Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Şaban Tarık İnay
Üye 23 Şubat 2021
0

Daha kızıla kayan galaksi kümeleri illa bizden daha da uzaktadır demek midir?

"Dalga boyu artan galaksilerden gelen ışık, kırmızımsı bir renge bürünür ve daha kırmızı olan galaksi, bizden daha da uzakta demektir" Bu durumu tüm evren için genelleyebiliyor muyuz? bize daha yakın bir galaksi kümesinin daha uzaktakine nispeten daha hızlı uzaklaşıyor olup daha kızıla kaymış olma olasılığı var mı?
219 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi 25 Şubat 2021

Yukarıdaki cevaba ek olarak belirtmek gerek ki kırmızıya kayma dediğimiz kavram, bir cismin renginin kırmızılaşması demek değil. Kırmızıya kayma derken herhangi bir dalga boyunun, dalga düşük enerjili bir dalga boyuna kaydığını ifade ediyoruz. Örneğin morötede olan ışık, bir miktar kırmızıya kayarsa önce mavi olur. Daha çok kayarsa kırmızı, daha çok kayarsa mikrodalga gibi... İsimlendirme kafa karıştırmasın.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 24 Şubat 2021

Sorunuzda şöyle bir yanlış anlaşılma var: "Bize daha yakın bir galaksi kümesinin daha uzaktakine nispeten daha hızlı uzaklaşıyor olup" demişsiniz. Böyle bir şey yok. Kırmızıya kayma ile evrenin hızlanarak genişlediği gerçeğini keşfeden Edwin Hubble, bu kırmızıya kayma ile birlikte aynı anda, evrenin belirli bir düzen ile genişlediğini de keşfetmişti. İlerleyen tekniklerle tekrar tekrar yapılan hesaplamalarda Hubble'ın sayısal olarak belirlediği rakam değişiklik gösterdi ama uzaktakinin daha hızlı, yakındakinin daha yavaş uzaklaştığı denklemi halen geçerli.

Yani Hubble'ın keşfi ile bizden 1 birim uzak bir gökcisminin 1 birim hızla, 2 birim uzaklıktaki bir gök cisminin bizden 2 birim hızla uzaklaştığını (uzaklaşma hızları değişse de) uzaklıkların birbiri ile orantısının düzenli olduğunu fark etti. BUna göre, bizden 1 birim uzaklıkta olup bizden 2 birim hızla uzaklaşan ya da tersi durum 2 birim uzakta olup 1 birim hızla uzaklaşan gök cismi diye bir şey yok. Gök cisimlerinin, birbirlerine uyguladığı (Galaksimiz Samanyolu ile komşu galaksi Andromeda arasında olduğu gibi) kütleçekim nedeni ile farklı gözlemler söz konusu olabilir ama temel dinamik geçerli.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Adam Mann. Hubble Sabiti. (24 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2021. Alındığı Yer: evrim ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
İlgili Yazılarımız
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close