Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Bütün atomlar belirli kurallar dahilinde hareket ediyorsa,optik kurallar hiçbir zaman şaşmıyor ise evrende nasıl kaos var diyebiliyoruz ?

Bu durum evrende bir düzen olduğunu göstermez mi ?
514 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Evrende düzen var mı, yok mu sorusunu sorabilmek için, temel düzeyde bilimsel bir bilgi zemini oluşturmak zorundayız. Sadece bir kanun - yasa ile evreni yorumlayabilme konforuna sahip değiliz. Sadece evrende düzen olup olmadığı ile ilgilenin biri, bilgiye ulaşacak zahmete girmeden kısa yoldan bir evren yorumu elde etme amacı taşımaktadır büyük ihtimalle.

Konuyu kafamızda toparlamak gerekirse, büyük patlama ile birlikte entropi dediğimiz termodinamik ilkelerin 2.si hüküm sürmeye başladı. Bu ne demektir, evren oluşmaya başladığı ilk andan itibaren düzensizliğe gitmektedir. Aslında bu kolay anlamak için söylenen bir ifadedir. Temel olan, olasılıkların sürekli olarak artarak değişimi merkezde tutması gibi düşünülebilir. Biz düzeni, olasılıkların az ve mümkün olduğu kadar aynı işleyişte tanımlarız. Aslında bu hatalı öngörü, temel işleyişe zıttır. Neden. Buna geleceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

Fizik evrende yasaların olması, onun bizim tanımımızla düzen içinde olduğunu göstermez. Biz kendi zihnimizdeki statik, mükemmel işleyiş şablonunu evrene uygulamaya çalışıyoruz düzen ararken. Oysa bu varsa, tasarımcıyı yargılamak, ona neyin nasıl olması gerektiğini söylemek gibi bir çelişkidir. Kütleçekim, termodinamik ilkeler, güçlü nükleer kuvvet, elektromanyetik kuvvet vs vs nin olması üzerine bir düzenli evren modeli oturtmaya çalışırsak, rasyonel olanı manipüle eden bir anlam yüklemeye çalışmış oluruz.

Entropinin hakim olduğu evrende, bütün düzenler kısıtlı bir süre direnebilir. Kuasarlar, yıldız sistemleri gibi düzenler geçici olara işler, eninde sonunda entropiye yenilir. En yakın örnek, biyolojik organizma. Belki de en karmaşık entropi direnişçisi canlı organizma. Enerji dönüşümü kullanarak, homeostazis- iç dengesini düzenini korumaya çalışır ve bunu bir süre başarır. Ölüm dediğimiz şey, entropinin hakimiyetinin bir sonucu aslında.

Evrenin tam bir kaos ortamı olmasını göremiyor olmamızın nedeni, bizim zaman algımızın evrenin işleyişini kavrayamayacak kadar kısıtlı olması. Oysa insan türünün dünyada görülmeye başlamasından bu yana geçen zaman, evren için neredeyse hiç hükmündedir. İşte evrenin sonsuzda birini görerek ona anlam yüklemeye çalışıyoruz. İçinde bulunduğumuz solar sistemin düzeni, bizim minicik zaman algımız için yeterli bir süre olduğu için, harika bir düzen, mükemmel sistem gibi tanımlamalar duyuyoruz. Bu tanım, büyük resimden mahrum biri için belki kabul edilebilirdi, ancak güncel bilimsel bilgiyle baktığımızda, daha açıklanabilir olduğunu anlıyoruz işleyişin.

310 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close