Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Bulunan fosiller nasıl sınıflandırılır?

Diyelim ki bir fosil bulduk ve inceliyoruz. Bu fosilin bir ara geçiş formu, farklı bir tür, bilinen bir tür veya "X türü buradan evrimleşmiş." diyebileceğimiz çıkarımları nasıl yapıyoruz? Hangi bilgileri referans alarak sınıflandırıyoruz? Örneğin bir ara geçiş formu bulunduğunda (Tiktaalik) bunun önceden yaşamış bir türden ziyade ara geçiş formu olduğunu nasıl anladık?
172 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Şöyle... Öncelikle fosilin yaşını öğrenmek gerekli. Ne kadar zaman önceden kalmış bir fosil bu? Bunu yapınca fosilin fiziki yapısına bakıyoruz, neye benziyor? Omurgalı mı, kabuklu mu, uçucu mu, sürünücü mü, kazıcı mı? Bunu tespit ediyoruz. Ettikten sonra da o fosili, hem o türün akrabalarının arasında hem de tür üzerine sahip olduğumuz evrimsel çizginin üzerinde konumlandırıyoruz. Ondan daha yaşlı ve genç fosiller ile karşılaştırıyoruz. Yapboz gibi. Eksik bir parça yerine konuyor.

Ara tür, ana tür sıfatları aslında birer yakıştırma. Tüm türler ara tür zaten. Hepsi bir şeyden başka bir şeye geçişin arasında. Ana tür ile ara türün farkı, ana türün, evrimsel değişime maruz kalacak çevresel etkiler altında kalmaması sonucu uzun bir süre evrim geçirmemesi nedeni ile o türe uygun görülen bir mertebe. Ana tür dediğimiz tür, sarsıcı çevresel etkilere maruz kalıp doğal seçilim baskısı görseydi ara tür olurdu zaten.

Özetle fosilin yaşını ve canlı taksonomisindeki yerini belirliyoruz. Sonra onu, zaman çizgisinde ait olduğu yere koyuyor, sonra da öncesi ve sonrasında yer alan fosillerle karşılaştırıyoruz. Benzer fosillerin atıyorum 1 milyon ve 500 bin yıllık örneklerini görürsek diyoruz ki "bu tür, 500 bin yıl evrim geçirmemiş" Ona ana tür diyoruz. Ama bazen de 700 bin yıl yaşındaki örnekle 800 bin yaşındaki bir örnek yapı olarak birbirinden farklı olunca diyoruz ki "bu bir ara tür" Çünkü uzun süre evrim geçirmeden kalamamış, değişen çevresel etkiler ile evrimsel baskıya uğramış.

Tüm Reklamları Kapat

Kabaca çizdiğim bu çerçeveye uyum sağlamayan tek bir örnek bulunmadı bugüne kadar. Eksikler var ama aykırı örnek yok. O nedenle evrim araştırmaları ve benimsenen yöntemler oldukça güvenilir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close