Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Süleyman Gülbağ
Üye
4

Cildimiz neden kaşınıyor?

Cildimiz neden gıdıklanmaya tepki veya alerjik reaksiyon olarak kaşınma hissini deneyim eder?
226 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
curious person
curious

Cilt kaşıntısı rahatsız edici bir durum olduğu gibi size sürekli olarak kaşınma hissi yaratabilir. Aynı zamanda prurit olarak da bilinen bu durum genel olarak kuru ciltlerde görünür. Genellikle yaşlı insanlarda görünen bu durumun nedeni cildin yaş yüzünden kurumaya başlamasıdır.

Kaşınan cildinizin nedenine bağlı olarak bazı durumlarda normal gözükebilir, bazı durumlarda da kırmızı, kaba, darbe almış gibi veya kabarcıklar oluşabilir. Sürekli olarak tekrarlanan kaşıntılar bu durumu arttırabilir, cildin kabarmış bölgelerinde kanamalar veya mikrop kapma gibi durumlar görülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaşıntı önleyici ürünler kullanılarak, serin banyolar alarak veya nemlendirme gibi kendi kendine bakım önlemleri almak, kaşıntılı olan cildinizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Uzun süreli rahatlamak, kaşıntılı cildin neden olduğunu ve tedavi etmeyi gerektirir. Cilt kaşıntısı tedavisinde ıslak sargılar, hafif olan bir terapi ve bunlar için ilaçlar gerekir.

Cilt Kaşıntısının Nedenleri Nelerdir?

Tüm Reklamları Kapat

– Cilt Kuruluğu: Eğer kaşınan bölgede parlaklık kırımızı şişlik veya diğer kötü değişimlerden görmüyorsanız, olası neden cilt kuruluğudur. Kuru cilt genellikle yaşlılık, klima, merkezi ısıtma veya fazla banyo yapmanın uzun süreli kullanımı gibi çevresel faktörlerden kaynaklanabilir.

– Cilt Durumları Ve Kızarıklıklar: Cilt durumlarında kaşıntıya sebep olan bir çok hastalık ve durum bulunmaktadır bunlar örnek olarak; egzama, sedef hastalığı, bit ve su çiçeği.

– İç Hastalıkları: Cilt kaşıntısı bir çok alt nedenli hastalığın belirtisi olabilir. Bunlara böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, demir eksikliği anemisi, tiroid sorunları, lenf bezi kanseri ve kan kanseri(Lösemi) dahildir.

– Sinir Bozuklukları: Sinir sisteminizi etkileyecek durumlar olarak; doku sertleşmesi, şeker hastalığı, sıkılaşmış sinirler, zona hastalığı cilt kaşıntınızı etkileyebilir.

– Tahriş Ve Alerjik Reaksiyonlar: Yün, sabun, kimyasallar ve diğer maddeler cildi tahriş edebilir ve kaşıntıya neden olabilir, bunlara ek olarak zehirli sarmaşıklar, kozmetik ürünler alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Besin alerjileri de cildinizin kaşınmasına yol açabilirler.

– İlaçlar: Antibiyotik, mantar, stüpefiyan (uyuşturucu ağrı kesici ilaçlar) gibi ilaçların reaksiyonları vücudunuzda yaygın bir döküntüye ve kaşınmalara neden olabilir.

– Hamilelik: Hamilelik boyunca bazı kadınlar özellikle karın ve kalça bölgelerinde cilt kaşıntısını tecrübe edebilir. Deri iltihabı gibi durumlar hamilelikte daha da kötüye gitmektedir.[1]

Kaynaklar

  1. Alerji Doktoru. Cilt Kaşıntısı Nedir? Belirtileri Nelerdir? – Alerji Doktoru. (22 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Alerji Doktoru | Arşiv Bağlantısı
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Mikrodalga Fırın Yemeklerinizi Nasıl Isıtıyor?
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde
Arılar Başka Ülkeye Götürüldüğünde "Jetlag" Hisseder mi? | Arılarda İnsan Gibi Zaman Algısı
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Kuantumdan Kozmosa Fizik: Anlamak Mümkün mü? | Prof. Dr. Erkcan Özcan (Kesintisiz Yayın)
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close