretmektir bu sayede oluşacak yüksek sayıda mutasyon ile dışarıdan gen almasa bile kısa sürede ciddi genetik değişimler geçirebilecektir. dolayısı ile olumlu özelikleri hızlıca kazanabilecekleridir
öte yandan çok hücreli canlılarda bu kadar çok ve sık üreme sağlanamaz 2 kişi bir araya gelip yaklaşık 3 çocuk yapıyor 80 yıllık yaşamalarında bakterilerin yanında çok gülünç bir sayı bu yüzden dolayı mitoz bölünme ile üretseydik evrim hızı fazlası ile düşerdi bu da bizi evrimsel oyunda saf dışı bırakırdı.
o yüzden diye biliriz ki hızlı ve çok üreyebilen canlılar için mitoz bölünme bir avantaj olsa da çok hücreli canlıların aynı stratejiyi incelemesi büyük bir sıkıntı olurdu