Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), nörolojik tabanlı bir mental bozukluktur. Bu bozukluk tipik olarak kendini çocukluk çağında dikkatsizlik ve/veya aşırı hareketlilik (hiperaktivite), unutkanlık, tepkilerin kontrolsüzlüğü yahut ani ve dürtüsel tepkiler ve kolayca başka şeylere sapma olarak gösterir. Bir bireye DEHB tanısı konulması için belirtilerin 12 yaşından önce görülmesi, en az 6 ay boyunca var olması ve en az iki ortamda (okul, ev, eğlence etkinlikleri vb.) sorunlara yol açması gerekir.[1][7]
Çocuklarda dikkat eksikliği, okul başarısını düşmesine yol açabilir.Çocuklarda ve ergenlerde üzerinde en çok çalışılan ve en çok tanılanan mental bozukluk olmasına rağmen çoğu vakanın tam nedeni bilinmemektedir. DSM-IV kriterlerine göre tanılandığında çocukların %5-7'sini, ICD-10 kriterlerine göre ise %1-2'sini etkilemektedir. Oranlar çoğu ülkede benzer olmakla birlikte tanılama kriterlerine göre değişiklik gösterebilir. Erkek çocuklarda DEHB tanısı kız çocukların yaklaşık üç katıdır, ancak kız çocuklarında semptomlar erkeklere kıyasla farklılık gösterebildiği için bozukluğun çoğu zaman gözden kaçtığı düşünülmektedir. Çocukluğunda DEHB tanısı konan bireylerin %30-50 kadarı yetişkinlikte belirtileri göstermeye devam eder.
En son 1994'teki sınıflamada dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu terimi altında üç tip tanımlanmıştır. DEHB/birleşik tip, DEHB/dikkat bozukluğunun önde olduğu tip ve DEHB/ hiperaktivitenin önde olduğu tip. Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik temel belirtilerdir ve bu belirti kümeleri çocuğun içinde bulunduğu ortama ve yaşam çevresine göre değişiklik gösterebilmektedir.Dikkatsizlik, hiperaktivite (yetişkinlerde içten acelecilik), altüst edici davranışlar ve fevrilik(atılganlık) genel belirtilerdir. Sosyal ilişki zorlukları, akademik zorluklar kadar sık görülmektedir.
Semptomlardaki "dikkatsizlik" "hiperaktivite" ve "fevrilik" davranışlarının normlarını belirtecek çizgileri çizmek zor olduğundan, müdahaleye başlamadan bu davranışların belirgin seviyede olmaları gerekmektedir.
Semptomlar iki farklı düzlemde en az altı ay veya daha uzun süredir devam etmek zorunda olup, kişinin yaşıtlarına oranla değerlendirilmektedir.
DEHB'in üç alt dalı vardır - dikkatsizliğin yoğun olduğu, hiperaktivitenin yoğun olduğu ya da karma olarak kriterlerin ikisini de taşıyan modeldir.
***
Ve buraya ayriyeten şunu da eklemek istiyorum.
5 yıldır Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısı var. Ve kendimde gözlemlediklerimi de yazmak istiyorum.
Bi sorun olduğunu
Fark ettiğim zamanlarda özellikle aşırı huzursuzluk ve sürekli halde sinir. Ve buna eşlik eden boşluk hissi ve isteksizlik.
Ve özellikle ders çalışırken çok gözüme batmaya başladı. Odak sürem 10 dakikayı geçemiyordu ve o 10 dakikada da sürekli başka alemlerde hayal kuruyordum. Ve bu istemsizce oluyordu ve bu konuda çok sıkıntı çektim. Örnek vermek gerekirse öğretmen ders anlatıyordu ve sebepsiz yere elbisesi hakkında düşünüyordum. Neden bu renk seçmişti? , ne sıklıkla yıkıyor/ütülüyor? Gibi düşünceler ve kendi içimde muhakemeler.
O sıralar da ortaokuldaydım ve yaşadığım diğer büyük bir problemde uyum sorunuydu. Bunu şöyle örnek vereyim; sözlerini istemeden çok kesiyordum ve herhangi bir fikir ayrılıdığında abartı tepkiler gösterebiliyordum aynı zamanda yüksek sesli konuşuyordum (kontrolüm dışında) onları rahatsız ediyordu istemeden. Bu da benim çokca dışlanmama neden oldu.
Ve diyeceğim oyki ciddiye alınması gereken bir konu bu. Sosyal hayatı, eğitim hayatını, iş ve diğer sosyal etkileşimleri doğrudan etkiliyor ve bizlerde sosyal canlılar olduğumuz için bu durum çok önemli.
Eğer kendinizde ya da başkasında şüphe ediyorsanız lütfen bu konu hakkında uzman kişilere danışın.
Sevgilerle...[1]
Kaynaklar
-
Web Archive. Attention Deficit Hyperactivity Disorder. (31 Temmuz 2013). Alındığı Tarih: 11 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Web Archive
| Arşiv Bağlantısı