En azından bir temel açıdan Einstein'ın genel göreliliği ve Newton'ın yerçekimi kuramı benzerlerdir. Her ikisi de yerçekimini bir uzaydaki yerçekimi alanı olarak tanımlarlar. Başka bir deyişle ikisi de klasik alan teorileridirler.
Genel görelillikte bu alan uzayda bir sözde Riemannyen metriği ve uzay ise uzay-zaman adı verilen bir 4 boyutlu topolojik uzaydır.
Diğer tarafta Newton'ın yerçekiminde ise alan bir vektör alanı (eğer onu yerçekimi ivmesi olarak tanımlarsan [g]) veya üç boyutlu Öklid uzayında skaler bir alandır (eğer onu yerçekimi potansiyeli olarak tanımlarsan [Φ]).
Genel göreliliğin bir diğer özelliği ise yerçekimi alanının bize uzay-zamanın geometrisi hakkında ve o geometrinin eğriliği ise etrafıda bulunan ve etkileşimde olduğu parçacıklar hakkında bilgi vermesi. Kütleçekim alanı Einstein denklemleri vasıtasıyla uzay-zamanın enerji momentum içeriği ile belirlenir.
Newton'ın yerçekimi durumunda, kütleçekim alanı alanı bize bir parçacığın uzaydaki herhangi bir noktada maruz kalacağı veyahut "hissedeceği" ivmeyi verir fakat genel göreliliğin aksine, uzayın geometrisi yerçekimi kaynakları (bu durumda kütleler) tarafından değiştirilmez.
Kısaca özetlemek gerekirse:
Genel görelilik yerçekiminin uzay-zaman eğriliği olarak tanımlanırken Newton yerçekimini eğrilikten bahsedilemeyen statik bir alanın üstünde "yaşayan" bir şey olarak tanımlar.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Genel GÖRelilik. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. YerÇEkimi Alanı. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı