Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar Arası Çeşitlilik; Tüm Primatlar, Memeliler ve Omurgalılar Arasındaki En Düşük Çeşitliliktir!

Bu Kadar Farklı Gözükmemize Rağmen Türümüzün Çeşitliliği Neden Bu Kadar Az?

2 dakika
6,994
İnsanlar Arası Çeşitlilik; Tüm Primatlar, Memeliler ve Omurgalılar Arasındaki En Düşük Çeşitliliktir! Medium
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar arasındaki çeşitliliği görmenin bir algı yanılgısı olduğunun en iyi kanıtı genetik biliminden gelmektedir: Homo sapiens türü, genetik çeşitlilik bakımından en düşük çeşitliliğe sahip memeli türüdür! Tabii bu nedenle insanlar, aynı zamanda en yakın akrabalarını barındıran kuyruksuz maymunlar arasında da genetik çeşitliliği en düşük cinstir. Bir diğer deyişle, en farklı görünümdeki iki sincap veya şempanze arasındaki genetik çeşitlilik miktarı, en farklı görünümdeki iki insan arasındakinden daha büyük olacaktır!

Yapılan araştırmalar, insanlardaki ortalama genetik çeşitlilik miktarının 3.2 milyar nükleotitte sadece %0.6 (20 milyon nükleotit) civarında olduğunu göstermektedir. Bu genetik çeşitlilik, sadece sincaplar gibi hayvanlar arasındaki çeşitlilikten değil, aynı zamanda buğday gibi bitkilerdeki genetik çeşitlilikten bile düşüktür!

Entropi analizi yoluyla tespit edilen genetik çeşitlilik miktarları arasındaki kıyaslama. Rastgele bir veri setinin çeşitliliği en yüksektir (en solda), tamamen düzenli bir yapının genetik çeşitliliği en düşüktür (en sağda). Böyle bir kıyasta, buğdaylar arası genetik çeşitlilik miktarı, insanlardakinden yüksek çıkmaktadır.
Entropi analizi yoluyla tespit edilen genetik çeşitlilik miktarları arasındaki kıyaslama. Rastgele bir veri setinin çeşitliliği en yüksektir (en solda), tamamen düzenli bir yapının genetik çeşitliliği en düşüktür (en sağda). Böyle bir kıyasta, buğdaylar arası genetik çeşitlilik miktarı, insanlardakinden yüksek çıkmaktadır.
Rossi Data

Bunun ana nedeni, insanların Doğu Afrika'da yaşamış çok küçük bir insan popülasyonundan tüm Dünya'ya yayılmış olmalarıdır. Hatta bu yayılma sırasında, darboğaz adı verilen kritik bir popülasyon küçülmesi yaşanmıştır ve buna bağlı olarak günümüzdeki insanların köken aldığı ata sayısı sadece birkaç bin veya birkaç on bin insan ile ifade edilebilecek kadar daralmıştır (buna kurucu/kaşif etkisi denmektedir). Bu daralmanın, günümüzden yaklaşık 3.000 nesil (yani 100.000 yıl) kadar önce yaşandığı hesaplanmaktadır. Yani günümüzdeki insan popülasyonlarının çeşitliliğine etki eden ana evrim mekanizması Doğal Seçilim'den ziyade Genetik Sürüklenme olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, daha spesifik olaraksa popülasyon genetikçileri, bir tür içindeki genetik çeşitliliği açıklamak için "etkin popülasyon büyüklüğü" adı verilen bir ölçü kullanırlar. Basitçe söylemek gerekirse, etkin popülasyon büyüklüğü, belli bir özelliğin gerçek popülasyon büyüklüğündeki oranıyla aynı olması beklenen, idealize edilmiş ve gerçek popülasyon büyüklüğünden genelde daha küçük olan popülasyon büyüklüğüne verilen bir isimdir. Genellikle bu sayı ne kadar küçükse, gerçek popülasyon içindeki çeşitlilik de o kadar az demektir.

İnsanların etkin popülasyon büyüklüğü 15.000 birey civarındadır. Bu sayı, gerçek popülasyonumuzun yaklaşık 7 milyar olduğunu düşündüğünüzde, inanılmaz küçük bir sayıdır. Kıyaslama yapmak gerekirse, bazı fare türlerinin etkin popülasyon büyüklüğü 733.000'dir. İnsandaki genetik çeşitliliğin, diğer tüm memelilerin ortalamasının da altında olması da bu nedenledir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
56
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 26
  • Merak Uyandırıcı! 18
  • Bilim Budur! 11
  • İnanılmaz 9
  • Umut Verici! 5
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:44:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8084

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. İnsanlar Arası Çeşitlilik; Tüm Primatlar, Memeliler ve Omurgalılar Arasındaki En Düşük Çeşitliliktir!. (1 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8084
Bakırcı, Ç. M. (2019, December 01). İnsanlar Arası Çeşitlilik; Tüm Primatlar, Memeliler ve Omurgalılar Arasındaki En Düşük Çeşitliliktir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8084
Ç. M. Bakırcı. “İnsanlar Arası Çeşitlilik; Tüm Primatlar, Memeliler ve Omurgalılar Arasındaki En Düşük Çeşitliliktir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Dec. 2019, https://evrimagaci.org/s/8084.
Bakırcı, Çağrı Mert. “İnsanlar Arası Çeşitlilik; Tüm Primatlar, Memeliler ve Omurgalılar Arasındaki En Düşük Çeşitliliktir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 01, 2019. https://evrimagaci.org/s/8084.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close