Şahsen Dostoyevski'nin bu cümlesinden iki farklı anlamda yoruma varabiliyorum.
1)Tanrı kaosu önleyen şeydir, Tanrı olmasa herkes her şeyi yapabilirdi ve bu insanlara zarar verirdi. Bu yüzden Tanrının varlığı gereklidir.
2)Tanrı insan eylemlerine kısıtlayıcıdır. Eğer bir tanrı yoksa özgürlüğümüzü kısıtlayan herhangi bir faktör var olmamalıdır.
Tüm Reklamları Kapat
Burada aslında konunun din felsefesinden ahlak felsefesine kaydığını görüyoruz. Özgürlük konusundaki felsefeleri okuyarak bu cümleyi kendiniz de yorumlayabilirsiniz. Ben aklıma ilk gelen 2 yorumu paylaşmak istedim.
Tabii Dostoyevski'nin bu cümlesini söylerken aklından ne geçtiğini bilmek için eser ve yazar üzerine bir araştırma yapmak gerekmektedir.
Kaynaklar
- DMY Philosophy. Özgürlük Nedir Anlamı- Felsefe. (5 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2021. Alındığı Yer: DMY Felsefe | Arşiv Bağlantısı