Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ecem @Cadıbozmasıı
Üye
1

Eşeyli üreme gerçekten avantajlı mı?

Campbell biyoloji de ve pek çok kitapta eşeyli üretmenin evrimsel avantajı ile ilgili anlatanlar bana mantıksız geliyor . Farklı gen kombinasyonlarını kolaylaştırıyor denmiş ama eşeysiz üreyen canlılar olan bakteriler hem çok hızlı evrim geçiriyor , hem konjugasyon ile gen çeşitliliğini arttırıyor, hem de hızlı ürüyor . Avantaj nerede ?
529 görüntülenme
Eşeyli üreme gerçekten avantajlı mı?
Eşeyli üreme gerçekten avantajlı mı?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Özcan
Barış Özcan
4,050 UP
kimya mühendisliği öğrencisi

aslında çok haklı bir soru çünkü çok hücreli büyük canlılar diye belirtmemiş. evrimsel avantaj daha iyi genleri seçebilme ve mümkün olduğunca çocuğu dünyaya getirmemizi sağlayacak özeliklere denir.

ama canlının evrimi sürecinde bazı genler değişir mutasyonlar meydana gelir bunların bazıları faydalı bazılar nötr bazıları olumsuz sonuçlar doğurabilir. bu genlerin olumsuz özelik sağlıyorsa elenecek olumlu özelikler ise popülasyonda artacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

tek hücreli canlılarda strateji çok fazla ve hızlı üretmektir bu sayede oluşacak yüksek sayıda mutasyon ile dışarıdan gen almasa bile kısa sürede ciddi genetik değişimler geçirebilecektir. dolayısı ile olumlu özelikleri hızlıca kazanabilecekleridir

öte yandan çok hücreli canlılarda bu kadar çok ve sık üreme sağlanamaz 2 kişi bir araya gelip yaklaşık 3 çocuk yapıyor 80 yıllık yaşamalarında bakterilerin yanında çok gülünç bir sayı bu yüzden dolayı mitoz bölünme ile üretseydik evrim hızı fazlası ile düşerdi bu da bizi evrimsel oyunda saf dışı bırakırdı.

o yüzden diye biliriz ki hızlı ve çok üreyebilen canlılar için mitoz bölünme bir avantaj olsa da çok hücreli canlıların aynı stratejiyi incelemesi büyük bir sıkıntı olurdu

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Eşeysiz üreyen bakteriler bakteriye göre değişmekle birlikte her 2 dakikada bir bölünmesini tamamlar ve iki dakikanın sonunda 2 birey oluşur. 24 saat içerisinde bir kavanozu doldurabilirler. Bu kadar çok bireyden oluşan bir popülasyonun gen frekansına baktığınızda mutasyona bağlı evrimi ve değişimi de farketmeniz mümkün.

Eşeyli üreme tekhücreli canlılarda gelişmemiştir. Dediğiniz gibi gerek yok, bu kadar çok canlı ürüyorken mutasyonlar türün hayatta kalmasına yetecek kadar değişime olanak tanıyor zaten. Eşeyli üreme ilk olarak suda yaşayan hidra tipi canlılarda gelişmiş. Bu canlılar bir yandan tomurcuklanarak ürüyor, bazı koşullarda da (popülasyonun çok artıp besin kaynaklarının azaldığı dönemlerde) eşeyli üreme gösteriyorlar. Yani eşeyli üreme daha uzun zamanda ve daha az birey üreten canlılara mahsus bir üreme şekli.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close