Merhaba Emir, kromozom sayısı artışıyla -kromozom çoklanmasıyla- birlikte kromozom sayısı azalmasını -kromozom kaynaşmasını- evrimsel süreçte görmek mümkün Kromozom kaynaşması olayını açmak gerekirse kromozom kaynaşmasından dolayı en yakın kuzenlerimiz 48 kromozoma sahip iken biz 46 kromozoma sahibiz.
Şempanzelerde, gorillerde ve orangutanlarda 2A ve 2B olarak isimlendirilen iki ayrı kromozom, insanda birbirine kaynamıştır ve tek bir kromozomdur. Bizdeki bu kromozom, "2. Kromozom" olarak bilinir.
Hem de şempanze, goril ve orangutanlardaki 2A ve 2B kromozomları daha yakından incelendiğinde, gerçekten de bunların üzerinde bulunan genlerin görevlerinin, bizim 2. kromozomumuzdakiyle tıpatıp aynı olduğu görülmüştür.
48'den 46'ya Düşmesi İçin 2 Kromozomun Kaynaşması Gerekmez mi?
Bu, kromozomların ne olduğuyla ilgili yaygın düşülen hatalardan birisidir.
Kısaca özet geçecek olursak:
Kromozomlardan söz ederken çift halinde bulundukları durumdan değil, tekil hallerinden söz ederiz. Yani insanlar için 22 otozomal kromozom ve 1 cinsiyet kromozomu (veya şempanzelerde 23 otozomal kromozom ve 1 cinsiyet kromozomu) üzerinden sayarız. Çünkü kromozom denen şey budur. Kromozomlar, bölünme sırasında kendilerini kopyaladıklarında birer çifte dönüşürler (ve o zaman 46 veya 48 kromozomdan söz ederiz).
Yani sözünü ettiğimiz 2. kromozomdan vücudunuzda 1 çift (2 adet) vardır. Kaynaşmayı 46 kromozom üzerinden düşünecekseniz, 2 çiftin kaynaştığını düşünebilirsiniz; ancak gerçekte olan, tek bir kromozomun kopyalanma öncesinde kaynaşması, sonrasında kopyalanmasıdır.
301 görüntülenme
Kaynaklar
-
Ç. M. Bakırcı. İnsan Ve Maymunlarda 2. Kromozom. (8 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı
| Arşiv Bağlantısı
-
Ç. M. Bakırcı. Temel Genetik Kavramlar: Nükleotit, Dna, Gen, Kromozom Nedir?. (16 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı
| Arşiv Bağlantısı