Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Diğer hayvanların neden çok fazla türü var? Homo sapiens olan bizlerin farklı türleri var mı?

340 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Sorunuz muğlak olduğundan birkaç konuya birden değinmem gerekiyor. Tane tane gidelim.

"Diğer hayvanlar" içindeki bazı taksonomik gruplar birden fazla tür ile temsil edilir. Bunun sebeplerinden biri, bir tür farklı popülasyonlara ayrıldığında farklı çevrelere yayılan popülasyonların farklı çevresel şartlarda evrimleşerek farklı türlere evrimleşmesidir. Bu türler, birbirinin evrimsel başarısını tamamen baskılamayacak, bu yüzden takson birden fazla tür ile temsil edilebilecektir.

Ancak durum her zaman böyle olmuyor. Türler, çevresel alanlarından çok fazla ayrılmazsa evrimsel başarı açısından birbirlerini baskılayacak ve çevresel koşullarda avantajlı (ya da şanslı) olan tür hayatta kalacaktır. Tabii ki illa birbirlerini baskılayabilir diye bir şart da yok. Başka çevresel şartlar da buna sebep olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bundan sonra, eğer farklı türlere ayrılmayı sağlayacak kadar evrimsel izolasyon yaşanmazsa ya da yeterli seçilim baskısı oluşmazsa bu tek tür farklı türlere ayrılmayacaktır. Bunlarla ilgili buradan ve şuradan bilgi alabilirsiniz.

Türden üst bir takson içerisindeki tek türler, monospesifik tür olarak ifade ediliyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, şu anda sadece insanın monospesifik tür olmadığıdır. İnsan dışında birçok takson da tek tür ile temsil edilebilmektedir. Bunun Wikipedia'daki bir listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Öte yandan, şu anda tek tür ile temsil edilen birçok tür de geçmişte farklı türlere ayrılmış haldeydi. İnsan da onlardan biri. Geçmişte yaşayan onlarca farklı insan türü olduğunu biliyoruz. Ancak şu an yaşayan bütün insanlar, homo sapiens türü içerisinde. Tabii ki farklı kişiler ile sürekli etkileşim halinde olan biri, insanlar arası basit görünüm farklarını anlayabilecektir. Bu basit farkları anlamlı bir ayrım yapmak için kullanamıyoruz. Örneğin insanları sadece siyah-beyaz gibi doğrudan deri rengine bile ayıramıyoruz. Deri rengi bile bir gradyan şeklinde sürekli bir dağılım gösteriyor. Keskin bir deri rengi ayrımı yok. Onlarca diğer özelliği de hesaba kattığımızda şu anki bütün insanların aynı tür olmasının yanında, hepsinin "aynı ırk" olduğunu görüyoruz. Yani evrimsel/biyolojik olarak birbirimizden o kadar da farklı değiliz. Bununla ilgili daha fazla bilgiyi buradan ve şuradan alabilirsiniz.

İnsanlar olarak, zekamızın evrimi sayesinde doğal seçilim gibi evrimin itici faktörlerinden birini baskıladık. Bu da çeşitliliği ve evrimin hızını etkiledi. Ayrıca genel olarak insanlar, vahşi doğada olsa gidemeyecekleri yerlere de ulaşabildiği için farklı popülasyonlara ayrılmıyor. Kısa süreli ayrılmalar olsa bile bu durum, farklı ırklara bölecek izolasyon yaratamayacak kadar kısa olduğundan şu anda insanlar, tek tür olarak devam ediyor. Bununla ilgili buradan da bilgi alabilirsiniz.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close