Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Diğer yıldız ve ya gezegenlerde canlı oluşumu araştırmalarında nasıl bir kriter oluşturuluyor?

Yani biz farklı gezegenlerde canlı bir varlık mı arıyoruz yoksa biz o gezegende ne kadar süre yaşayabiliriz diye mi bakıyoruz ?
257 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Barış
bilim meraklısı

Cevap kısaca her ikisi de. Şöyle ki

    Yaşamın dünyamızda okyanuslarda başladığını biliyoruz. Yine dünyamızdaki canlıların karbon temelli olduğunu ve canlılığın gerekliliği için en uygun kimyasal ortamın su ile sağlandığnı da biliyoruz.Fakat bununla beraber bildiğimiz bir şey daha var ki canlılık çok yapışkan bir şey. Çok ekstrem koşullarda (çok sıcak, soğuk ortamlar, nükleer serpinti bölgeleri vs) bazı küçük canlıların örenğin tadrigatların yaşayabildiğini gördük. Ve burası çok önemli ki canlıların atmosfere hangi gazları saldığını (örneğin metan, fosfin vs) biliyoruz.Bilim insanları ötegezegen araştırması yaparken hem bu tür kriterleri karşılayıp karşılamadığına bakıyorlar hem de bu kriterlerden dünyaya en uygun yerleri belirlemeye çalışıyorlar ki buna yaşanabilir bölge deniyor.Mesela geçenlerde Venüs'de tespit edilen fosfin gazı orada canlı mikroorganizmaların bulunduğuna dair önemli bir delil. Muhtemelen uygun bir zamanda oraya dayanıklı bir sonda göndermeye çalışacaklar. Fakat bu gezegende bizim yaşamamızın uygun olmayacağını da biliyoruz.Mars araştırmalarında ise oradaki yüzeyde yaşayabileceğimiz kapalı alanların yapılabilmesi için çalışmalar yapılmakta. Çünkü Mars'ın atmosferi neredeyse olmadığı için Güneş rüzgarlarına çok açık. Şimdi Nasa gibi kurumlar ve Elon Mask gibi uzay girişimcileri bunu nasıl aşacakları üzerinden çalışıyorlar.
130 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Yaşanabilir Bölge. (4 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close