Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: Doğada neden eşcinsellik var? Körelmesi gerekmez mi?
Üye
15

Eşcinsellik neden elenmedi?

5,673 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur
Orijinal Soru: Doğada neden eşcinsellik var? Körelmesi gerekmez mi?

Asıl konuya geçmeden önce eşcinselliğin hastalık olup olmadığı konusunu netleştirelim. Çünkü çoğu insan eşcinselliği üremeyi sıfıra düşürdüğü için "yok olması gereken bir hastalık" olarak görüyor.

Doğada Eşcinsellik: Eşcinsellik Bir "Hastalık" veya "Anomali" Mi?

Günümüzde bizonlardan penguenlere, kuşlardan insanlara, kertenkelelerden böceklere kadar kadar yüzlerce farklı türde homoseksüel ilişki tanımlanmıştır. Dolayısıyla eşcinsellik, doğanın sıradan bir parçası olarak görülmektedir. Bu olgu, sadece bir avuç türde değil, tanıma bağlı olarak Dünya üzerinde 500 ila 1500 tür arasında bulunmaktadır! En tutucu tanım dahilinde bile, en az 350 farklı türde eşcinselliğin net bir şekilde tanımlandığı bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

doğada yamyamlığın bulunuyor olması, günümüz toplumları açısından yamyamlığın uygun olduğu anlamına gelmez. Arseniğin doğal bir kimyasal olması onu otomatik olarak "iyi" yapmaz, yapamaz.

Ne var ki eşcinselliği, bu tip kulağa kötü gelen diğer kavramlarla kıyaslayarak bir tutmak, eşcinselliği kötüleme amaçlı bir girişimden fazlası değildir. Çünkü eşcinsellik, yamyamlığın veya benzeri bazı diğer vahşi davranışların aksine, toplum içerisindeki diğer bireylere hiçbir zarar vermediği gibi, diğer bireylerin istekleri dışında bir şeyler yapmasına zorlanması gibi bir içeriği de bulunmamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Mekanizmaları, Eşcinselliği Neden Elemedi?

Eşcinselliğin Hiyerarşik ve Yavru Bakım Avantajı

Yapılan bazı çalışmalar, eşcinselliğin bazı durumlarda cinsel başarıyı dolaylı olarak da olsa arttırdığını göstermektedir. Bu hipoteze göre, aynı cinse ilgi duyan bireyler hiyerarşik düzende kolayca üst basamaklara çıkarak karşı cinse ulaşma şanslarını arttırırlar. Bu iddiaları düşünürken, sadece insanları değil, diğer yüzlerce hayvan türünü de hesaba katmak gerekir.

Örneğin bir martı türünde gözlenen eşcinsellik, bireyler arası ilginç bir ilişkiyi ortaya koymaktadır. Dişi martılar, erkeklerin yetersizliği veya sayıca azlığına tepki olarak, erkeklerle çiftleşmekte ve yavru üretmekte; ancak yavrulara başka bir dişiyle ortak olarak bakmaktadırlar. Bu sırada aralarında cinsel ilişkiye benzer davranışlar da görülmüştür. Yani erkek, sadece bir üreme aracı olarak görülmekte, gerçek eş olaraksa aynı cinsiyetin bireyleri (bu martı türü için dişiler) görülmektedir. Yukarıdaki tanımlarımız dahilinde, bu kuşların cinsiyeti dişidir, toplumsal cinsiyet açısından erkeklerle çiftleşmeleri beklenmektedir; ancak cinsel yönelimleri lezbiyenliktir (dişiler arası eşcinsellik).

Yukarıda da değindiğimiz gibi eşcinsel bireylerin başka bireylerin yavrularını evlat edinmesi, farklı açılardan da evrimsel başarıyı arttırıcı bir etkiye sahip olabilir. Örneğin, normalde uyum başarısı yüksek olmasına rağmen, ebeveynleri olmayan bireyler, genetik sürüklenme dahilinde kolayca elenebilirler. Böylece popülasyonlardaki "elit" bireyler (burada "elit" kavramı, evrimsel biyoloji açısından, "uyum başarısı en yüksek birey" anlamına gelir), olmaması gerektiği şekilde elenebilirler. Ancak popülasyon içerisinde eşcinsel çiftlerin varlığı, bu bireylerin evlat edinilmesine ve hayatta kalmasına büyük katkılar sağlayabilir. Bunun gerçekleşme sıklığı konusunda tartışmalar bulunmaktadır.

Eşcinselliğin Grup Avantajı

Bir diğer hipotez de, eşcinselliğin bireyleri desteklemek yerine grupları ve grup yaşantısını desteklemesinden taban almaktadır. Örneğin en yakın akrabamız olan bonobolarda eşcinsellik, sosyal ilişkileri güçlendirmek için kullanılan bir araçtır.

Samoa'da yapılan bir araştırma, eşcinsel erkeklerin yeğenlerine daha çok zaman ayırdığı ve ilgilendikleri görülmüştür. Bu da evrimsel biyoloji açısından oldukça önemli bir kavram olan "akraba seçimi" (kin selection) ile açıklanabilir. Eşcinsellik, evrimsel mekanizmalar tarafından desteklenmek için doğrudan bireyin evrimsel başarısını arttırmak zorunda değildir. Akrabaların veya grubun başarısını arttırması da yeterli olabilmektedir.

Nötral Bir Karakter Olarak Eşcinsellik

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer hipotez, eşcinselliğin nötral bir karakter olmasıdır; yani eşcinsellik ne avantaj ne de dezavantaj sağlar (veya avantajları ile dezavantajları birbirine yaklaşık olarak eşittir).

Makaklar üzerinde yapılan araştırma, eşcinselliğin sadece zevk amaçlı kullanıldığını ortaya çıkarmıştır. Yani Doğal Seçilim üzerinde bir etkisi olmadığı için, elenmesi için de bir sebep yoktur; tabii zamanla elenebilir veya yaygınlaşabilir.

Bunu "neredeyse nötral özellikler" açısından, Genetik Sürüklenme çerçevesinde incelemek mümkündür. Doğada birçok özellik, aslında doğrudan hiçbir avantaj veya dezavantaj sağlamamasına rağmen, sürüklenerek popülasyon içerisinde sabitlenebilmektedir. Eşcinsellik de böyle bir çeşitlilik kaynağı olabilir ve diğer hipotezleri ileri sürdüğü olası avantajlar dahilinde ufak bir avantaj bile sağlıyorsa, çok kısa bir süre içerisinde popülasyon içerisinde belli bir gen frekansında sabitleniyor olabilir.

Dişilerde Cinsel Verimliliği Arttırıcı Bir Özellik Olarak Eşcinsellik

Tüm Reklamları Kapat

Ortaya atılan bir diğer hipotez, eşcinselliğe sebep olan ve henüz tam olarak tespit edilememiş olan genlerin, kadınların cinsel verimliliğini arttırdığı; bu sebeple genel olarak yavru üretilemese bile eşcinselliğin elenmeden günümüze kadar gelebildiği yönündedir.

Bu hipotezi savunanların çıkış noktası, orak hücre anemisinin zararlı bir mutasyon olmasına rağmen Sahra Altı Afrika'da bu hastalığı taşıyanların sıtmaya yakalanmaması örneğidir. Orak Hücre Anemisi, sıtmaya karşı direnç sağlamaktadır; bu sebeple zararlı bir hastalık olsa da popülasyon içinde belli bir oranda korunmaktadır. Bir hastalıkla kıyaslanıyor olması, hatalı anlaşılmalara neden olmamalı ve eşcinsel popülasyonun alınmasına sebebiyet vermemelidir. Zira bu, çok yaygın bir örnek olduğu için araştırmacılar tarafından kullanılmıştır ve teknik olarak bir "hastalık" olsa bile, Orak Hücre Anemisi sayesinde birçok birey sıtma gibi çok daha ölümcül bir hastalığa yakalanmadan hayatta kalmayı sürdürmüşlerdir. Bu, evrimsel açıdan çok büyük değere sahip bir durumdur.

Dolayısıyla eğer ki eşcinsel dişilerin genleri, çiftleştiklerinde yavru sayısında veya sağlığında herhangi bir avantaj sağlıyorsa, bu özelliğin üreme sıklığını düşürse bile avantajlı bir sonuç doğuruyor olabilir.

Cinsel Seçilimle Korunan Eşcinsellik

Tüm Reklamları Kapat

İleri sürülen bir diğer hipotez, bazı dişilerin, eşcinsel eğilimli erkekleri seçmesi sonucu Cinsel Seçilim yoluyla, üreme konusunda olumsuz etkileri olsa bile, dişi tercihinden ötürü eşcinselliğin korunmasıdır. Bu hipotez de tabanlarını tavuskuşlarından alır: Erkek tavuskuşlarının büyük ve gösterişli kuyruğu onları kolayca av yapar; ancak dişiler, bu erkekleri seçmektedir. Burada, Doğal Seçilim ile Cinsel Seçilim arasında zıt bir denge kurulur. Eşcinsellik için de bu tip bir açıklama ileri sürülmüştür.

Sonuç

Evrim Ağacı olarak biz, bu açıklamalardan birini mutlak doğru kabul etmektense, birleştirici bir kuram üzerine giderek, her canlı için eşcinselliğin varlığının sebeplerinin farklı olabileceğini düşünmek gerekir. Bu hipotezlerin her biri çeşitli türler üzerinde yapılan incelemelerle doğrulanmış, ancak yeterince kapsayıcı olmayan açıklamalardır. Zamanla bu yaklaşımların geliştirilerek, genetik ve psikolojik alanlarda yapılan atılımlar ve evrimsel biyolojinin açıklayıcı gücü sayesinde, konunun net olarak anlaşılacağını, kapsayıcı ve açıklayıcı bir genel teorinin ileri sürülebileceğini düşünüyoruz.

Unutmamak gerekir ki bundan kısa bir süre önce (ve hatta bazı bölgelerde halen) siyah derili olmak da hastalık veya aşağı seviyeden olma olarak değerlendiriliyordu. Günümüzde artık bunun neredeyse tüm izleri silindi ve siyah derili insanlar da, beyaz derililer gibi toplumun üst basamaklarında yerlerini almaya başladılar. Bundan birkaç on sene sonra eşcinselliğin de böyle olacağını anlamak ve bu gidişatı kabul etmek gerekiyor.

1,343 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Eşcinsellik Ve Evrim: Eşcinsellik Nedir? Eşcinseller Evrimsel Süreçte Neden Elenmedi?. (2 Haziran 2011). Alındığı Tarih: 27 Mart 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.113. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alp Çakır
Alp Çakır
2,599 UP
Alp ÇAKIR
Orijinal Soru: Doğada neden eşcinsellik var? Körelmesi gerekmez mi?

Burada bir kaç durum söz konusu. 1.si öncelikle evrim teorisinin ilk ortaya çıkış felsefesinde yatar. Canlılar populasyonun devamını sağlayacak sayıdan daha fazla yavrularlar ama genel olarak populasyon birey sayısı yaklaşık sabit kalır. Bu durumda bu yavrulardan bazıları elenecektir. Ama bu bazılarının hiç olmayacağı anlamına gelmez. 2.si eşcinseller kısır değil eşcinseldir. İnsan için basit magazin haberlerine bakabilirsiniz, bir sürü çocuk sahibi ancak eşcinsel olan insan görebilirsiniz. Üremeye engel değil yani. 3. durum ise bazı genetik temelli değişiklikler çekinik olarak bulunur talasemi gibi örneğin. Eşcinsellik için bu geçerli midir bilmiyorum. Ama talasemi var halen. Bunları birleştirince neden var olabileceği gözüküyor.

589 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serhat Kesen
Serhat Kesen
1,534 UP
B Sc Engineer, Author
Orijinal Soru: Doğada neden eşcinsellik var? Körelmesi gerekmez mi?

Eşcinsellik -genel kanının aksine- üremek için bir engel değildir. Tür içindeki bir birey yada komple bir tür, fiziksel ve mental olarak belirgin kusurlara sahip değilse, en önemlisi de sağlıklı yavrulara sahip olabiliyorsa, doğal seleksiyona uğramaları için bir neden yoktur.

Bunun yanı sıra, bir eşcinsel doğal yollardan üremese dahi, ortak genleri çekinik olarak taşıyan akrabaları genlerini yavrularına aktarabilir ve bu genler yavruda baskın özellik gösterebilir. Dolasıyla eşcinsel birey kendisi üremese dahi akrabalarının çocukları eşcinsel olabilir. Böylelikle eşcinsellik, nesiller boyu canlı türlerinde görülmeye devam etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Cevap için kaynak şart koşulmuş. Ben cevabım için bir kaynağa ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Zira derin araştırmalar gerektiren bir konu değil. Bu yüzden sadece cevabın onaylanması için kaynak ekledim.

502 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Eşcinsellik. (30 Mart 2020). Alındığı Tarih: 30 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ezgi S.
Ezgi S.
2,217 UP
meraklıyım

Merhabalar

Öncelikle, normalde cevap verirken kendim araştırma yapmaya özen gösteriyorum ancak bu sefer Sinan Canan’ın yalancısı rolünü üstleneceğim. :)))

Tüm Reklamları Kapat

((birinin) yalancısı olmak=doğruluğu bilinmeyen bir bilgiyi başkasından duyup iletmek.)

Kendisi genel olarak eşcinsellik konusunda çok fazla bilinmeyen yer olduğunu ifade etti. Sonrasında ise evrimsel olarak genlerin ‘paketler’ halinde aktarıldığından bahsetti.

Tüm Reklamları Kapat

Yani aktarılan “eşcinsellik geni” değil de “eşcinsellik paketi”. Dikkat etmişsinizdir, eşcinseller genelde daha yaratıcı, sosyal, renkli kişilikler olur. “Eşcinsellik paketi” bu özellikleri de barındırıyor olabilir, bu durum da kuşaktan kuşağa aktarılmasında katkı sağlıyor olabilir. Yani, üreme açısından faydasız olan eşcinsellik, başka özelliklerle paketlendiği için günümüze kadar gelmiş olabilir.

“Ama paket nasıl aktarılacak, eşcinseller üremiyor ki!” diyor olabilirsiniz. Bu noktada şunu hatırlamak lazım: eşcinsellik paketi, fenotipimize tam olarak yansımayacak şekilde bizlerde de bulunuyor olabilir. Sonuçta bizde de, partnerimizde de bulunan ancak etkisini gözlemelemediğimiz paket, çocuğumuzda etkisini gösterebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=jHjw7x2oBWM

Videoyu izlemenizi tavsiye ederim. İyi günler dilerim. :)

787 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Şevval H.
Öğrenci

Adım adım basitçe açıklamaya çalışacağım.

Genetik miras ebeveynlerden gelir. İki ebeveynden gelen genetik materyallerin bir araya gelip bir bütün oluşturması ile döllenme gerçekleşir.

Tüm Reklamları Kapat

Tamamen örnek olması ve kafa karıştırmaması adına saç renklerini a, b, c, d... gibi harflerle isimlendirdim.

Bireylerin tüm genetik materyalleri tek başına bireyi tam manası ile etkilemez. Mesela saç rengini belirleyen genetik materyaller üzerine konuşalım. Bu saçla ilgili fenotipi (saç rengi) etkileyen genetik materyallerden bazılarının diğer genetik materyallerden baskın olması dolayısı ile fiziksel görünüşünde a rengi bulunması kişide başka bir saç rengini etkileyen b, c, d gibi genetik kodun bulunmadığını göstermez.

Tüm Reklamları Kapat

Mendel genetiği günümüz "Genetik Bilimi'nin" atasıdır. Bu cevabı okuduktan sonra Genetik Bilimi'nin güncel halini vs araştırmanızı tavsiye ederim çünkü genetik tam olarak böyle işlemiyor ancak burada anlatmaya karakter sayısı yetersiz gelebilir. Daha basitçe anlatayım. Bir torbaya 15 tane siyah, 10 tane kahverengi, 5 tane sarı ve 1 tane kızıl bilye koyduğumuz zaman bir bilye çektiğimizde siyah gelme olasılığı 15/31 olur. Kahverengi gelme olasılığı ise 10/31 olur. Sarı gelme olasılığı ise 5/31 ve son olarak kızıl gelme olasılığı ise 1/31 olur. Yani torbaya geri koyma koşullu neredeyse her iki çekişten biri siyah bilye olacaktır. Biz bu genetik materyale baskın genetik materyal deriz. Pekâlâ kompleks bir canlı olan insanda herhangi bir yapıyı (saç gibi) niteleyen tek genetik materyal olması sizce ne kadar mümkündür? Elbette ki aşırı derecede zordur. O zaman bu torba çekilişini de saç rengini belirleyen genetik materyaller gibi düşünelim. Gelme olasılığı en yüksek olan siyah en baskın, kahverengi ise en baskın 2. genetik materyal olur bu durumda. Peki bir kompleks canlıda bir yapıyı etkileyen tek genetik materyal yoksa bu bazı genlerin etkilerinin ortaya çıkmadığını ifade eder bize. Aynen bu şekilde ebeveynlerde bulunan homoseksüellikle ilgili genetik materyaller nesilden nesile aktarılagelmiştir. Umarım yeterince açıklayıcı ve basittir. İyi günler dilerim...

İsterseniz bu yazıyı da okuyabilirsiniz. Ben de okuyacağım.

https://evrimagaci.org/escinsellik-ve-evrim-escinsellik-nedir-escinseller-evrimsel-surecte-neden-elenmedi-113

372 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close