Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Joseph Ölmez
Joseph Ölmez
1,093 UP
Üye
4

Böyle bir yöntem ile arasına pervane konulup neden elektrik üretilemez yada bu sistem sonzuza kadar devam edebilir mi?

528 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ozan Bozdoğan
Ozan Bozdoğan
2,193 UP
Makine Mühendisiyim

Kısa cevap için yazının en altına bakabilirsin.

Bu tarz kendinden enerji üretebilecek ve sonsuza kadar çalışacağı düşünülen düzeneklere Perpetual Motion Machine (Devridaim Makine) denir. Tarih boyunca pek çok kez üretilmeye çalışmıştır ancak başarılı olmamıştır. Bun tarz düzeneklerin çalışmamasının nedeni termodinamik yasalarına uymamasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Termodinamik, en basit tabir ile enerji ve iş arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Termodinamiğin birinci yasası "enerjinin korunumu" olarak da bilinir. Bu yasaya göre: Bir sistemin iç enerjisindeki değişim miktarı, o sisteme ilave edilen ısı miktarı ile sistemin çevresine uyguladığı iş arasındaki farka eşittir.[1] Daha yaygın bilinen bir haliyle " enerji vardan yok olmaz, yoktan var olmaz." Sadece bu cümle neden devridaim makineler olamayacağını anlamak için yeterli sayılabilir. Bir makineye verdiğiniz enerjiden fazlasını alamazsınız.

Peki enerji üreten bir makine istemiyoruz diyelim. Sadece kendi kendine yeten bir makine yapabilir miyiz ? Maalesef termodinamik tekrar bize engel oluyor bu sefer ikinci yasası ile. Birinci yasanın enerjinin korunumu ile ilgili olduğunu söyledik. ikinci yasa ise bu enerjinin işe dönüşebilme kabiliyeti ile alakalıdır ve entropi [2]bu kabiliyetin bir ölçüsüdür. Örnekle gidecek olursak içten yanmalı bir motoru ele alalım. Yakıtın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlı bir alan içinde yakılması ile oluşan basıncın, pistonu hareket ettirdiğini biliyoruz. Peki başka neler oluyor? Patlama sonucu açığa bir miktar ısı çıkıyor, oluşan basıncın bir miktarı makine elemanlarına aktarılıp titreşime neden oluyor, birbirine değen makine elemanlarının sürtünmesi ısı açığa çıkarıyor vs. yani sisteme verdiğimiz enerjinin bir kısmı işe dönüşmüyor ve geri alınamaz şekilde kaybediliyor. İşte bu kayıplar her sistem içinde küçük veya büyük mutlaka olduğu için sistemler daima minimum enerjili konuma gelirler. Ve bu minimum enerjili konumda entropileri maksimumdur. İşte ikinci yasanın bir yorumu şu şekildedir " kapalı sistemlerde entropi sürekli artar." Yani sistemler sürekli minimum enerjili konumda olacak şekilde çalışır. Sıcak bir bardak kahveyi masaya bırakırsak bir süre sonra soğur, bir cismi itersek bir süre sonra durur. Günümüzde hep karşılaştığımız bu olayların sebebi de bununla aynıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Senin gösterdiğin örneğin çalışmamasının bir sebebi de ilk bir kaç damladan sonra sıvı molekülleri arasındaki kohezyon[3] kuvveti akışı engelleyerek sıvıyı bir arada tutmaktadır. Aşağıdaki videoda görebilirsin. Ayrıca kişisel görüşüm görüntünün sahte olduğu yönünde.

https://www.youtube.com/watch?v=6oNFmDzA4tY&ab_channel=TheActionLab

157 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Termodinamik. (9 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Entropi. (24 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Kohezyon (Kimya) - Vikipedi. (26 Mart 2022). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
B Polat
B Polat
323K UP
Bilim Meraklısı

Videodaki düzeneğin ismi Robert Boyle Flask deneyi. Maalesef internette dolaşan sayısız "sınırsız enerji" videolarından bir tanesi ve sahte. Fiziğin en temel, evrensel kuralı, enerji korumunu yasasıdır. Buna göre enerji yoktan var edilmez, vardan yok edilemez sadece şekilde değiştirebilir. Be deneyde suyun toplam potansiyel enerjisinden daha yüksek miktarda kinetik enerji üretilmeye çalışıyor ki buda mümkün değildir. Buradaki videoda videodaki sahteciliğin nasıl yapıldığı anlatılıyor.[1]

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. Boyle's Law | Perpetual Motion Ever Work? Free Energy?. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close