Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Çift yarık deneyinde zamanı geriye aldım tekrar izledim ne görürüm? 3 numaralı elektronun aynı yere düştüğünü mü?

Elektronları işaretleyebiliyoruz diyelim. Çift yarık deneyinde düştüğü yerleri not edebildiğimizi de varsayalım. Yaramaz tanrı Loki, zamanı geriye aldı tekrar izledi ne görür? 3 numaralı elektronun aynı yere düştüğünü mü? Tanrı, evreni başa sarıp tekrar bıraksa, farklı bir evren tarihini mi izler; Yoksa aynı şeyler tekrar mı eder?
255 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
alperen yuncu
alperen yuncu
34K UP
Fizik doktora öğrencisi

Eğer elektronları işaretliyebilseydik, çift yarık deneyini gözlemleyemezdik. İşaretlemeyi bırak 3 numaralı elektrondan bile bahsedemeyiz. Çünkü elektronlar ayırt edilebilir parçacıklar değildir.

David Griffiths Kuantum Mekaniğine giriş kitabında şu şeklide açıklıyor durumu:

Tüm Reklamları Kapat

".....If we were talking classical mechanics this would be a silly objection: You can always tell the particles apart, in principle—just paint one of them red and the other one blue, or stamp identification numbers on them, or hire private detectives to follow them around. But in quantum mechanics the situation is fundamentally different: You can’t paint an electron red, or pin a label on it, and a detective’s observations will inevitably and unpredictably alter its state, raising the possibility that the two particles might have secretly switched places. The fact is, all electrons are utterly identical, in a way that no two classical objects can ever be. It’s not just that we don’t know which electron is which; God doesn’t know which is which because there is really no such thing as “this” electron, or “that” electron; all we can legitimately speak about is “an” electron." [1]

Benim nacizane çevirim şu şekilde:

Tüm Reklamları Kapat

".....Eğer klasik mekanikten bahsediyor olsaydık bu aptalca bir itiraz olacaktı. Çünkü klasik mekanikte iki parçacığı prensipte her zaman birbirinden ayırt edebilirsiniz — birini kırmızıya dierini maviye boyayabilirsiniz veya üzerine sayılar yazabilirsiniz veya parçacıkları takğp edecek birer detektif tutabilirsiniz. Fakat kuantum mekaniğinde durum temelden farklıdır: Bir elektronu kırmızıya boyayamaz yada üzerine sayı yazamazsınız ve de takıp edecek bir detektif bile tutsanız dedektifin gözlemledikleri kaçınılmaz bir şekilde değişecektir ve iki elektronun gizlice yer değiştirip değiştirmediğini asla anlayamayacaktır. İşin aslı bütün elektronlar temelde, hiçbir klasik nesnenin olamıyacağı şekilde, özdeştir. Olay bizim hangi elektronun hangisi olduğunu bilip bilmememizle alakalı değil, hangi elektroun hangisi olduğunu Allah bile bilemez çünkü bu elektron yada şu elektron diye bir şey yoktur. Tek söyleyebileceğiniz 'bir' elektrondur."

Yani burdan anlıyacağınız bir elektron ve ya iki elektron diye bilirsin ama bu elektron diyemezsin çünkü bütün elektronlar aynıdır. Elektronların özdeş parçacık olması zaten bütün bu alışık olmadığımız davranışlarına sebep oluyor. Günlük hayattaki tecrübelerimize çok ters olan durumu idrak etmek biraz zaman ve konu üzerine düşünmek gerektiriyor.

Bu kısmı bir kenara bırakırsak, zaman geriye sarılıp tekrar yaşansa aynı şeyler mi olur sorusu fizik felsefesi açısından önemli bir soru. Farklı fizik alanları farklı şekilde bir bakışa sahiptir. Klasik teoriler evrenin tamamen deterministik olup klasik olaylar açısından birebir aynı olacağını söyler. Fakat Kuantum seviyesinde işler değişmekle birlikte farklı kuantum teorileri olaya farklı yaklaşıyor. David Bohm, Albert Einstein gibi fizikçilerin desteklediği gizli değişken teorileri kuantumun da özünde deterministik olduğunu yani bahsettiğin gibi geri sarıp tekrar başlatıldığında her seferinde aynı şeklide olacağını söyler ama bugün ana akım fizikçiler Niels Bohr'un desteklediği Kopenhag yorumu kuantumun deterministic değil olasılıksal olduğunu söyler yani bu durumda her seferin kuantum seviyesindeki olaylar belli olasılık dağılımıyla her seferinde farklı olabilir.

Kaynaklar

  1. D. J. Griffiths. Introduction To Quantum Mechanics. ISBN: 9781107189638.
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close