Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

En küçük canlı virüsler midir?

Bir kuantum kitabında hiçbir canlı, virüslerden daha küçük değildir cümlesini okuduktan sonra merak ettim.
637 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

En küçük "canlı" virüsler değildir. Canlı kabul edilmek için iç aktivite ve organizyona aynı anda sahip olmak gerekir. Bir konağa tutunmadıklarında virüslerin iç aktivitesi yoktur. Tutunduğunda ise genomları dağılır ve organizasyonunu yitirirler.[1]

Bu nedenle en küçük canlılar bakteriler olarak kabul edilir. Örneğin Pelagibacter ubique, 370 ila 890 nm uzunluğa ve 120 ila 200 nm ortalama hücre çapına sahiptir.[2] Mycoplasma genitalium ise 200-300 nm boyutlarındadır.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Buna karşın, hiçbir canlının virüslerden daha küçük olmadığı bildiğimiz kadarı ile doğrudur. Kıyas olması bakımından Porcine circovirus tip 1 virüsü, 17 nm'lik bir kapsid çapına sahiptir.[4]

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Bir T4 Virüsünün "Hayatı": Virüsler Neden Canlı Değildir?. (23 Kasım 2014). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Kenyon Collage. Pelagibacter Ubique. Alındığı Yer: Kenyon Collage | Arşiv Bağlantısı
  3. MadSci. Re: What Is The Smallest Living Thing?. Alındığı Yer: MadSci | Arşiv Bağlantısı
  4. Wikipedia. Smallest Organisms. (20 Ağustos 2006). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fatih Aslan
Fatih Aslan
21K UP
Biyoloji Okuru

Virüslerin canlı mı, cansız mı olduğu biyolojide uzun yıllardır süren bir tartışma konusudur. Biyologların çoğunluğu cansız tanımını daha çok kullanır ve müfredatlardaki basit biyoloji kitaplarındada aynı şekilde cansız diye direk anlatılır ama tüm biyologlar fikir birliğinde değildir. Özellikle canlı olduğunu savunan grup, canlılık tanımının çok dar yapıldığı ısrarcıdır. [1]

Son yıllarda mimivirus denen bir virüs çeşidi keşfedilmiştir. Bunların boyutları bakteriler kadar büyük, daha önceden bildiğimiz virüslerin aksine DNA'sı olan, oldukça farklı ve sayıca fazla protein kodlayan gene sahip bir çeşittir.

Tüm Reklamları Kapat

mimivirus
mimivirus
Virüslerin canlı mı, cansız mı olduğu ile ilgili tartışmalar
Virüslerin canlı mı, cansız mı olduğu ile ilgili tartışmalar
Virüslerin canlı mı, cansız mı olduğu ile ilgili tartışmalar
Virüslerin canlı mı, cansız mı olduğu ile ilgili tartışmalar

Virüslerin canlı mı cansız mı olduğu tartışması biyologlar arasında hala sürsede. Özellikle bu günlerde, Kovidle birlikte, virüsler sürekli hayatımızdadır. Canlı olmadıklarını kabul etsek bile sürekli canlılığın içinde olduğunu kabul etmek zorundayız.

126 görüntülenme

Kaynaklar

  1. #author.fullName}. My So-Called Viral Life: Is Discovery New Life Form?. (19 Temmuz 2013). Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close