İnsan sıradan bir hayvan türüdür.İnsan da bütün canlılar gibi diğer canlılarla bir evrimsel süreç paylaşmaktadır.Biz insanların en yakın akrabası şempanzeler ve bonobolardır.Ondan sonra ise goriller ardından ise orangutanlar gelir.Bütün yakın kuzenlerimiz 24 çift ya da 48 adet kromozom bulunur.Bizde ise 23 çift 46 kromozom bulunmaktadır.Şimdi baktığımızda atalarımız 48 kromozoma sahipken neden bizler 46 kromozoma sahibiz ?
Öncelikle bilmelisiniz ki kromozomun artması veya azalması "anormal" bir olay değildir.Doğaya baktığımızda ise bu olayları rahatlıkla görebiliriz.
Eksilmenin sebebi bir mutasyondur.Mutasyonun ismi ise Robertson Tipi Yer Değiştirme Mutasyonu'dur.
Bu mutasyon tipinde, iki kromozom birbirine kaynar veya yapışır. Bu kaynama, çok farklı noktalarda meydana gelebilir. Şaşırtıcı olabilir; ancak bu mutasyon, canlılık tarihinde gördüğümüz en yaygın mutasyonlardan birisidir. İnsanlarda şu anda her 1000 doğumdan 1 tanesinde bu tarz bir mutasyon görülmektedir! Yani insanların evrimsel tarihindeki 48 kromozomun 46 kromozoma inmesi o kadar da sıradışı bir olay değildir. Öyle ki, insanlarda günümüzde 13, 14, 15, 21 ve 22 numaralı kromozomlarda bu tarz bir mutasyona sıklıkla rastlamaktayız! Ancak diğer canlılarda da bu oldukça yaygındır. Örneğin bu mutasyonu ilk tespit eden William Rees Brebner Robertson bunu 1916 yılında çekirge kromozomları üzerinde çalışmaktaydı.
Bu mutasyon genellikle akrosentrik sentromerlere sahip olan kromozomlarda görülmektedir. Bu tarz sentromerler, kromozomun tam ortasında değil de, bir ucuna daha yakın bir noktada oluşan düğüm noktalarıdır. Buna bağlı olarak kromozom upuzun bir kol ile çok daha kısa bir kola ayrılır. İşte çoğu geni üzerinde bulunduran uzun kollar, kimi zaman kaynaşarak tek bir kromozoma dönüşebilirler. Kısa kollar da birleşip bir diğer kromozom yaratabilirler; ancak bu daha kısa kromozomlarda daha az sayıda gen bulunduğu için genellikle elenirler.
Sorduğunuz sorunun cevabı budur.Daha detaylı bilgi için hali hazırda sorduğunuz soru hakkında Evrim Ağacı'nda yazı yazılmış.Kaynaklarda görebilirsiniz.
Kaynaklar
-
Yazar Yok. Evrim Ağacı Kaynak. (30 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı