Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Serhan Erkanlı
Üye 17 Mart 1 Cevap
3

Demokrasi yeterince bize temsiliyet hakkı sunuyor mu?

Demokrasi, “geride” kalmış ülkelerin korkulu rüyası.. Demokrasinin nimetlerinden olan seçimler sayesinde temsiliyet hakkımızı seçilmişlere devrediyoruz. Sizce demokrasi “şanına layık” bir şekilde irademizi temsil edebiliyor mu? Yoksa bu kirli bir oyun mu? Edebiliyorsa ne âla ama edemiyorsa neden hala “politik fetişizm” haline gelmiş durumdadır?
199 görüntülenme
Demokrasi yeterince bize temsiliyet hakkı sunuyor mu?
Demokrasi yeterince bize temsiliyet hakkı sunuyor mu?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 17 Mart

Hangi Demokrasi?

Demokrasi, kelime kökeni itibarı ile her ne kadar Antik Yunan temelli olsa da, hem doğduğu topraklardaki ilk hali hem de o günden bu güne değin dünyada çok çeşitlenmiş ve çok farklı ön adlarla tanımlanmıştır.

Özet olarak; evet demokrasi halk egemenliğini öngörür, fakat sadece öngörür.

Tüm Reklamları Kapat

Burada akıllı insanın yaptığını yapmak ve soru sormak zorundayız. İşte bir kaçı:

1.Halk nedir ve kim?

2. Egemenlik nedir?

3. Egemenlik neye göre ve nasıl kullanılır?

Tüm Reklamları Kapat

Bu sorular elbette çoğaltılabilir. Ancak kanımca ilk üç soru yeterlidir.

Örneğin ilk soru ile başlayalım. Atina demokrasisinde halk nedir- kimdir? Cevap 30 bin soylu erkek. Oysa o gün itibarı ile Atina nüfusu 300 bindir. Yani 270 bin kadın, çocuk, yaşlı, köle halktan sayılmamaktadır.

İkinci soru ise egemenlik ile ilgilidir. Kimin ve hangi egemenliği? Burada da ekonomik sistemlerin ve vesilesi ile siyaset kurumunun öncelikleri, yani en değerli kıldıkları başattır.

Örneğin Burjuva Demokrasisinde kapital-anamal-sermaye-para kutsaldır. Oysa Sosyalist Demokraside emek en yüce değerdir.

Bir diğer ayırım ise, halkın egemenliğini kullanış biçimidir. Burada da karşımıza genel geçer ve modern demokrasinin içselleştirildiği orana bağlı olarak ve biraz da kültür ve nüfus oranına bağlı olarak demokrasi çok farklı kulvarlarda yol alabilmektedir. Örneğin ülkemizde temsili demokrasi (parlamenter sistem) vardır ve halk, egemenliğini vekilleri vasıtası ile “hayata geçirir.” 5 yılda bir verdiği bir oy ile…

Avrupa’nın nüfusu yoğun ülkelerinde yarı doğrudan demokrasi, az nüfuslu kuzey ülkelerinde ise vekilsiz, halkın egemenlik hakkını doğrudan kendisinin kullandığı doğrudan demokrasi vardır.

Ancak bugün dünya geneline baktığımızda egemen olan burjuva demokrasisi itibarı ile, (çoğu ustanın uzlaştığı) demokrasinin genel tanımı şöyledir: Sermayenin ve hamisi konumundaki devletin en kullanışlı ve rıza yaratan aparatıdır. Ne zaman göreli olacağı, ne zaman açıktan faşizme döneceği, sadece ve sadece sermayenin temsilcisi konumundaki burjuvazinin insafına ve keyfine kalmıştır.

Bu konu hakkında kitaplar dolusu yazı yazılabilir ve vardır ancak burada noktalamakta yarar görüyorum. Sevgiyle…

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close