Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Asya Durmuş
Asya Durmuş
51K UP
Üye 6 Temmuz 2023 5 Cevap
3

Din kuralları çerçevesinde vahşi içgüdüyü (öldürme vb.) bastırmak bizi iyi biri yapar mı?

768 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Beyza Yalçın
Beyza Yalçın
123K UP
Düşünen biri 6 Temmuz 2023

Bence yapmaz. Çünkü sürekli izlendiğini düşünen birinin karakteri hakkında yorum yapmak doğru olmaz. (Tanrı her zaman her yerde düşüncesi) Kendinizi düşünün. Toplum içerisinde yaptığınız her şey görülebilir, söylediğiniz her söz aleyhinize ya da lehinizde kullanılabilir. Özgürsünüzdür ancak bir başkasının alanını gasp edene kadar bu geçerlidir. Ama gün bitip evinizde tek başınıza inzivaya çekildiğinizde her şey değişir. Spot ışıkları gibi olan gözler söner ve eğer inandığınız bir Tanrı, karma vs yoksa her şey sadece siz ve bilinciniz arasındadır. Yalnızlık önemlidir. Her insanın kendi şahsına münhasırdır. Ve kimseye anlatarak bile tam olarak hissettiremeyeceği kendi bireysel deneyimdir. Tanrısı olan bir insan bundan mahrumdur. O yüzden inanan bir kişi için karakter açısından çok sağlıklı bir yorum yapamam ama kendi kanaatimce dediğim gibi bence yapmaz. Çünkü bakılması gereken daha çok faktör var.Bastırma konusuna da gelirsek, bastırılan çoğu şey, ister iyi bir şey olsun ister kötü, bir gün dışarı aşırı bir şekilde ortaya çıkıp bu kişi ve etrafı açısından yıkımlara sebep olabilir. O yüzden bir şeyi mantık muhakeme çerçevesinde anlayıp yanlış olduğuna karar verip, belki de hatalar yaparak ders çıkarıp uygulamama kararı alırsak bunun adı artık baskılama olmaz, sağlıklı karar verme olur.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yiğit Kulaoğlu
Düşünür ve araştırmacı 6 Temmuz 2023

2017'de gerçekleştirilen Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası kapsamında, Celal Şengör ve Fatih Altaylı'nın katılımıyla 1 saat boyunca süren bilgi dolu bir konuşmasında Celal Şengör "Korkuya Dayalı Ahlak"tan bahsediyor:

Atatürk'ün çok önemli bir lafı vardır:

Tehtid esasına dayalı ahlak, ahlak olmadığı gibi güvenilir de değildir!

Siz ananızdan babanızdan korktuğunuz için, polisten korktuğunuz için, cumhurbaşkanınızdan korktuğunuz için, Allah'tan korktuğunuz için birşeyler yapmıyorsanız, kötü şeyler yapmıyorsanız siz vicdanlısınız demek değildir siz korkaksınız demektir.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
206K UP
Bilim ve felsefe okuru 6 Temmuz 2023

Ödül ve ceza sistemi insanın doğasına uygundur. Bugün hukuk sistemleri dahi ceza ve caydırıcılıkla kurallara uyulmasını sağlamaya çalışır. Hukuk veya kuralların ceza tehditi koyması vicdanı veya vicdani davranmayı ortadan kaldırmaz. Hukuk veya kurallar asgari sınırları çizerler. Bazı insanlar iyi olduğu için insan öldürmez, bazıları ise hukukun tehditinden dolayı. Elbette birinci ahleken ikinciden üstündür ama ikinci de öldüren birine göre tartışmasız üstündür. Çünkü ödül ve ceza sistemi çerçevesinde de olsa ahlaki bir sınır kendine çizmeyi yine de başarıyordur. Hiç bir şeyi tek düze düşünmek zorunda değiliz. Herşey derece derecedir. Sadece siyah ve beyaz yoktur gri tonlar da vardır ve olacaktır, bu da son derece doğaldır. Unutmayın ki vahşi ve ilkel dürtüler her insanda vardır ve bunlar belli şartlar altında her insanda tetiklenir. Ancak vahşi ve hayvani bu içgüdüleri baskılayıcı beyinde nöron merkezlerinin olduğu da bilinmekte. Dolayısıyla bu baskılayıcı nöron merkezlerini iradi olarak harekete geçirmeden kendinize ahlaki sınırlar çizemezsiniz. (Örneğin çok sinirlendiğiniz anda o andaki öfke halinden çıkmak muhakeme ve irade gerektirir). İster ödülü düşünerek isterseniz cezayı düşünerek olsun anın icinde bulunduğu halden insan muhakeme odaklı iradi bir mekanizma ile baskılayıcı karşı nöron faaliyetlerini harekete geçirip ilkel dürtülerini frenleyerek veya durdurarak çıkar veya kendine engel olabilir. Değişen tek şey burada frenlemenin nedeni herkes için farklı şeylerdir (ödül, ceza veya vicdan) ama sonuç (baskılayıcı nöron faaliyetlerinin harekete geçmesi anlamında ) aslında aynıdır. Ama dediğim gibi her halükarda vicdani olarak hissederek kalpten iyi olmak ve iyi davranmak herşeyden ve hepsinden ahlaki olarak üstündür derece bakımından.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Altınışık
İnancında yetkin olmaya çalışan bir Müslüman 12 Temmuz 2023

Din çerçevesinden baktığımızda insan kan dökücü ve bozguncu bir varlıktır. İnsanın bu yönünü bastırması insanı iyi yapmaz, aksine şiddetli sonuçlar doğurabilir. İnsanın içinden geldiğini, samimi olduğunu düşünerek iyilik olarak nitelendirilen şeyleri yapması da iyi olduğu anlamına gelmez.

Din çerçevesinde bastırmak, öyleymiş ya da öyle değilmiş gibi görünmek yok. Din çerçevesinde insanın güdüsünde olan kötü bir şeyi yapmamayı seçmesi ve bunda katı olması onun için iyi bir antrenman ve disiplin aracıdır. Ancak marifet o seçimin özüne inip kendisine farkındalık ve yaşantısına artı kazandırmaktır. Dolayısıyla din çerçevesinde olan şey, bastırmaktan ziyade dönüştürmek ve farkındalık kazanmaktır. Bu çerçeveden baktığımızda en önemlisi ise insanın kendisini bulmasıdır. Kendisini, ne olduğunu ve neden var olduğunu bulamayan insan iyi olamaz. İnsanın ne olduğu ve varlık nedeni ise cömert bir fotoğrafçının sergisine ve dersine katılmak gibidir: Mutlak varlık sahibi olan Rabb, kendi isim ve niteliklerinin suretinin yansıması olarak bu hayatı var etmiştir. İnsan da bu hayatta olanların küçük örneklerini barındırır. İnsanın amacını ise "hayatın her karışında olan işleyişi, bu işleyişi var eden hikmeti fark etmek ve bu farkındalığın hakkını vermektir" diye tanımlayabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
M. Özer
M. Özer
32K UP
Okuyucu 20 Temmuz 2023

Din de yasalar gibi kisiye göre ve ya genel olarak caydiricidir.bu soru yaslar varken iyi biri olmak aslinda bizi iyi yapar mi sorusu ile ayni paralelde.sonuc olarak bunun gercek yüzünü görmek icin ikisinin de olmadigi bir toplum olusturup bakmak lazim %kac o orramda suc islemden ve ya kötüluk yapmadan devam edebiliyor?

Ancak su da var bu deneyde kötüleri aninda elemek gerekiyor yoksa ortamda kalirlarsa toplum duzenini etkileyeceginden gercek sonucu vermez.yasalarin zayif oldugu ve ya uygulamanin zayif oldugu ulkelerde ortam daima güvensizdir,bubtarz toplumlarda din daha egemendir ve ya egemenligi eline gecirir.cunku devletin hukuk politikasi zayifladiginda ya kisas artar ya da din baskisi cunku insanlar birsekilde kendisini koruma altina guvence altina almak ister tabi bu ortamda konuyu baska sekilde farkli kötü ve ya cikarci yönde kullanan kesimlerin de azitmasi büyük olasiliktir.

Uzun sözün kisasi bir insanin gercekte ne oldugunu anlamak icin full free yasasiz ve dinsiz bir toplumda test edilmesi gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close