Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Depremde ruh gördüğünü iddia eden, söyleyen kişiler var, bu mümkün müdür?

1,025 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

Konunun kendisinde birçok sorun olmasının yanında sorunun soruluş biçimi de biraz sıkıntılı. Buna benzer sorular bu şekilde soruldukça, girişte bu uyarıyı yapmak zorunda kalıyorum: Elimizde net olarak "olmadığını" gösteren bir kanıt olmadığı sürece "Evet, mümkün." diyebiliriz. Kanıtsızlıktan doğan bu cevabın kendisi, kişide "o olayın varlığına yönelik bir kanıt" izlenimi yaratıyor. O yüzden, tam da burada bilimsel şüphecilik devreye girmeli. O yüzden "Mümkün mü?" sorusu çok iyi bir soru değil. "Buna yönelik veriler, bulgular, kanıtlar nelerdir?" diye sormak kişileri doğru yönlendirme açısından daha faydalı olacaktır.

Öncelikle hiçbir deneyim, kontrollü olarak test edilmediği sürece hiçbir şey göstermez. İnsan, kendini çok rahat kandırabilen bir varlık. Odadaki bazı eşyaların gölgesini canavar sanmasından tutun, yaşadığı basit olayları üzerine yaratık oturması sanabilen kişilerden bahsediyoruz. Bu, "normal" zamanda yaşadığımız yanılgılardan sadece birkaçı. Bir de kriz anlarında algıların ne kadar sağlıklı olduğunu düşünün. Popülasyonun ne kadarının kriz anlarında böyle şeyler deneyimlediği de ayrı bir konu. İşte tam da bu yüzden bilimsel olarak şüpheci olmalıyız, yoksa bilime ne gerek kalırdı ki? Ruhu gördün, bitti gitti. Kapanırdı konu.

Kişi, ölüme yakın deneyimler yaşadığında beyin daha da çabalıyor ve gerçek dünyadan gelen veriler daha da çoğalabiliyor, bununla birlikte gördükleri hayaller rüyalar da daha gerçekçi gelebiliyor. Toplumsal olarak ruh gibi beklentiler kültürümüzde yer ettiği için o gerçekçilik algısı da bunlardan besleniyor. Yaşadığı dehşeti dizginleyebilmek için depersonalizasyon yaşayıp kendini ve duygularını soyutlayıp savunmaya geçebiliyor. Ruh gibi varlıklar gördüğünü iddia etmenin bazı kimyasalların kullanılması veya nörokimyasal işleyişinin olması da göz önünde bulundurulduğunda yaşanılan kriz durumuna yönelik açıklamalar gayet makul. Elbette yaşanan kriz anında bu deneyimler krizi kontrol altına almak için önemli, elde edilen açıklamalar da bu duruma işaret ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kişilerin yaşadıkları bu deneyimler, kişilere nesnel gerçek olarak gelebildiğinden bilimin yaptığı ve ilk paragrafta sözünü ettiğim abartma izlenimini kırpma işlemini "fazla maddecilik" veya "görmemek için çabalamak" olarak görebilseler de aslında bilim, makul düzeyde şüpheci yaklaşarak olayları anlamak için çok önemli.

Ruhun kanıtı yok diye ruhun kesin olarak olmadığını iddia edemem ama ortada gayet makul açıklamalar dururken elimizde "ruh görmediklerine yönelik" kanıt yok diye, "bilimin ve insanların her şeyi bilemediği" açıklaması arkasına sığınıp ruhsal açıklamaları makul göstermek tabii ki saçma olacaktır.

11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Can
Can Can
6K UP
Bilim Kurgu Okuruyum

Böyle iddialarda bulunan kişilerin varlığı mümkündür.

Bu kişilerin dürüst-samimi olması da mümkündür, bilincimiz bize stres altında oyunlar oynuyor olabilir.

Gerçekten metafizik bir karşılaşma yaşanmışta olabilir ama milyonda-milyarda bir ihtimal mümkündür demek mümkündür demek midir?

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ata Ege Asiltürk
bilim sever

Deprem gibi ne olduğunu anlayamadığımız durumlarda böyle iddialar çok yaygındır ancak işin içine bir dini karıştırmadığımız sürece böyle bir durum mümkün değildir. "Ölüme yakın deneyimler (NDE)" yaşayan insanlarında bazıları beyaz ışık gördüğü, cennete gidip geldiği vb. iddialarda bulunmuşlardır ancak bunların hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanamamıştır.

109 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lu Ca
Lu Ca
31K UP
Konuyla ilgili

Bunu iddia etmek için iki sebep olabilir. Normalde de bu tarz şeylere inanan ya da inanmaya meyilli bir kişi, bu denli dehşet verici bir olayın tetiklediği ileri seviye stres sonucuna bağlı olarak bunu gerçekten deneyimlediğini zannetmiş olabilir ya da çevrenin etkisi fark etmeksizin bu fikri zaten hep ileri sürebilen bir kişi, ortamın böyle bir fikre inanılma ihtimalini güçlendireceğini düşündüğü için durumdan yararlanmış olabilir. İlk olasılık bu şartlar altında çok normal olacaktır. İkinci olasılık sanrılı bir kişiliğe işaret etse de, içine doğduğumuz medeniyetin inanışlara yönelik çok uzun zamanda kökleşmiş yapı taşlarının olması ve bu yapı taşlarının belirli toplulukların sosyal yapılarında daha çok etkili olabilmesinin bazı insanların bu sanrılara kapılmasına sebep olması da aslında normaldir.

"Olmadığını kanıtlayamıyorsan yok diyemezsin" argümanı aslında rasyonel, bilimin metoduna uygun ve bakış açımızda olması gereken bir önermedir. Ancak bu önerme görüldüğü üzere tehlikeyi de beraberinde getiriyor, kendini ve insanları kandırabilmek için mükemmel bir zemin hazırlıyor, olmadığının kanıtlanması imkansız olacak şekilde dizayn edilebilen fikirlere olanak sağlayarak insanlığın üzerinde "Yok diyemediğine göre olabilir"lerle örülmüş bir karanlık yaratıyor. Olmadığının kanıtlanamamasından ötürü, doğal olarak bunların olmadığının kanıtlanması imkansız olacak şekilde dizayn edilmiş fikirler olduğu kanıtlanamayacağı için bu kısır döngünün içerisinde çırpınıp duruyoruz. Bilimin etrafımızda olup bitenin ne olabileceğiyle ilgili yarattığı perspektif, düşen yıldırımı anlamlandırmak zorunda bırakan zekayla korkunun tanışması ve bu tanışmanın ürünü olarak dünyanın öküzün boynuzları üzerinde durduğunu zannetmemizin üzerinden çok vakit geçmediğini göz önünde bulunduracak olursak, cinler, periler, ruhlar, melekler, şeytanlar ve benzerlerinin, yokluğu kanıtlanamasa da hiçbir gerçekliği bulunmayan hayal ürünleri olduğu kolaylıkla söylenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Bir çok deneyim, sadece maddeyle sınırlı bir evrenin olmadığını gösteriyor. Türlerin, maddenin çeşitliliği nasıl çok fazlaysa, varoluşun katmanları ve türleri de öyle. Biz ölçemiyoruz, ışığın 10 milyarda birini gören gözümüz (daha maddenin minik bir kısmını görürken) görmüyor diye YOK DİYEMEYİZ. Bunu kabul etmek zorundayız.

Bireylerin çıkarları söz konusu olmaksızın inatla ve anlaşmış sözleşmiş gibi aynı deneyimleri dile getirmesini sadece o sırada bilimsel yöntemlerle gözlemlenip ölçülememiş diye yalandır, yoktur demek, duygusal ve geçersiz bir yaklaşım olur.

Nasıl bazı zihinler herşeyi geleneğe din e bağlıyorsa (oysa bilimsel ve net açıklaması varken), aynı şekilde herşeyi sadece bilimsel deney ve gözlem sonucuna indirmek de bir körlük ve anlamama isteğidir.

Tüm Reklamları Kapat

Her kültür ve her popülasyonda özel ruhsal deneyimler olacak. Kişiler bu yolla etki mekanizmalarını çalıştıracak. Yürüyecek ve yol alacaklar. Bizim var ya da yok dememizin bir önemi yok. Bunun izlerini en antik kültürlerden günümüze kadar görüyoruz.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close