Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Çalışırken maske takamayan Çağrı Merkezi Çalışanları ne kadar risk altında?

Çalışanların birbirlerine 1'er metre mesafeyse oturduğu ve bütün mesai boyunca kulaklıkla konuşarak çalıştıkları; ses kalitesinin etkilenmemesi için maske takamadıkları bir çalışma ortamı çalışanların sağlığı açısından ne kadar risk taşıyor?
251 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
Ali Emir Orhan
Ali Emir Orhan
110K UP
Hemşire yardımcısı, yerli-yabancı kaynaklardan tıp okuru

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) çalışanlarından Valentyn Stadnytskyi ve Christina E. Bax gibi bazı kişilerin yüksek hassasiyetli lazerler ile yapmış oldukları çalışmalarda öksürme, hapşırma haricinde yüksek sesle konuşma sonucunda da virüslü aerosollerin (tükürük parçacıklarının) havada kaldığını tespit etmişlerdir, yapmış oldukları incelemelerde bu partiküllerin 8 ile 14 dakika boyunca ortamda kaldığı, normal tonda bir konuşma sırasında çıkan partiküllerin daha az sürede kaldığı gözlemlense de yüksek sesle konuşmanın virüsün bulaş ihtimali açısından iyi havalandırılmayan ortam ve maske önlemi alınmayan noktalarda risk oluşturabileceği düşünülmüştür. Hassas lazer ile yapılan ve maskenin önemini bir kez daha hatırlatan bu çalışmaya ait kısa bir görüntüyü yazıya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Bunun dışında Finlandiya, Aalto Üniversitesi Profesör Ville Vuorinen önderliğinde yapılan bir çalışmada arada yüksek lafların bulunduğu marketlerde dahi enfekte kişinin hapşırması sonucu virüslü partiküllerin 3 metrekarelik alanda 6 ile 10 dakika boyunca kaldığı, kişi alandan ayrılsa dahi aerosollerin (mikro tükürük parçacıkları) ortamda kalmaya devam ettiğine dahil simülasyonlar paylaşıldı. Profesör kapalı alanlarda uzun süre kalmamayı kalınması halinde ise maskeyi mutlaka kullanmak gerektiğini söyledi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=WZSKoNGTR6Q&feature=emb_title

Wuhan da sağlık çalışanlarının koruyucu ekipmanlarını çıkarttıkları bir odada ve tuvalette havada virüs partiküllerine rastlandı virüsün elbiseler üzerinde yani zeminlerde aktivitesine devam etme süresi ile havada asılı kalması sonucu aktivitisini kaybetmesi arasında ciddi bir fark olduğundan ekiplerin kıyafetleri çıkarttığı esnada virüslerin havaya sıçradığı düşünüldü lakin bu inceleme raporunda bu incelemelerin virüsün havadan bulaşarak enfekte ettiğinin kanıtı olamayacağı vurgulandı, araştırma sonucunda uzmanlar yine aynı uyarılarda bulundu.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya Sağlık Örgütü virüsün havada asılı kalan partiküllerin rast gele ortamdan geçerken kişileri enfekte ihtimalinin zayıf olduğunu bu güne kadar bu yolla enfekte olduğu tespit edilmiş vakaların olmadığını belirtse de, sınırlı bir risk olmasına rağmen maske ve sosyal mesafe uyarısı yaptı.

Yukarıda verdiğim ve diğer birçok benzer çalışma sonucunda hep maske uyarısı yapıldığından ve mevcut çalışmaların olası riski gösterdiğinden iyi bir havalandırma sistemi yanında maske ve sosyal mesafeye ayrıca uyulması sonucu ortaya çıkmaktadır, unutmamak gerekir ki iyi bir şekilde kullanılan maske bizi koruyacak, maske kullanmasını bilmemek ortaya daha kötü tablolar çıkartacaktır. Bu konuda benzer soruya verdiğim cevap için bu linke : https://evrimagaci.org/soru/n95-maske-kullanimi-onerisi-5191#4226

Siteden konu hakkında okumanızı tavsiye ettiğim içerikler için bu linklere tıklayınız, daha fazlası için aratma yapabilirsiniz:

https://evrimagaci.org/hangi-maske-ne-zaman-kullanilir-maskenizi-tekrar-kullanmali-misiniz-8555

https://evrimagaci.org/maske-konusundaki-kafa-karisikligi-maske-takmali-misiniz-8497

116 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Pnas (Proceedings Of The National Academy Of Sciences). (25 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Research Square. (25 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Aalto Üniversitesi. (25 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Nature. (25 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Kozmik Enflasyon, Büyük Patlama'dan ÖNCESİNİ İzah Edebilir mi?
Kozmik Enflasyon, Büyük Patlama'dan ÖNCESİNİ İzah Edebilir mi?
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Büyük Patlama Teorisi: Bildiklerinizin Ne Kadarı Gerçek?
Büyük Patlama Teorisi: Bildiklerinizin Ne Kadarı Gerçek?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close