Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Onur
Yiğit Onur
1,934 UP
Üye 24 Temmuz 2020 3 Cevap
6

Entropi nedir? Termodinamik ile ilişkisi nasıldır?

3,858 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi 29 Temmuz 2020

Bir çok farklı tanımı mevcuttur ama özellikle iki alandan gelen tanım ön plandadır: termodinamik ve istatistik fizik.

Termodinamik tanım entropiyi, termal enerjinin faydalı işe çevrilemeyen kısmı olarak tanımlar. 1800'lü yıllarda Carnot ve Clausius'un termal enerjinin mekanik işe dönüşmesi (ısıdan hareket elde etmek) çalışmaları esnasında ortaya çıkımış bir kavramdır ve temeli, ısı enerjisinin tümü ile mekanik enerjiye dönüşemeyeceği gerçeğine dayanır. Yani, ısı enerjisinin bir kısmı işe dönüştürülebilir, bir kısmı ise dönüştürülemez. İşte bu dönüştürülemeyen kısmı entropi kavramı ile anlatılır. Bunun en bariz görünümü, benzinli ya da dizel motorlarda yakıttan gelen enerjinin tümünün harekete dönüştürülememesidir. Tersinmez süreçlerde entropinin artması, tersinir süreçlerde de değişmemesi şeklindeki termodinamik yasa ısı-iş çevrimlerinin verimi üzerrine sınır koyar. Termodinamik ile ilişkisi bu noktadadır.

İstatistik fizik tanımı ise Boltzmann tarafından verilen, sistemin girilebilir mikro durumlarının sayısının ölçüsü, şeklindeki tanımdır.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette bu iki tanım birbiri ile ilişkilidir. Bu ilişkiyi, sistemi oluşturan atom ya da moleküllerin davranışlarını inceleyerek sistemin makro özelliklerini ortaya koyan istatistik fizik yapar.

887 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Entropi - Wiki (Tr). (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Han B.
Han B.
23K UP
Öğrenci 28 Ocak
Orijinal Soru: Entropi tam olarak nedir?

Entropi, fizikte bir sistemin mekanik işe çevrilemeyecek termal enerjisini temsil eden termodinamik terimidir. Çoğunlukla bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik olarak tanımlanır ve istatistikten teolojiye birçok alanda yararlanılır. Basit bir örnek verecek olursak hastalanmak bir entropi, doktora gidip ilaç almak da bir negatif entropi sürecidir. Yani kısaca Entropi=Düzensizlik'dir, sembolü ise S'dir.

280 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ilker Avdanlı
Popüler Bilim ve Felsefe Araştırıcısı 7 Ağustos 2021
Orijinal Soru: Entropi nedir, ne değildir?

Öncelikle merhabalar.

Entropi dediğimiz Termodinamiğin 2. yasası olan bu yasa kısaca şu şekilde çalışır:

Entropi, varlıkların zaman içerisinde düzensizliğe doğru gittiğini gösterir. Maddenin ve canlılığın zaman içerisinde tahrip olması demektir. Entropi açık sistemler ve kapalı sistemler olarak ikiye ayrılır. Açık sistemler (insanlar ve dünya gibi) dışardan aldıkları enerjiyi parçalayarak entropilerini, yani düzensizliğe gidişlerini yavaşlatırlar. Örneğin bir yemek yediğinizde vücudunuza enerji almış olursunuz. Bu enerji vücudunuzun içinde dağılarak düzensizliğe gidişinizi yavaşlatır. Entropi, canlılığın ve cansızlığın yok oluşa doğru gittiğini göstermektedir. Bizim gibi açık sistem olan canlılar, günün birinde entropi'ye yenik düştüklerinden dolayı yaşama işlevlerini yitirirler ve ölüm gerçekleşir. Bunu, sürekli dağınık olan odanızı toplamak zorunda olduğunuzu, toplamadıkça daha çok dağıldığı gibi düşünebilirsiniz. Yani enerji azaldıkça, kaos artmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklardan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

512 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. Mert Bakırcı, et al. Bilimde Entropi. (21 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close