Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Dürbünler neden yetersiz?

Küçücük telefon kameralarının lensleri bile 10x e kadar optik(kayıpsız) zoom yaoabilirken, parmak boyutunda 100x zoom yapabilen bir dürbün neden yapılamıyor?
249 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Taylan Keskin
Taylan Keskin
24K UP
Amatör Astronomi Gözlemcisi/Elektronik Mühendisi/Yönetici

Burada mesela zoom yapabilmenin ötesinde diyafram açıklığıdır(teleskop için sadece "açıklık" veya "mercek/ayna çapı" denilebilir). Yani ışık toplama kapasitesi. Teleskoplar çok uzak mesafe gözlemleri için tasarlanmış aletler. Bunun için de olabildiğince ışık toplaması gerekir. Bunun da yegane çözümü ışığı karşılayan kısmın olabildiğince geniş olmasıdır.[2][3] Bu, karanlıkta göz bebeklerimizin neden büyüdüğünü de açıklar.

Büyütme oranı teleskoplar için en önemsiz parametredir desek yanlış olmaz sanırım. Toplayamadığı bir ışık olmadığı müddetçe büyütme hiçbir şey ifade etmeyecektir. Hatta ve hatta mekanik olarak lens hareketiyle yapılan büyütme(zoom) ışık toplama kabiliyetini son derece düşürmektedir. Işık toplama kabiliyetini kaybetmeden yakınlaştırma yapabilmenin en kolay yollarından birisi odak uzaklığını arttırmaktır. Çoğu spor müsabakalarında kullanılan fotoğraf makinelerinde çok uzun objektifler kullanıldığına şahit olmuşsunuzdur.

Uzun Objektif
Uzun Objektif
Anonim

Yani özetle; bir cebe sığabilecek bir teleskop yapmak kullanım amacı ile bağdaşmadığından mümkün değildir. Fotoğraf makinelerinde gördüğünüz yakınlaştırmalar genelde büyük cisimleri(ay, gökdelen vb) gözlemek için kullanılır.

Tüm Reklamları Kapat

Not : Dünyanın en büyük teleskobunun(GTC)[1] çapı 10.4 metredir.

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia. Gran Telescopio Canarias. (8 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. wikipedia. Aperture. (8 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. skyandtelescope. How To Choose Your First Telescope. (8 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close