Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Eğer ışıktan hızlı hareket eden bir cisim ya da parçacık olsaydı, bunu gözlemleyebilir mıydık? Ya da hızını ölçmemiz mümkün olabilir mi?

Cehaletimi mazur görün lütfen. Bazı galaksilerin birbirinden uzaklaşma hızından bahsetmiyorum. Bir cismin ya da parçacığın bir noktadan başka bir noktaya ulaşırken ışık hızını geçebilmesi gözlemlenebilir ya da ölçülebilir mi?
1,565 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
B Polat
B Polat
324K UP
Bilim Meraklısı

Fizikte kimsenin pek dillendirmediği, ışık hızından daha hızlı gittiği düşünülen (ihtimali olan) bir parçacık var. İsmi takyon (tachyon)[1] . Einstein bize daha önce ışık hızında haraket etmeyen bir şeyin sonradan ışık hızına ulaşamayacağını (doğal olarak aşamayacağını) söyler ama takyonlar var olduklarından itibaren ışık hızından daha hızlı hareket ederler. [2] O yüzden Einstein'ın teorisini yıkmazlar. Aslına bakarsan takyonların en yavaş hızı ışık hızıdır daha altına inemezler. Yani hep ışık hızından, daha hızlı olmaları gerekir. Işık hızını aşıldığı zaman sebep-sonuç ilişkisi ortadan kalkıyor. Yani mutfakta salata yaparken eline bıçağı bile almadan domateslerin dilinmesi gibi bir senaryo ortaya çıkıyor. Bu fizikçilerin pek sevmediği ve uğraşmak istemediği durumlar, çünkü tüm bilim sebep-sonuç ilişkisi üzerine kurulu.

Takyonlar şimdilik sadece (matematiksel ve) teorik bir konsept olarak duruyor. Eğer gerçekten varsalar, şu anki teknolojimizle ölçme ve deney yapma imkanımız yok. Belki gelecekte mümkün olur.

Tüm Reklamları Kapat

243 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Işıktan Hızlı Giden Farazi Parçacıklar. (7 Ağustos 2006). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. R. Lea. Tachyons: Facts About These Faster-Than-Light Particles. (24 Kasım 2021). Alındığı Yer: Space.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Kaplan
Lise Öğrencisi

[3]Öncelikle şu konudan bahsedelim ışık hızını bildiğimiz bu evrende asla aşamayız. Evren bize bunu imkansız kılıyor çünkü böyle bir hıza ulaşmak için sonsuz hıza ulaşmamız gerekiyor.

Peki aştık diyelim gözlemleyebilir miydik? Hayır. Çünkü ışık hızına yaklaşıldıkça cismin boyutu gözlemciye göre küçülür ve ışık hızında sıfır noktasına gelir. Işık hızını aşınca ise sıfırın altına düşer.

Bari hızını ölçelim dersek yine mümkün değil. Hatta şu gün ışık hızını bile fiilen tam olarak ölçemiyoruz. Ancak bir ayna vasıtasıyla yansıtarak ölçüyoruz ki bu da bize kısmen de olsa hatalı sonuçlar verebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Konu hakkındı yeterli bilgiye sahip değilim ama doğru/yanlış bildiklerimle cevaplamaya çalıştım. Konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip arkadaşlar yazıda hatalar veya eksikler varsa belirtirlerse çok sevinirim.

[1]

290 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı, et al. Işık Hızı Ile İlgili Temel Bilgiler: Işık Hızını Neden Geçemeyiz?. (29 Nisan 2014). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. spie.org. Speed Of Light. Alındığı Yer: spie.org | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close