Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Görkem Koç
Üye
0

Dünya ve güneş arasında kütleçekim kilidi ne benzer bir kilit var mı?

Ay'ın sürekli aynı yüzünü görebilmemizin sebebinin kütleçekim kilidi olduğunu biliyoruz. Peki Güneş sistemini iki boyutlu bir düzlem üzerinde düşünecek olursak, güneş etrafında bir tam turu tamamladığımız "an" ile ikinci tur tamamlandığı "an" Dünya'nın tam olarak aynı noktası mı güneşe bakıyor olur?
281 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

Hayır yok.

Kütle çekimi kaybolmaz, cisim ne kadar uzaklaşırsa etkisi azalır sadece. Yaklaşırsanız da etkisi artar ve belli bir noktadan sonra, yörüngede olan cismin hızı, diğer gök cisminin yörünge hızı ile eşit olur. Böylelikle hep aynı tarafı, yörüngesinde döndüğü cisme bakar.

İş, dünyanın güneş etrafında bir tur atması olduğunda, bunu hesaplamak için başvurduğumuz yöntemler birbirinden oldukça farklı ve hiç biri tamamen doğruyu vermemektedir. Kullandığımız takvimlere bile, zaman içinde düzeltmeler yapıyoruz. Örneğin, yıl kavramı için, Güneş yılı, Yıldız yılı, Ay yılı, Anomali yılı gibi ölçme yöntemlerimiz olmasına rağmen hepsinin sonuçları birbirinden farklıdır.

Tüm Reklamları Kapat

  • Güneş Yılı; 365 gün 5 saat 48 dakika 46 saniye
  • Yıldız Yılı; 365 gün 6 saat 9 dakika 10 saniye
  • Ay Yılı; 354 gün 8 saat
  • Anomali Yılı; 365 gün 6 saat 13 dakika 53 saniye

Soruna gelirsek, dünya dönüşünü tamamladığında, "tam" olarak aynı yerde olmuyor ama "yaklaşık" olarak aynı yerde oluyor diyebiliriz.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close