Kısa cevap için yazının en altına bakabilirsin.
Bu tarz kendinden enerji üretebilecek ve sonsuza kadar çalışacağı düşünülen düzeneklere Perpetual Motion Machine (Devridaim Makine) denir. Tarih boyunca pek çok kez üretilmeye çalışmıştır ancak başarılı olmamıştır. Bun tarz düzeneklerin çalışmamasının nedeni termodinamik yasalarına uymamasıdır.
Termodinamik, en basit tabir ile enerji ve iş arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Termodinamiğin birinci yasası "enerjinin korunumu" olarak da bilinir. Bu yasaya göre: Bir sistemin iç enerjisindeki değişim miktarı, o sisteme ilave edilen ısı miktarı ile sistemin çevresine uyguladığı iş arasındaki farka eşittir.[1] Daha yaygın bilinen bir haliyle " enerji vardan yok olmaz, yoktan var olmaz." Sadece bu cümle neden devridaim makineler olamayacağını anlamak için yeterli sayılabilir. Bir makineye verdiğiniz enerjiden fazlasını alamazsınız.
Peki enerji üreten bir makine istemiyoruz diyelim. Sadece kendi kendine yeten bir makine yapabilir miyiz ? Maalesef termodinamik tekrar bize engel oluyor bu sefer ikinci yasası ile. Birinci yasanın enerjinin korunumu ile ilgili olduğunu söyledik. ikinci yasa ise bu enerjinin işe dönüşebilme kabiliyeti ile alakalıdır ve entropi [2]bu kabiliyetin bir ölçüsüdür. Örnekle gidecek olursak içten yanmalı bir motoru ele alalım. Yakıtın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlı bir alan içinde yakılması ile oluşan basıncın, pistonu hareket ettirdiğini biliyoruz. Peki başka neler oluyor? Patlama sonucu açığa bir miktar ısı çıkıyor, oluşan basıncın bir miktarı makine elemanlarına aktarılıp titreşime neden oluyor, birbirine değen makine elemanlarının sürtünmesi ısı açığa çıkarıyor vs. yani sisteme verdiğimiz enerjinin bir kısmı işe dönüşmüyor ve geri alınamaz şekilde kaybediliyor. İşte bu kayıplar her sistem içinde küçük veya büyük mutlaka olduğu için sistemler daima minimum enerjili konuma gelirler. Ve bu minimum enerjili konumda entropileri maksimumdur. İşte ikinci yasanın bir yorumu şu şekildedir " kapalı sistemlerde entropi sürekli artar." Yani sistemler sürekli minimum enerjili konumda olacak şekilde çalışır. Sıcak bir bardak kahveyi masaya bırakırsak bir süre sonra soğur, bir cismi itersek bir süre sonra durur. Günümüzde hep karşılaştığımız bu olayların sebebi de bununla aynıdır.
Senin gösterdiğin örneğin çalışmamasının bir sebebi de ilk bir kaç damladan sonra sıvı molekülleri arasındaki kohezyon[3] kuvveti akışı engelleyerek sıvıyı bir arada tutmaktadır. Aşağıdaki videoda görebilirsin. Ayrıca kişisel görüşüm görüntünün sahte olduğu yönünde.
https://www.youtube.com/watch?v=6oNFmDzA4tY&ab_channel=TheActionLab
189 görüntülenme