Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Elektriğin negatif yükü antimadde pozitif yükü ise madde mi?

Antimadde ile madde temas edince enerji ortaya çıkıyor.Bu yüzden kafama takıldı elektrik hakkında da bilgim yok denecek kadar az. Antimadde hakkında da bilgim kıt biraz basit bir dille antimaddeyi anlatabilirseniz sevinirim.
276 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Efe Yağız
Efe Yağız
191K UP
Fizik Meraklısı

Antimaddeyi anlayabilmek için öncelikle maddenin tanımına odaklanmalıyız. Madde, atomlardan oluşan, belli bir kütleye ve hacme sahip olan şeylerdir. Yani madde, en temelde atomlardan oluşmaktadır. Bu atomlar ise 2 kısımdan oluşur; çekirdek ve katmanlar. Çekirdek, (+) yüklü protonlar ve elektriksel yükü 0 (nötr) olan nötronlardan oluşur. Katmanlarda ise (-) yüklü elektronlar, çekirdeğin etrafında belli hızlarda dönmektedir. Ayrıca atom altı parçacıklar ve diğer parçacıkların kendine özgü bir kütlesi, elektriksel yükü ve manyetik momenti vardır. Antimadde dediğimiz şey ise maddenin proton, nötron ve elektronlarının kütlesine, manyetik momentine ve elektriksel yüküne sahip olan, ancak manyetik momenti ve elektriksel yükü zıt işaretli olan parçacıklardır. Yani antimadde bildiğimiz maddenin zıttıdır. Mesela elektronların (-) yüklü parçacıklar olduğunu biliyoruz. Elektronların karşıt (anti) parçacığı "pozitron" olarak isimlendiriliyor. Bu parçacıklar elektronun aksine (+) yüklüdür. Bir başka örnek ise protonların antiparçacığı, antiprotonlar olarak biliniyor. Antiprotonlar, isminden de anlaşılacağı üzere "negatif yüklü protonlardır"[1] Ya da nötronların antiparçacığı, "antinötronlar" olarak isimlendiriliyor. Antinötronun elektriksel yükü nötron gibi 0 ancak manyetik momenti nötronunkinin zıttı.[2] Bu antimadde parçacıkları (ya da kısaca "antiparçacıklar") CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) gibi devasa parçacık hızlandırıcılarında üretilebiliyor. Bu sayede bu parçacıklar üzerine çalışabiliyoruz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi akşamlar :)

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. C. Sutton. Antimatter | Definition & Facts. (20 Temmuz 1998). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. Scientific American. What Is Antimatter?. (24 Ocak 2002). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close