Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Orijin Paradox
Üye 18 Şubat 2021 5 Cevap
4

Düşünce evrimleşir mi?

Insandaki düşünme sizce evrimleşti mi? Evrimleşiyor mu hala?
1,078 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 18 Şubat 2021

Düşünme evrimleşir. Düşünce ise düşünme eyleminin sonucu elde edilen üründür. O yüzden düşünce sabittir diyebiliriz, düşünceler zaman içerisinde ve kişiden kişiye değişebilir ama evrimleşen düşünmedir.

Bir birey olarak insanın ve topyekün insanlığın düşünme evrelerini sosyal antropoloji ve cognitive bilimler ortaya koyuyor. Buna göre;

Aşağı yukarı homo sapiens'e doğru evrimleşme ile insanların kendini hayvandan ayırmaya başladığı 12.000 yıl öncesi arasındaki dönem hayvansal düşünme.

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonra animizim olarak ifade edilen büyülere, simgelere dayalı düşünme.

Animizimi takip eden mitolojik düşünme.

Yazının icadıyla birlikte somut düşünme.

Antik Yunan'da ortaya çıkan, sınırlı bir çevrede öğretilerek ilerleyen felsefi düşünme.

Tüm Reklamları Kapat

Soyut düşünebilme yetisinin gelişmesiyle dinsel düşünme.

18. yy Aydınlanması ile kitleselleşen bilimsel düşünme.

Günümüzde çağdaş düşünme yani bilimsel, hipotetik düşünebilme kabiliyeti şeklinde ilerliyor.

Işin ilginci bu kültürel evrim bireylere de aktarılmış. Bunu temellendirenlerden Piaget Teoremi de çocukların da aynı bu evrelerden geçtiğini gösteriyor.

Yani 0-2 yaş hayvansal düşünme; 2-5 yaş büyüsel düşünme; 5-7 yaş mitolojik düşünme; 8-10 yaş somut düşünme; 10-18 yaş soyut düşünme; yetişkinlikte birlikte eğitim durumunuza göre dinsel, bilimsel, çağdaş düşünme şeklinde ilerliyor.

232 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Temeli fiziksel bir doğaya dayalı her şey evrimleşir!

Düşünce, fiziksel bir temelin biyo- kimyasal ürünüdür. Haliyle evrimi şayet biyoloji ile sınırlamaz ve kesintisiz devinim ve değişim genel başlığı altında, evrensel ölçekte ele alırsak göreceğiz ki bu evrene içkin, evrenin kendisi dahil her şey kesintisiz bir evrime tabidir.

Nitekim homo sapiens ismini aldığımız günden beri sürekli geliştirdiğimiz felsefe, buna bağlı bilim ve dolayısı ile teknoloji ile inşa ettiğimiz toplumsal sistemler esasında düşüncenin evriminin basamaklarından ibarettir ve sürmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Düşüncenin kendisinin “soyut” olması ne varoluş zemininin ne de yaşama yansıyış şeklinin soyut oluşuna işaret etmez. Aksine doğuşu da yaşama etkiyişi de maddidir, somuttur ve geniş tanımlı evrime tabidir.

Türümüzün ağaçtan inip uzaya çıkış serüveni bunu kanıtlamak için yeterli ve geçerli bir veridir. Sevgiyle…

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yakup Karabağ
Mühendis… 1 ay önce

Düşünce evrimleşmez, maddi (biyolojik) evrim gibi değişime uğramaz. Düşünce; doğruluk, yanlışlık veya geçerliliğinden bağımsız olarak ele alındığında, düşüncenin kendisi ele alındığında, evrim söz konusu değil. Bir düşüncenin başka düşüncelere kaynaklık etmesi, neden olması da başka bir konudur. Örneğin; Aristo’nun kozmoloji anlayışında 4 temel element düşüncesi değişmedi, değiştiremezsiniz. Değişirse aynı düşünce olmaktan çıkar zaten, başka bir düşünce olur. Bu nedenle:

-Düşünce mekana ve şartlara bağlı olarak değişmez,

-Düşünce zamana bağlı olarak değişmez,

Tüm Reklamları Kapat

-Düşünce, maddenin bölünebilirliğinin aksine, bölünemez.

-Aynı düşünce aynı anda farklı yerlerde ortaya çıkabilir (ifade edilebilir).

Düşünceyi kültürel evrimle karıştırmak doğru değil. Tabi ki düşünceyi oluşturan çok faktör var ve kültürel şartlar da bu faktörlerden biridir. Bir düşüncenin aynı toplumda farklı zamanlarda veya farklı toplumlarda başka düşüncelerin çıkmasına yol açması, neden olması o dşüncenin değiştiğini (evrmini) göstermez. İnsanın/insanların/toplumun farklı düşünceler ürettiğini gösterir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Levent Melik
Bilimsever 18 Şubat 2021

Düşünce evrimleşir mi sorusuyla kastettiğiniz kültürel evrim ise sorunuzun yanıtı evettir . Bu konuda Richard Dawkins'in MEM kuramını okumanızı tavsiye ederim . ( sitemizde konuyla ilgili olarak aşağıda url bilgisini paylatığım makaleyi inceleyebilirsiniz.)

https://evrimagaci.org/kulturel-evrim-ve-memler-mem-ve-memetik-nedir-3353

MEM kuramına göre herhangi bir konuda din,dil. moda ,düşünce akımı, davranış biçimi aynı biyolojik evrimde olduğu gibi küçük mutasyonlarla ve uyum mekanizmalarıyla evrimleşebilir. Örneğin gelinin çiçek taşıması veya takması geleneği pek çok kültürde çok uzun zamandır ( sümerlerden beri ) yaşayan başarılı bir MEM dir. Bir diğer örnek ise antik yunan kültüründe ilk örneklerini gördüğümüz demokratik toplumsal düzenin , modern çağdaş dünyada evrilmiş olduğu biçim olarak gösterilebilir .

Tüm Reklamları Kapat

Eğer sorunuzda bahsettiğiniz kavram, düşünceden ziyade "düşünme faaliyeti" ile ilgili olarak, biyolojik evrimle ilgiliyse ,bu konuya en çarpıcı örnek olarak ateşin bulunmasının, insanın "düşünme faaliyetinin" evrimi üzerindeki etkilerini verebiliriz. Ateşin bulunması, beraberinde et gibi protein olarak çok zengin ancak yemesi ve sindirmesi zor bir besinin pişmesi olanağını getirdi. Etin pişmesi, daha az zamanda daha fazla et yenmesini sağladığı için ,evrimsel açıdan gelişen beynin enerji ihtiyacını karşıladı. Ayrıca ateşin başında beraberce geçirilen uzun geceler, sosyal davranışların da gelişmesine neden oldu . Ateşin bulunması kolaylaştırıcı bir etken olsa da elbette başrol her zaman olduğu gibi seçilim mekanizmalarındaydı.

120 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yakup Karabağ
Zihin felsefesi ile ilgileniyorum. 1 ay önce

Düşünce bir zihinsel faaliyet olduğuna göre düşünce evrimleşir mi sorusunun nesnel bir cevabı zihinin nasıl oluştuğu ve nasıl çalıştığıyla yakından ilgilidir. Yaygın yapılan hata düşünce ile kültürel değişimi ve yeni düşüncelerin ortaya çıkmasını birbirine karıştırmaktır. Bilimsel anlamda evrim, yani düşüncenin kendisinin evrimi görülmemiştir. Ya da daha somut bir ifade ile: Bir konuda ortaya atılan bir düşünce eğer yayılmışsa, ve kayıt altına alınmışsa (örneğin kitap basımı) o düşünce artık evrimleşmez ve değişmez. Değişirse zaten değişim sonucu ortaya çıkan şey o düşünce değildir, başka bir düşüncedir. Daha somut bir örnek vereyim. Newton mekaniği dış dünyanın, evrenin nasıl çalıştığını açıklayan bir fizik kuramıdır ve 20.yy’a kadar da eksiksiz bir kabul görmüştür. Hatta ünlü fizikçi Kelvin “artık keşfedilmemiş bir şey kalmamıştır, bize düşen bundan sonra daha hassas ölçüm ve hesap yapmaktır” diyebilmiştir. Şimdi Newton’un fizik kuramı evrim sonucu mu Görelik Kuramına dönüştü ? Kastedilen bir düşüncenin başka ve yeni düşüncelerin doğmasına neden olması ise buna evrim denmese gerek!

Bir önceki yazımda belirtitğim gibi, hâlâ düşüncenin evrimleşmeyeceği, bunun mümkün olmadığını söylemekte ısrar edeceğim. Düşünce soyut bir kavramdır, evet ama verdiğim örnekler somut örneklerdi. Zihnin nasıl oluştuğu tartışmalı bir konudur ve açıklayabilen net bir kuram henüz yoktur. Yeni nörolojik/bilimsel bulgular zihinsel faaliyetlerimiz sonucu, yani düşünce faaliyeti soncu beynimizde nörolojik değişimler olduğunu, yeni bağlantısallık olduğunu göstermektedir. Bu konuda, ilgilenenler aşağıda belirttiğim kitapları okuyabilir.

  1. Zihnin Gölgeleri- Roger Penrose
  2. Zihin Felsefesi-John Heil
  3. Bilginin Arkeolojisi- Michel Foucault
  4. Tüm Beyin ile Yaşam-Jill Bolte Taylor
  5. Bilinçli Zihin- David Chalmers

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close