Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Mirza
Emir Mirza
22K UP
Üye 30 Ocak 2024 1 Cevap
4

E=mc² formülünde "c²" neden vardır? E=m olamaz mı?

E²=(mc²)²+(pc)² formülünden yola çıkarak cismin durağan hâldeki kütlesini E=mc² olarak buluyoruz ancak URL adresini verdiğim makaledeki kütle tanımında "Bir cismin kütlesi, cismin durağan halde olduğu bir referans sisteminde ölçüldüğü enerjisidir." ifadesi yer alıyor. Bu tanıma göre durağan hâldeki bir cisim için E=m formülü kullanılamaz mı?
219 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 30 Ocak 2024

Formülde 'nin olması kolay anlaşılacak bir konu değildir. En temel ve basit hali ile anlatacak olursak: Newton fiziğine göre cisimlerin momentumlarını formülü ile hesaplarız. Bu kısmı anlamak kolay; bir kütleye ne kadar çok hız kazandırırsanız momentumu yani sahip olduğu enerji artar, cismin kütlesi ne kadar büyükse eylemsizlik prensibi gereği daha çok kuvvet uygulamanız gerektiğinden gene aynı şekilde momentumu artacaktır.

Elektromanyetik dalga hareketi yapan kütlesiz parçacıkların enerjisini düşündüğümüzde formülünü görürüz. Formülde 'nin varlığı çok açık, çünkü bu dalgalar ışık hızında hareket ediyor, o halde yerine yazmamız çok anlaşılır. Fakat kafa karıştıran 'nin varlığı çünkü elektromanyetik dalga hareketi yapan parçacıkların (foton gibi) kütlesi yoktur. Fakat bu parçacıkların enerjisinden kaynaklanan göreli kütleleri vardır (ekli kaynakta deneysel ve matematiksel ispatı mevcut).

Einstein'ın meşhur formülüne esin kaynağı olan, Maxwell'in elektromanyetik dalgalar üzerine yaptığı çalışmalar olmuştur. Maxwell yaptığı çalışmalar ile fotonların momentumunun sahip oldukları enerji ile ışık hızına orantılı olduğunu keşfetmişti, . Formülü düzenlersek, .

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi formülde yerine daha önce fotonların momentumunu sağlayan değerleri yazabiliriz . Kısaltırsak . Formüle ulaşmak kolay gibi görünebilir, ancak bu formülün bir de ispat tarafı var ki asıl zorluk burada başlar. Matematik ve kurgusal zeka seviyesi yüksek olanların anlayıp, kavrayabileceği derecede zordur (ekli kaynakta ispat kısmından bahsedilmiş, ben işin doğası kısmına değineceğim).

Formüle ulaşırken; foton, elektromanyetik dalga, bunların enerjisi vesaire bahsettik durduk. "E bize ne kardeşim! Formül sıradan bir kütlenin enerjisinden bahsediyor bunları işin içine niye kattık?" diyebilirsiniz. Sorunuzda haklısınız, fakat sıradan durağan kütleye neden olan şey nedir: Maddenin dünyasında bilinen 12 alt parçacık var, bir de bunların karşı parçacıkları etti 24, olmadı bir de skaler olan Higgs parçacığı var ve maddeyi madde yapan, kütle kazandıran parçacıkların tamamı bunlar (6 adette kuvvet ileten temel parçacık var onları madde parçacığından saymadım). Bu parçacıkların normalde kütleleri yok ancak ışık hızına bağlı göreli kütleleri var. Yani sahip oldukları kütlenin tamamı aslında enerji.

Formüldeki şimdi daha anlaşılır olmuştur diye düşünüyorum. Durağan kütlenin enerjisini hesaplayabilmek için kütleyi kütle yapan parçacıkların hızı yani ışık hızı ile ilişkilendirmek gerekiyor.[1]

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. E=Mc² Formülü Nereden Geliyor? Einstein'ın En Meşhur Formülü Nasıl Türetilir?. (7 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 30 Ocak 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close