Campbell biyoloji de ve pek çok kitapta eşeyli üretmenin evrimsel avantajı ile ilgili anlatanlar bana mantıksız geliyor. Farklı gen kombinasyonlarını kolaylaştırıyor denmiş ama eşeysiz üreyen canlılar olan bakteriler hem çok hızlı evrim geçiriyor , hem konjugasyon ile gen çeşitliliğini arttırıyor, hem de hızlı ürüyor. Avantaj nerede?
Eşeysiz üreyen bakteriler bakteriye göre değişmekle birlikte her 2 dakikada bir bölünmesini tamamlar ve iki dakikanın sonunda 2 birey oluşur. 24 saat içerisinde bir kavanozu doldurabilirler. Bu kadar çok bireyden oluşan bir popülasyonun gen frekansına baktığınızda mutasyona bağlı evrimi ve değişimi de farketmeniz mümkün.
Eşeyli üreme tekhücreli canlılarda gelişmemiştir. Dediğiniz gibi gerek yok, bu kadar çok canlı ürüyorken mutasyonlar türün hayatta kalmasına yetecek kadar değişime olanak tanıyor zaten. Eşeyli üreme ilk olarak suda yaşayan hidra tipi canlılarda gelişmiş. Bu canlılar bir yandan tomurcuklanarak ürüyor, bazı koşullarda da (popülasyonun çok artıp besin kaynaklarının azaldığı dönemlerde) eşeyli üreme gösteriyorlar. Yani eşeyli üreme daha uzun zamanda ve daha az birey üreten canlılara mahsus bir üreme şekli.