Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Dosteyevski "tanrı yoksa eğer, her şeye izin vardır" ifadesi ile ne anlatmak istemiştir?

677 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Berra Akın
Berra Akın
3,269 UP
Lise öğrencisi

Merhabalar öncelikle soruyu kendi açımdan cevaplayacağımı belirtmek isterim.

Sorudaki Tanrı'yı, Semavi dinlerden İslam'ın tanrısı olan ve bizim daha çok aşina olduğumuz "Allah" olarak ele alalım. Allah, Müslümanlara bazı şeyleri yasaklamıştır, örneğin:

Tüm Reklamları Kapat

-İntihar etmek ("... Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah, sizi esirgeyecektir." (4.Nisa-29))

-İçki içmek ("Ey İnananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz." (5.Maide-90))

Tüm Reklamları Kapat

-Domuz eti yemek ("De ki: “Bana vahyolunan Kur’an’da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah’tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvandan başka, haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir.” Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir." (6.En'am-145))

İlk yasaktan yola çıkarak bir örnek verelim: Müslüman bir genç düşünelim, maddi ve manevi olarak sıkıntı çekiyor, hayatta ibadet etmekten öte yaptığı ve zevk aldığı bir işi yok, sıkıntılarının son bulması için artık intihar etmesi gerektiğini düşünüyor fakat onun dininde bu, ona yasak kılınmış. Yani burada özgürlüğe bir kısıtlama, bir engel getirilmiş. Eğer bu Müslüman, ona yasaklar koyan bir Tanrı'ya inanmasaydı; intiharı kolayca, vicdan azabı duymadan yapabilirdi. Yani burada Dostoyevski'nin sözü bir bakıma haklı çıkıyor fakat bu kesinlikle demek değildir ki Tanrı'ya inanmayan herkes etik olmayan eylemlerde bulunabilir. Burada yine işin içine vicdan girecektir diye düşünüyorum. Bir insan Tanrı'ya inanıp her şeyi (iyi-kötü) yapa da bilir veyahut tam tersi.

115 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Burak Kızılca
Öğrenci

Şahsen Dostoyevski'nin bu cümlesinden iki farklı anlamda yoruma varabiliyorum.

1)Tanrı kaosu önleyen şeydir, Tanrı olmasa herkes her şeyi yapabilirdi ve bu insanlara zarar verirdi. Bu yüzden Tanrının varlığı gereklidir.

Tüm Reklamları Kapat

2)Tanrı insan eylemlerine kısıtlayıcıdır. Eğer bir tanrı yoksa özgürlüğümüzü kısıtlayan herhangi bir faktör var olmamalıdır.

Burada aslında konunun din felsefesinden ahlak felsefesine kaydığını görüyoruz. Özgürlük konusundaki felsefeleri okuyarak bu cümleyi kendiniz de yorumlayabilirsiniz. Ben aklıma ilk gelen 2 yorumu paylaşmak istedim.

Tabii Dostoyevski'nin bu cümlesini söylerken aklından ne geçtiğini bilmek için eser ve yazar üzerine bir araştırma yapmak gerekmektedir.

Kaynaklar

  1. DMY Philosophy. Özgürlük Nedir Anlamı- Felsefe. (5 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2021. Alındığı Yer: DMY Felsefe | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bu sözle örneğin Tanrı eğer yoksa iyi ve kötü arasında bir fark yoktur, bu ayrım tamamen bizim yaptığımız göreli, insan icadı anlamsız bir ayrımdır, doğada karşılığı veya anlamı yoktur demek istemiş. Çünkü eğer Tanrı varsa iyi ve kötü ayrımının yapılmasını sağlayan evrensel bir referans olacaktır. Bu da iyi ve kötüyü evrensel olarak farklı kılacaktır. Çünkü böyle bir durumda iyi ve kötü, insandan bağımsız olarak vardır, farklıdır ve anlamlıdır demek olacaktır. Kısacası Tanrı yoksa insan için iyi ve kötü arasında bir ayrım yapmanın anlamı yoktur ve bu anlamda herşeye izin vardır demek istemiş. Yani Tanrı yoksa gerçekte insan için hiç bir ahlaki sınır yoktur demek istemiş olarak görünüyor.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close