Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Orijin Paradox
Üye
2

Düşünce evrimleşir mi?

Insandaki düşünme sizce evrimleşti mi? Evrimleşiyor mu hala?
696 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Düşünme evrimleşir. Düşünce ise düşünme eyleminin sonucu elde edilen üründür. O yüzden düşünce sabittir diyebiliriz, düşünceler zaman içerisinde ve kişiden kişiye değişebilir ama evrimleşen düşünmedir.

Bir birey olarak insanın ve topyekün insanlığın düşünme evrelerini sosyal antropoloji ve cognitive bilimler ortaya koyuyor. Buna göre;

Tüm Reklamları Kapat

Aşağı yukarı homo sapiens'e doğru evrimleşme ile insanların kendini hayvandan ayırmaya başladığı 12.000 yıl öncesi arasındaki dönem hayvansal düşünme.

Daha sonra animizim olarak ifade edilen büyülere, simgelere dayalı düşünme.

Tüm Reklamları Kapat

Animizimi takip eden mitolojik düşünme.

Yazının icadıyla birlikte somut düşünme.

Antik Yunan'da ortaya çıkan, sınırlı bir çevrede öğretilerek ilerleyen felsefi düşünme.

Soyut düşünebilme yetisinin gelişmesiyle dinsel düşünme.

18. yy Aydınlanması ile kitleselleşen bilimsel düşünme.

Günümüzde çağdaş düşünme yani bilimsel, hipotetik düşünebilme kabiliyeti şeklinde ilerliyor.

Işin ilginci bu kültürel evrim bireylere de aktarılmış. Bunu temellendirenlerden Piaget Teoremi de çocukların da aynı bu evrelerden geçtiğini gösteriyor.

Yani 0-2 yaş hayvansal düşünme; 2-5 yaş büyüsel düşünme; 5-7 yaş mitolojik düşünme; 8-10 yaş somut düşünme; 10-18 yaş soyut düşünme; yetişkinlikte birlikte eğitim durumunuza göre dinsel, bilimsel, çağdaş düşünme şeklinde ilerliyor.

256 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Levent Melik
Bilimsever

Düşünce evrimleşir mi sorusuyla kastettiğiniz kültürel evrim ise sorunuzun yanıtı evettir . Bu konuda Richard Dawkins'in MEM kuramını okumanızı tavsiye ederim . ( sitemizde konuyla ilgili olarak aşağıda url bilgisini paylatığım makaleyi inceleyebilirsiniz.)

https://evrimagaci.org/kulturel-evrim-ve-memler-mem-ve-memetik-nedir-3353

Tüm Reklamları Kapat

MEM kuramına göre herhangi bir konuda din,dil. moda ,düşünce akımı, davranış biçimi aynı biyolojik evrimde olduğu gibi küçük mutasyonlarla ve uyum mekanizmalarıyla evrimleşebilir. Örneğin gelinin çiçek taşıması veya takması geleneği pek çok kültürde çok uzun zamandır ( sümerlerden beri ) yaşayan başarılı bir MEM dir. Bir diğer örnek ise antik yunan kültüründe ilk örneklerini gördüğümüz demokratik toplumsal düzenin , modern çağdaş dünyada evrilmiş olduğu biçim olarak gösterilebilir .

Eğer sorunuzda bahsettiğiniz kavram, düşünceden ziyade "düşünme faaliyeti" ile ilgili olarak, biyolojik evrimle ilgiliyse ,bu konuya en çarpıcı örnek olarak ateşin bulunmasının, insanın "düşünme faaliyetinin" evrimi üzerindeki etkilerini verebiliriz. Ateşin bulunması, beraberinde et gibi protein olarak çok zengin ancak yemesi ve sindirmesi zor bir besinin pişmesi olanağını getirdi. Etin pişmesi, daha az zamanda daha fazla et yenmesini sağladığı için ,evrimsel açıdan gelişen beynin enerji ihtiyacını karşıladı. Ayrıca ateşin başında beraberce geçirilen uzun geceler, sosyal davranışların da gelişmesine neden oldu . Ateşin bulunması kolaylaştırıcı bir etken olsa da elbette başrol her zaman olduğu gibi seçilim mekanizmalarındaydı.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close