Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Öcal
Üye 1 gün önce 1 Cevap
9

Ödüllü Soru Dişlerimiz neden tek tek ve birbirinden ayrık? Yani neden bir sürü dişimiz var da ağzımızı boydan boya kaplayan tek parça bir dişimiz yok?

Bizim dişlerimiz azı köpek ön dişler gibi gruplara ayrılıyor peki Tek bir dişimiz neden yok Ön kısımları(yarım dairenin orta kısmı) ön diş Orta(ön kısımların yanı ) ve son(dairenin uçları) Köpek ve azı dişlerinin özelliklerine sahip olacak şekilde bir tek parça diş değil
359 görüntülenme
Cevap Ver 2,500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 18 saat önce

Çünkü dişler, farklı yönde evrimleşmiş pullardan ibaretler ve pullar, vücudun hareket edebilmesi için parçalı olmak zorunda. Dişler de pullardan evrimleştiği için tek tek ve ayrık olacak biçimde evrimleştiler. Sonradan çenedeki konumlarına bağlı olarak farklı görevlere sahip olacak biçimde (azı dişleri, köpek dişleri, vs.) değiştiler.

Unutmayın: Dişler insanda evrimleşmiş bir adaptasyon değil. Balıklarda evrimleşip, balıkların bütün torunlarına miras kalmış bir özellik. Dolayısıyla diş evrimini anlamak için insana bakamayız. İnsan, çoook uzun bir mirasın 300.000 yıllık, ufacık bir parçasından ibaret. Dişlerin evrimini anlamak için, dişlerin ilk evrimleştiği 400 milyon yıl öncesine bakmamız gerekiyor.

Mesela Cambridge Üniversitesi'nden bir araştırma ekibinin 2017 yılında yayınladığı bir araştırma, dişlerin muhtemelen eski balıkların pürüzlü pullarından, özellikle köpekbalıkları ve patenler gibi kıkırdaklı balıklarda bulunan dermal dişçiklerden evrimleştiğini gösterdi.[1] Floresan belirteçler kullanan uzmanlar, dermal dentiküller denen bu ilkel pulların dişlerle aynı tip hücrelerden (spesifik olarak "nöral krest hücrelerinden") evrimleştiğini keşfetti. Dermal dentiküller de dişlerin çoğunu oluşturan sert kalsifiye doku olan dentinden oluşuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmaya göre çenesiz olan ve filtreleme yoluyla beslenen omurgalılardan, dişleri olan çeneli omurgalılara geçiş, giderek daha karmaşıklaşan avlanma süreçlerini mümkün kıldı. Günümüzde bu ilkel pul yapıları, diğer balık türlerinde kaybolan birçok eski özelliği koruyan köpekbalıkları ve Rajidae ailesinden vatozlarda hala bulunuyor!

Kaynaklar

  1. J. A. Gillis, et al. (2017). Trunk Neural Crest Origin Of Dermal Denticles In A Cartilaginous Fish. Proceedings of the National Academy of Sciences, sf: 13200-13205. doi: 10.1073/pnas.1713827114. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
23
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close