Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Bu psikolojik bir sorun mu yoksa sadece benim hayal gücüm mü?

Çocukluğumdan beri cansız nesneleri canlı varlıklara benzettim. Nesneler, gölgeler ve diğer şeyler gibi. Artık çocuk olmadığım halde hala bunu yaşıyorum. Pirana fermuar)) (Yazım hataları varsa özür dilerim.)
384 görüntülenme
Bu psikolojik bir sorun mu yoksa sadece benim hayal gücüm mü?
Bu psikolojik bir sorun mu yoksa sadece benim hayal gücüm mü?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tesla 73
Tesla 73
1,234 UP
Konuyla ilgili topladığım bilgiler

Sizdeki bu durum bende ve eminim ki pek çok insanda oluyordur .Bu durumu bir arama motorunda arattığınızda karşınıza "Pareidolia" çıkacaktır . Pareidolia cisimleri insan yüzüne benzetme şeklinde karşımıza çıkar ancak sizdeki ise hala kaybetmediğiniz yaratıcılığınız olarak gözüküyor . Pareidolia 'dan ziyade bu durum hakkındaki kişisel görüşüm ise bu durumun hayal gücü , bilinçaltı ile alakalı olduğu . Eğer küçük prens kitabını okuduysanız , belirli normlar ve toplumsal baskılar nedeniyle yaratıcılığını kaybetmiş ve herkes gibi görmek zorunda bırakılmış yetişkinlerin ana karakterimizin fil yutmuş boğa yılanını yalnızca bir şapka zannettiğini görebilirisiniz .

Burada da evrim ağacı sitesinde Çağrı Mert Bakırcı'nın Pareidolia hakkındaki yazısına ulaşabilirsiniz .

Tüm Reklamları Kapat

[1]https://evrimagaci.org/pareidolia-nedir-bize-bir-seyler-fisildadigini-sandigimiz-sekiller-1213

Kaynaklar

  1. Liu-Fang Zhou , Ming Meng. (2019). Do You See The “Face”? Individual Differences In Face Pareidolia. Journal of Pacific Rim Psychology, sf: 8. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alkar Anzorov
White

İllüzyonun bir çeşidi olan pareidolia, şekil ve benzer objelerin belirsiz ve rastgele uyaranlardan (ses ya da görüntü) çıkarılması olarak tanımlanır. Diğer bir deyişle, pareidolia beynin ilk kez gördüğü nesneleri, aralarında hiçbir ilişki bulunmamasına rağmen önceden öğrenilenlere benzeterek yorumlama çabasıdır.[1]

Kaynaklar

  1. Gülsüm Akdeniz. Pareidolia Testinin Geçerlilik Ve Güvenirlilik Çalışması. Alındığı Tarih: 15 Mart 2023. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close